Vandring vid Weltenburger kloster i Kelheim.

För en tid sen hade vi besök från Sverige och vi hade hoppats på lite vandring i bergen med härliga alpvyer. Vädret spåddes dock bli mer åska och dunder än vandringslämpligt så vi styrde om planerna till Naturpark Altmühltal istället.

Dagens vandring utgick från klostret Weltenburger i närheten av Kelheim som i sin tur ligger i Naturpark Altmühltal här i Bayern. Vi har varit i området kring Kelheim förut, bland annat för att besöka den droppstensgrotta som finns i närheten. Den är väl värd ett besök om man är i krokarna, våra barn älskar den! Grottan heter Tropfsteinhöhle Schulerloch och mer om den har jag skrivit i ett inlägg du hittar HÄR.

Denna gången planerade vi att vandra i området istället och precis som i princip överallt i Tyskland så finns runt Kelheim en hel drös med vandringsleder. Vi valde ut en lagom lång som såg ut att kunna bjuda på någotsånär fin utsikt på sina ställen och som ledde oss till en restaurang, en mycket viktig detalj.

kelheim-weltenburger-klosterstrand
Detta är alltså inte borggården utan Donaus strand utanför klostret.
kelheim-welteburger-kloster-planteringar
Växtligt piff och pynt är viktigt vid slott och kloster.
kelheim-weltenburger-kloster
Det var vi och 237 amerikanska pensionärer som hängde på klostrets innergård tillsammans en stund.
kelheim-vandringsport
Porten där vandringsleden börjar ligger typ i ett hörn av borggården och var rätt lätt att missa.

Efter att ha gått lite fel, missat början på leden och ätit lite mellanmål för att stärka oss var vi på rätt spår och började gå. Leden gick längs med floden Donau, över både ängar och genom sagolik bokskog, väldans vackert. Det va sådär grönt runt och ovanför en att det såg photoshoppat ut när solen lyste igenom. Även om vi hade mycket bokskog runt oss i Småland när vi bodde i Sverige så blir jag alltid lika fascinerad över hur otroligt grönt det kan vara i en lövskog. Fantastiskt vackert.

kelheim-weltenburger-kloster-trappa
Här har det sprungit många munkar under åren.
kelheim-bakom-buskarna
Kelheim i fjärran.
kelheim-boklov
Grönt, grönt, grönt överallt.
kelheim-bokskog-gront-tak
Bokskog är himlans vackert.
kelheim-bokskog
Tur att inte myggen syns på bilden.

Den enda lilla men galet irriterande detaljen som helt klart förstörde stämningen en aning var myggen. Herre min ge så möe mygg det var i skogen! Jag personligen gjorde med mina typ 10 myggbett färst ofrivilliga bloddonationer till de små liven. Alla mina medvandrare gjorde betydligt fler än mig trots att jag gick i t-shirt och utan keps eller luva. Jag tyckte synd om dem allihopa faktiskt.

kelheim-vandring-bokskog
Lövskogsdjungel.
kelheim-vandring-mossig-stubbe.
Mossa och mygg trivs där det är fuktigt.
kelheim-vandring-plantering
Vid ett vägskäl hade något tagit chansen att piffa med ett litet sten- och blomarrangemang.
kelheim-vandringsstig-bokskog
Min tappra medvandrare med många myggbett.
weltenburger-bokskogsdjungel
Amazonas eller Bayern?

I slutet på vandringen när vi kommit ut ur skogen och skulle gå sista biten in i Kelheim hittades en välfyllt smultronbuskage. Otroligt många och perfekt mogna smultron satt där och dinglade tungt i väntan på att bli plockade. Vi kom i perfekt tid för perfekta smultron, gu så goda de var.

kelheim-smultron
Känner du smaken i munnen?
kelheim-smultronbuskage
Barn och smultron hör liksom ihop.

Efter knappa 7 kilometers vandring från Kloster Weltenburg gick vi in den lilla staden Kelheim. Det är en mysig och typisk tysk småstad med lite affärer, några torg, många gigantiska blomlådor, några statyer, några fontäner, restauranger och glasskaféer. Vi slog oss ner på en av restaurangerna på torget, vilade fötterna, snickesnackade, åt, drack, betalade och vandrade sen vidare till ett av glasscaféerna för lite efterrätt.

kelheim-stadsport
En av Kelheims stadsportar.
kelheim-brunnslock
Många städer har så fina brunnslock, Kelheim också.
kelheim-resturang
Fina skyltar har de också många av.
kelheim-rosa-cykel
Lite piffig streetart hadde de också.

Som tur var hade vi planerat för att inte vandra tillbaka till bilarna som stod parkerade vid klostret. Vi hade istället tänkt oss glidarvarianten tillbaka, med båt. Båtarna går i skytteltrafik mellan Kelheim och Weltenburger Kloster på Donau och turerna är tydligen väldigt populära. Mer om vår tur på Donau mellan kalkstensklippor och sjöpiratgrottor på fredag!

12 kommentarer

    1. Det är de verkligen! Det spelar ingen roll att vi är ganska vana vid alla de otroligt gröna träden, det är lika magiskt varje gång ändå 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: