5 tips kring matsäck på dagsvandringar.

Som jag skrev i förrgår i inlägget Höstmysig friluftsmat över öppen eld så gäller ”äta bör man annars dör man” lite extra när man är ute och frilufsar sig. Det gäller ytterligare lite extra när man gör det tillsammans med barn. Hungriga barn är inte kul, punkt.

Att vara mätt, torr och lagom varm när man är ute är ofta helt avgörande för om man ska känna trivsel över huvud taget. Hur man lyckas med detta både när det gäller sig själv och eventuella barn kommer jag att skriva en del om framöver. Idag blir det lite om det där med att matsäck och vara mätt och jag kommer att utgå ifrån att ingen kök att värma något på är med.

Det är nämligen lite så den tyska normen kring mat och friluftsliv ser ut. Här har man knappt matsäck med sig utan äter på resturang under vandringarna. Det tycker vi känns lite avigt så vi kör på vår nordiska stil med matsäck i ryggsäcken. Kanske är det för att vi planerar våra utgifter relativt noga också. Vissa kanske skulle kalla oss snåla, vissa skulle kalla oss ekonomiska. Vi kallar oss välplanerade.

Ofta har vi med oss både mellanmål och lunchmat när vi är ute. Mellanmålen brukar vara sånt vi kan plocka fram lite i farten (nötter, kex, torkad och/eller färsk frukt) när behov uppstår medan vi vid lunchen alltid sätter oss någonstans för att vila och äta tillsammans. Hittills har vi kört på kall lunchmat som smörgåsar, pannkakor och pastasallader men då det hunnit bli rätt kallt utomhus nu så ville vi ha varm mat på vår senaste vandring.

Vi har därför köpt mattermosar från Primus till det ändamålet. Vi testade dem när vi var ute och vandrade förra helgen och det funkade helt perfekt. Att vi inte har tänkt på det tidigare år är ju lite märkligt. Det enda negativa (som dock inte kan lastas termosarna) var att det ena barnet hade kunnat äta en större portion än vad som rymdes i hans termos. Nästa gång ska vi därför komplettera med en smörgås var. Kanske får han sen en större termos i julklapp så stackarn blir mätt.

Det vi hade i mattermosarna var en taccogryta som jag hade förberett kvällen innan vandringen. Den fick sen stå i garaget till morgonen då vi bara värmde upp den och la i mattermosarna innan vi for iväg. Innan vi fyllde mattermosarna hade de fått stå med hett vatten i sig en stund innan vi bytte ut det mot taccogrytan. Ett enkelt knep för att maten ska hålla sig varmare där inne längre.

Som en liten sammanfattning får ni här 5 matsäckstips av mig.

 1. Mellanmål OCH mat. Tänk på att ta med både lättare mellanmål och matigare matsäck om ni är ute mer än ett par timmar.
 2. Varm mat om det är kyligt ute. Att få varm mat att äta när det är kallt ute är guld värt.
 3. Ett hett vattentips. Fyll mattermosarna med hett vatten en stund för att värma upp dem innan du fyller dem med mat. Den värmen vattnet ger termosen hjälper till att hålla maten varm avsevärt längre än om du lägger maten i en kall termos.
 4. Varm OCH kall dricka. Glöm inte att ta med ordentligt med dricka trots att det inte är varmt ute. Gärna både något varmt att värma sig med och något kallt att släcka törsten med.
 5. Bra-att-ha-saker. Sittunderlag, sporkar och drickkåsor är praktiska ting att ta med för att underlätta för sig.
vandra-med-barn-lunchstalle
Det här blir ett bra matsäcksställe.
vandra-med-barn-lunchpaus-chio
Lycka är att småhussar som tar med hundkex till skogen.
vandra-med-barn-lunchpaus-mattermos
Smask, smask, mums, mums, taccogryta lär vi ta med fler gånger.
vandra-med-barn-lunchpaus-utsikt
Efter maten hann jag blicka upp en stund innan vi vandrade vidare. Magnifik lunchutsikt, eller hur?

6 kommentarer

 1. Vår mat-termos har verkligen blivit välanvänd. Vi har en större modell där soppa för fyra personer får plats. Perfekt för kyliga ute-dagar! Vi har gärna och ofta med oss egen mat och eget fika när vi är ute. Köpta alternativ är oftast inte särskilt prisvärda…

  1. Jag kan bara inte förstå varför vi inte anammat det här med mattermos förens nu! Vi kör enligt principen att alla bär sin egen mat för att göra det lite roligt för barnen (och att det blir väldans tungt för den som ev får bära ”allt”) men en stor termos för fler portioner lär ju hålla värmen på innehållet bättre? Här i är faktiskt maten på restaurangerna i bergen ofta rel prisvärda men det blir ju ändå ca 30€ som ska hostas upp så vi skippar det 🙂

  1. Ja vi brukar försöka se till att hitta bra lunchutsikter, maten blir godare då 🙂 Varm mat är guld värt ibland 🙂
   Vi kollade runt lite på nätet och beställde sen från Primus. Vi är jättenöjda och tycker att de håller bra temp!

 2. Ett annat bra mattips är att fylla termosen med hett vatten, kanske lite salt och något pepparkorn och sedan stoppa i varmkorvar. Ta med korvbröd och ketchup/senap/majjo. De där förpackningarna man får på Burger King osv är perfekta i detta läget! Att fiska upp en varmkorv när det är dags är supergott och så himla smidigt! En liten tång el gaffel att fiska up dem med kan vara lämpligt samt kanske (våt-)servetter till händerna. Jag gillar inte att vara kladdig men är ingen hygienfanatiker: funkar superbra att torka sig ren med fuktig mossa eller gräs.

  Krovgrejjen har vi även gjort när vi åkt långt med bilen. Det är ju inte alltid som hungern passar in med matställena.

  1. Bra tips till de som gillar korv 🙂 Det är dessutom svårt att hitta korv utan fläskkött här (min mage tål det inte) så är det blir väldigt lite korv för oss 🙂 Annars är det en toppenidé som funkar finfint när man ”bara” ska vandra över dagen !

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: