5 anledningar att arbeta på friluftsförskola.

Härom dagen lade jag ut en bild på Lanclins Instagram från när jag stod och gömde mig bakom en trädstam, på jobbet. Då kom jag och tänka på alla fördelar mitt jobb på friluftsförskolan har jämfört med många andra jobb. Idag har jag listat fem av dem.

Många fördelar … och nackdelar.

Det finns många fördelar med att, som jag, arbeta på en friluftsförskola. Att vi inte har någon egentlig byggnad (endast två ”förskoleinredda” byggvagnar som kan värms upp med gasol vid behov) ger även nackdelar. Det säger sig självt, det är inte lika kul att jobba utomhus i lervälling, på lutande isbana eller i halv storm som när solen skiner, marken är torr och fåglarna kvittrar.

Men låt mig fokusera på de bra sakerna, det blir roligare så. Kanske gör jag ett motsvarande inlägg om de fem värsta sakerna med att arbeta på en friluftsförskola någon dag när det är lite deppigt, vi får se.

Bilden från mitt kurragömmagömsle.

5 bra saker med att jobba på en friluftsförskola.

 1. Friskt luft.

  Oj så hurtigt och klyschigt det låter men är det inte en lyx att få sin dagliga dos frisk luft på jobbet så man helt kan hänge sig till den mjuka soffan och den gosiga filten på kvällen?

 2. Ingen bryr sig om ifall jag har smutsiga kläder.

  Nu är jag kanske inte den som har för vana att gå runt i smutsiga kläder men jag behöver inte få ett nervsammanbrott om jag råkar klaffsa eller ramla i lera på vägen till jobbet. Ingen, jag menar verkligen ingen har rena kläder på mitt jobb.

  Ni skulle se hur barnen ser ut på hösten och nu på vårvintern. Deras kläder kan typ stå för sig själva och det är ingen mening att tvätta dem eller ha flera ombyten för det tar ungefär 30 minuter så ser de likadana ut igen. På måndagar brukar olika färger synas på kläderna som ju lägre veckan går blir mer och mer brungråa.

  Ostmuffins
  Igår på alla hjärtans dag fick vi hjärtformade ostmuffins till mellanmål.
 3. Jag kan ha bekväma kläder.

  I skogen gäller klädkod ”bekvämt”. Inga tajta (men snygga) jeans som ger en förstoppning och tröjor som inte fyller sin värmande funktion fungerar i längden på mitt jobb. Mjukt, varmt ock bekvämt prioriteras högt.

  Nu på vintern är det allra bäst för ingen ser om jag går runt i slitna mjukisbyxor och en för stor tröja under ytterkläderna. Hur ska jag någonsin, om jag skulle behöva, kunna anpassa mig till att ha ”representabla” kläder på ett jobb igen?

 4. Att borsta håret innan jobbet är onödigt.

  Ingen har fixade frisyrer på mitt jobb, inte mer än en tofs i så fall. Där har de flesta antingen mössa eller solhatt så någon fancy hårstyling på morgonen har man inte mycket för. Det blåser och regnar, det kastas barr och löv och man ligger på marken ibland, det är ogjort jobb att fixa frillan helt enkelt.

  En del kanske gärna hade gjort det ändå men jag tillhör dem som på semestern då jag aldrig behöver se ”redig ut” kan borsta håret varannan vecka, sån är jag.

  Mandala.
  Mandalas med kottar borde alla få göra på arbetstid ibland.
 5. Jag sover gott om natten.

  Det här med att gå mycket i sömnen och sova orolig är min nitlott i livet. Jag har skrivit om det tidigare och det är ett verkligen ett aber. MEN, att få frisk luft och göra av med rätt sorts energi hjälper finfint. Kan det vara därför jag tycker om naturen så mycket, den hjälper liksom till att få min hjärna att funka bättre.

4 kommentarer

 1. Verkligen fördelar! Jag måste i alla fall tänka lite på vårdad klädsel … (borsta håret behöver jag inte men det har mer med hårets längd att göra än med jobbets egenskaper ;)) Nu får jag i alla fall lite frisk luft på promenaden till och från jobbet varje dag!

  1. Jag tänker att det är kontrasterna som gör det så himla bra. Ibland behöver man skärpa till sig och ta på sig vårdad klädsel, ibland kan man ta på sig vad tusan man vill nästan, haha! 🙂

 2. Frisk luft ”gratis” är ovärderligt!! Jag tänker ofta på det när jag jobbar i köksträdgården eller promenerar i skogen. Eller när det är så varmt och gott att jag kan ta min tallrik och gå ut och sätta mig att äta. Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: