Höstmysig friluftsmat över öppen eld.

Under de barnledarutbildningarna jag är med och håller för Friluftsfrämjandet ingår moment med matlagning utomhus. Idag ska jag visa er lite av det vi lagade och åt under kurshelgen för några veckor sen.

Lika lite som Lanclin är en modeblogg är den en matblogg. Jag älskar dock vegetarisk mat och vill gärna visa att det inte alls behövs kött i mat, speciellt inte friluftsmat. Därför struntar jag högaktningsfullt i att jag inte kan ta så himlans fina matbilder, det är inte det viktiga i mina inlägg om mat.

För äta bör man annars dör man, speciellt om man är utomhus och gör av med mycket energi. Det här med friluftsmat, laga mat över öppen eld, stormkök och att laga mat utomhus med och för barn lär jag återkomma till i framtiden. Men nu ska ni få några relativ enkla mattips som faktiskt kan funka för både barn och vuxna när man är ute och lagar mat på öppen eld eller glöd.

Vegetarisk taccogryta.

Detta är en klassiker i barngrupper när man ska laga mat tillsammans och alla har med sig varsin ingrediens. Denna gången hade vi kursledare handlat ingredienserna som bestod av potatis, tomatkross, majs, vita bönor, champinjoner, broccoli, vatten och taccokrydda. Allt fick koka tillsammans tills potatisen och broccolin var genomkokt, sen var det klart! Till grytan fick man en näve taccochips. grundutbildning-barn-friluftsframjandet-vegogryta

Folieknyten.

Detta är så himla gott! Det är några ordentliga klickar smör, tjocka potatisskivor, en veggieschnitzel, smör, purjolök och dill toppat med gräddfil. Allt utom gräddfilen bakas på glöden i aluminiumfolien en 15 minuter ungefär, sen är det klart. Tryck sen ut en megaklick gräddfil, hugg in och smaklökarna dansar tango. Vill man promt ha kött går det att göra samma procedur med en laxfilé istället för en veggieschnitzel. Lite sallad var gott till också.

Vill man förbereda knytena hemma för att slippa trixa med att ta med folie, knivar och kanske onödigt mycket ingredienser går det finfint. Tänk bara på att packa de fyllda folieknytena med botten neråt så inget ramlar ut. Alternativt packar du dem tillsammans och lite tight i en låda så innehållet håller sig på plats.

grundutbildning-barn-friluftsframjandet-foliepaket
Skulle Nobelfesten hållas i skogen skulle de bjuda på det här, det är jag säker på.

Chokladbananer.

Världens godaste grillefterrätt alla kategorier. Tricket är att lägga bananen på sidan, skära upp en skåra genom skal och ner genom banen så det går att sticka i chokladbitar på högkant. Sen packar man in bananen i folie och lägger på glöden tills den har blivit så färdig som man vill ha den. Tänk på att foliekanterna som möts uppepå bananen ska göra det ungefär där du stack in chokladbitarna. Då blir det plättlätt att öppna litegrann och se efter om det är klart.

Känn med en sked om det är så klart som du vill ha det och låt sen paketet stå och svalna lite innan du hugger in. Guten apetit!

grundutbildning-barn-friluftsframjandet-grilladebananer
Grillade bananer med choklad i må se lite märkliga ut men oj oj så gott det är!

7 kommentarer

  1. Sedan blir det ju extra gott när man äter ute i naturen 🙂 Vi äter både kött och fisk, men försöker minska mängderna av framför allt kött. Älskar grönsaker och äter gärna vegetariskt emellanåt. Lunchrestaurangen på jobbet gör bra vegetarisk mat, så det blir ofta vegetariskt till lunch för mig.

    1. Vi äter också både rött kött och fisk faktiskt men också väldigt mycket vego. Ofta gör vi så det finns vegoalternativ för jag är verkligen inte så förtjust i varken hantering eller smaken av kött 🙂 Våra barn är storkonsumenter av både grönsaker, frukt, nötter och allt sånt så de skulle nog lätt kunna vara veganer om vi inte hade varit liiiite bekväma av oss 🙂

  2. Det låter jättegott och dina bilder var toppen (som vanligt!). Man blir liksom sugen på hela grejen.. (hela ”all-in friluftsgrejen”…)
    Bananen har jag gjort..på det bekväma weber-grill sättet..

    1. Om du tycker mina matbilder är toppen tror jag att du har lyckats missa alla de fantastiska mat- och bakbloggar som finns, hi hi 🙂 Men jag tackar ödmjukast för omdömet och blir glad när någon känner minsta lilla inspiration efter att ha läst inlägget 🙂

    1. Tack Anna 🙂 Jag jämför ju dessa bilder med matbloggarnas och de spelar ju i en lite annan division 😉 Visst är det gott (ofta godare) att äta utomhus, speciellt när en fått kämpa lite med att få fyr 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: