Gör din egen adventsljusstake i betong-Lucka 5

Imorgon firar vi andra advent och jag tänder det andra ljuset i min älskade tegelsten. Idag tipsar min gästbloggare Stina som bloggar på Stina -en del av tillvaron om hur du relativt enkelt kan gjuta din egna adventsljusstake av betong. Enkla former, svala färger och hög mysfaktor utlovas!

Adventssjustake i betong

November månads tema i kreativitetsutmaningen Monthly Makers har varit ljus. Min initiala tanke var att skapa en lampa men när tillverkningskostnaderna skenade iväg valde jag istället att gå tillbaka till den enkelhet som brukar genomsyra mina DIY-projekt. Ack så fint blev ändå mitt bidrag som utgörs av en adventsljusstake i betong!

adventsljusstake_betong1

Jag blev oerhört nöjd med min enkla lilla skapelse, den passar bra tillsammans med krukorna jag gjort innan och kommer andaktsfullt få förgylla advent denna jul.

För att göra en egen adventsljusstake i betong behöver du såklart finbetong men också en form att gjuta istearinljus och lite grövre tejp för att fixera formen. Som gjutform använde jag mig av förpackningen till en liter hasselnötsmjölk som jag klippte upp ena långsidan på. Tejpa runt formen med tejpen, i synnerhet om du som jag har en lite mjukare form. På så sätt rör sig inte formen alltför mycket när du häller i betongen. Blanda betongen med vatten efter anvisningarna och ös upp i formen. Stick ner de fyra ljusen och låt torka i ett dygn ungefär. När betongen torkat helt klipper du helt sonika upp formen och kan plocka ut din egengjorda adventsljusstake.

Adventsljusstake i betong.

Tips! En bra idé är att smörja lite olja på ljusets ändar för att lättare kunna plocka ur dem från ljusstaken. Det glömde nämligen jag att göra och kommer därför snällt få elda ljusen hela vägen ner innan de kan bytas ut.

Jag valde även att slipa kanterna något med ett sandpapper för att få en lite mjukare yta.

Presentationsbild av Stina

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: