Att pilgrimsvandra till Santiago de Compostela. Del 2 – Äta, sova, bära.

Jag har intervjuat Angeliqa Mejstedt, tjejjen bakom Vandringsbloggen.com, om hennes vandring till Santiago de Compostela i Spanien. I lördags publicerade jag den första delen Varför? och idag kommer den andra delen som jag kallar Äta, sova, bära.

Hur fungerar det med mat längs vägen på Camino de Santiago? Längs med Caminon finns det pilgrimsmenyer som de flesta restauranger serverar. Då är det trerättermiddag inkl vatten och vin som pilgrimmer köper för ca 9-11 euro. Så på kvällarna kan man verkligen äta sig mätt om man önskar. Vi handlade mycket mat i storköp och hade med oss under dagarna – mackor till frukost och potatispaj till lunch – sedan åt vi rejälare middagar på kvällen.

Det är nära mellan städerna och ofta finns supermarket med några dagars mellanrum så att man kan proviantera – de flesta härbärgena har matlagingsmöjligheter och för den som vill går det att köpa mat på restauranger. Eftersom så många går längs med caminon har det dykt upp support därefter – till exempel är det inte ovanligt att det står cafévagnar med vatten, coca cola och färskpressad apelsinjuice på de mest otillgängliga ställena längs med leden.

Var och hur sov du? vandrarhem, hotel, tält? Vi sov på Alberguen längs med leden – det är sovsalar med mellan 20-200 sängplatser. De finns längs med hela leden och man får med sig en förteckning över städer och distanser mellan städer där de finns när man startar. Sedan bokar man helt enkelt in sig för kvällen där man råkar befinna sig. De kostar vanligtvis mellan 5-10 euro per natt. Men för den som vill lyxa till det finns privata alberguen för alla prislappar och såklart privata hotellrum. Att tälta var inte tillåtet på så många ställen, men vissa privata aktörer lät pilgrimmer sätta upp tält på deras bakgård – det var oftast dyrt och jag mötte bara ett par stycken som valde det alternativet.

Så det går att bo hur lyxigt som helst. Standard var dock att man inte fick rena lakan på de allmänna, billiga Alberguena – så därför rekommenderar jag starkt alla att ta med eget örngott och sovsäckslakan. Sedan hade jag stor användning av att ha med några meter paracordlina som jag använde för att hänga upp tvätt på och sedan en stor sjal som jag satte upp vid huvudänden på sängen om jag sov i nederslaf – då får man som ett eget privat litet utrymme vilket kan vara väldigt skönt vissa dagar.

Dramatisk-himmel-El-Camino-de-Santiago
Foto: Angeliqa Mejstedt.

Hur många kg bar du med dig? Min packning vägde mellan 4 och 6 kg under vandringen. Jag hade med mig en 45 liter ryggsäck som jag hade ett ombyte, varm jacka, vatten, sandaler, solkräm, soväsäckslakan och lite smått och gott i. Lyxen med att vandra caminon är att det inte krävs särskillt mycket packning eftersom man bor längs med leden i sovsalar.

Ett viktigt tips är att ta med en liten svensk-spansk parlör i packingen. Många gånger kan personalen inte ett ord engelska.

Packade du med något som i efterhand kändes onödigt?
Under vandringens gång packade jag ut onödiga saker som kortlek, för mycket sjukvårdsrtiklar – jag upptäkte att det fanns apotek i var och varannan stad vi gick förbi så jag bantade mitt vandringsapotek rejält.

Fanns det något du ångrade att du inte packade ned eller som du skulle packat ner mer av?Jag hade bara packat ned sovsäckslakan att sova i för att jag ville få ned vikten på packningen. Men det var kallt på nätterna fastän det var maj/juni jag var nere – så jag hade tagit med mig en sovsäck istället. Och en tvål att tvätta kläder i – det köpte jag på plats. Jag hade som rutin att alltid tvätta dagens vandringskläder och hänga upp på tork under kvällen och natten.

Packpåsar-håller-saker-i-ordning
Foto: Angeliqa Mejstedt.

Vill du läsa de andra delarna av min intervju med Angeliqa?

Att pilgrimsvandra till Santiago de Compostela. Del 1 – Varför?

 

2 kommentarer

  1. Just det… jag funderar på hur det fungerar med hygien? Där det finns sovsalar finns det hygienutrymme med dusch där också? Inte för att jag tror jag ger mig på detta, men kan ju vara kul att veta….

    Hur långe är hela leden?

    1. Jag har ett litet extrainlägg som kommer vad det lider med frågor och svar om toaletter och annat som jag glömde fråga om i första omgången 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: