Idag firar vi helgonet St Nikolaus! -Lucka 6

Idag firas St Nikolaus här i Tyskland. Det populära helgonet som protestanterna inte kunde förmå det katolska folket att sluta fira vid reformationen. Idag för många herrans år sedan lämnade han jordelivet, antagligen ovetandes om vilka legender och traditioner han var med och lade grunden till. 

St Nikolaus på julmarknad i München.
Såhär ser han ut den där St Nikolaus! Här minglade han på en julmarknad i München förra året.

Legenden om St Nikolaus och hans koppling till Jultomten.

Nikolaus von Myra föddes i Patarra på 300-talet. Det var en by i det som nu är Turkiet. Han blev präst i Myra, flyttade till Jerusalem för att bli eremit men kom tillbaka och blev biskop. Efter sin bortgång skänkte han hela sitt arv till fattiga och medan han levde var han känd för sin generositet.

St Nikolaus var (och är) ju ett otroligt omtyckt och välfirat katolskt helgon. Under reformationen vågade därför inte protestanterna varken ändra, ta bort eller förbjuda honom som helgon, hans helgonskap eller firandet av honom. De kom då på den briljanta idén med att låta honom bli förknippad med jul och julklappar istället! Smart drag av protestanterna som ville minska förknippandet med den katolska tron.

Legenden om Jultomten har därför
sin grund i historien då Nikolaus under tre nätter kastade in tre väskor med med guld till en fattig och skuldsatt pappa. Pappan hade nämligen tre döttrar som riskerade att bli tvungna till att prostituera sig för att rädda familjen. Så startade alltså sagan om den Jultomte vi firar idag.

Lägligt nog sägs det att St Nikolaus kunde befinna sig på flera platser samtidigt. Just den förmågan är ju himla smidig att tomten har i sagan då han ska dela ut julklappar till barn över hela jordklotet på en och samma dag (eller två).

St Nikolaus delar ut godis
Sirius träffade St Nikolaus på Ingolstadts julmarknad förra året.

St Nikolaus är extra snäll mot barnen.

St Nikolaus var såklart även känd för att vara extra snäll mot barnen. Hur dagens St Nikolaus gör verkar lite olika beroende på land och region men här kommer han på natten till idag och lämnar frukt och godsaker i en liten säck som barnen pysslat ihop och dekorerat själva. På Kindergarten, på julmarknader och andra julevenemang kommer ofta St Nikolaus och delar ut små påsar med godis till barnen tillsammans med en ängel.

St Nikolaus och angeln

Faktan i detta inlägg är hämtat från följande sidor
Wikipedia
Goethe Institut

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: