Ugandisk folkdans – en show att minnas!

En av de mest annorlunda inslagen under bröllopet jag var på i Uganda var dansarna och de danser de uppträdde med. Wow, vilken show säger jag!

Ett socialt projekt.

Dansarna i den dansgrupp som uppträde på bröllopsfesten jag var på ingår i ett av alla sociala projekt i Uganda. Problematiken med föräldralösa gatubarn är stor i städerna och de ungdomar som ingick i detta projekt har tagits om hand i Ugandas huvudstad Kampala.

I projektet får de ett hem, mat och en utbildning och så får de dansa förstås. Jag kan tänka mig att en hel del träningstid ligger bakom uppvisningarna och pengarna de tjänar på dem går givetvis till att finansiera projektet med att ge barnen och ungdomarna en framtid.

En hel del benbjällror, kjolar och andra attiraljer skulle kläs på.
Här pratar vi storband! Hur många som spelade redde jag dock aldrig ut riktigt.

Folkdans i mitt hjärta.

Jag älskar alla former av folkdans och dansade själv under några år i ett svenskt folkdanslag i Småland. Det är egentligen lite egendomligt för jag är verkligen inte en person som gillar att dansa annars. Gå ut och dansa på lokal, disco eller liknande har jag aldrig varit i närheten av att gilla. Folkdans däremot, det går tydligen ann, märkligt.

Deras dräkter var långt ifrån min Värendsdräkt i ylle.

Danser från olika stammar i Uganda.

Danserna de framförde var traditionella danser från olika delar av Uganda. Landet har över 50 olika stammar med egna språk, traditioner och danser och vi fick se smakprov på några av dem.

Det var precis som i vissa svenska folkdanser en historia som berättades med dansen som språk. Helt lätt var det inte att hänga med men någon handlade om rivaliserande män och uppvaktning av kvinnor medan andra var mer allmän dans- och festglädje.

Svårt att fånga den dansaction dansarna bjöd på men ni kan nog föreställa er.

Folkdans världen över.

I mitt svenska folkdans fick jag lära mig lite om olika landskaps och regioners traditioner när det kommer till traditionella svenska danser. Lite samma grej gäller säkert i de flesta länder i världen, folkdanserna har utvecklats lokalt, ser lite olika ut över landet men har även många likheter. Det är himla spännande hur olika kulturer och framför allt traditioner har vuxit fram.

Det var otroligt imponerande hur bra tränade dansarna var. De var grymt vältränade!

Dansglädje till max.

Dansarna i gruppen var naturligtvis duktiga dansare men det som slog mig mest var den enorma energi och glädje de spred runt sig, helt fantastiskt! De såg ut att kunna dansa i evigheter och såg lika glada ut hela tiden. Visst såg man att vissa passager krävde koncentration och mer fokus men sen kom det stora leendena tillbaka snabbt, helt underbart att se.

Kläderna, energin, glädjen, ajj lövv itt!

Dansen som gemenskap.

Även om jag inte är någon dansfantast utöver folkdans så älskar jag dansens förmåga att skapa gemenskap. Halva grejen med att gå på dansträningarna med mitt folkdanslag i Sverige var gemenskapen, andningspausen från vardagen och tvånget att fokusera tankarna. Det var en bättre terapi än alla psykologer i världen! Jag hoppas att dansarna i den här dansgruppen känner likadant och jag hoppas även att det går bra för dem alla i livet.

8 kommentarer

 1. Wow, vilket energifyllt inlägg! Dans har varit en stor del av mitt liv också så jag går verkligen igång på det här 🙂 Jag har sett en dansshow på Hawaii och kan tänka mig att detta är nåt liknande. Så häftigt med färgerna och energin.

  Det har varit mycket folkdans även för mig. Men även disco ”styrdans” och bugg för min del. Dans är härligt!

  Kram Lena

 2. Förstår av bilderna att du blev betagen!
  Uganda är intressant. Jag har en väninna som tillsammans med några andra har en förening som stödjer ett projekt i Uganda. Genom henne är jag också medlem. Vi stödjer en skola för flickor och några medlemmar åker dit några gånger om året för att överse vad som hänt. Så får lite intressanta rapporter därifrån då och då.
  Jag har också varit på ett litet äventyr här i Spanien.
  Ha en skön söndag!

  1. Det verkar finnas jättemånga bra och framgångsrika sociala projekt i Uganda. Ska göra lite research för att hitta något jag kan stödja 🙂

 3. Vad härligt med alla dina bilder. Man får liksom uppleva allt en gång till. Färgsprakande, rytmiskt och glädjefyllt var det. Dansglädjen verkligen lyste om dem.

 4. Vilket fint och bra projekt! Jag älskar att titta på dans i alla former. En av mina sorger i livet (om man får uttrycka det så dramatiskt) är att jag inte kan dansa själv Jag tycks vara född HELT utan rytmkänsla så det är liksom hopplöst. Hur mycket jag än försöker så trampar jag alla på fötterna och krockar … 😉

 5. Det är tusiken inte lätt att dansa 😉 Jag har fått en och annan sur blick från andra folkdansare som fått sina tår halvt krossade av mig :/

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: