Helgens ölfest i Ingolstadt – 500-årsjubileum av das Reinheitsgebot.

I helgen hölls de årliga festligheterna för att fira stiftandet av das Reinheitsgebot här i Ingolstadt. Festen heter Fest zum reinen Bier och i år när das Reinheitsgebot fyller 500 år är denna fest bara en del av jubileet. Festen fortsätter i princip hela året i olika former.

Programhäftet för årets händelser är en hel katalog. Hela året arrangeras det seminarier, konstutställningar, workshops, föreläsningar, stadsvandringar, kurser, aktiviteter och mycket annat på temat öl här i Ingolstadt. En hel del utsocknes besökare förväntas komma och vi hörde både japanska och norska i vimlet på stan i lördags. Lilla Ingolstadt är metropolen man ska hänga i om man gillar lageröl och ölbryggandets hantverk just nu verkar det som.

fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-plakat
Jubileets logga tycker jag de har lyckats riktigt bra med.
fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-post-briefmarke
Naturligtvis kunde man köpa frankerade jubileumsvykort i postens Hütte.
fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-bierhut
Är det party så är det party.
fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-gatan
En av festgatorna. Förmiddag och kyligt väder höll många hemma.

Vi åkte in till den gamla delen av Ingolstadt för att beskåda spektaklet och visst var där fest, som alltid när något behöver firas i Bayern! Det är något som generellt skiljer sig lite från Sverige. Här är det otroligt många som är engagerade när det är evenemang av denna typ. Inte bara för att få sälja korv, grisben, sauerkraut, öl och sockervadd i överflöd utan som privatpersoner och amatörteatergrupper till exempel.

fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-wursthutte
Mat och öl är det som gäller när det är fest i Bayern.
fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-musik
Många musikgrupper spelade under helgen. Många med medeltidsinspirerad repertoar.
fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-bierhutte
Modernt möter traditionellt i Bayern.

Nu var det lite kylslaget i lördags när vi var där så många hade vanliga kläder på sig istället för Lederhosen och Dirndl. Lite synd men jag förstår ju att folk hade frusit benen av sig i korta klänningar och ”shorts”. Det är alltid roligt att se både de moderna varianter och mer traditionella bayerska kläder på sånna här festligheter. Mest piffiga är ofta de äldre herrarna med vaxade mustascher, stickade knästrumpor och en liten fjäder eller vildsvinsborst i hatten.

fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-herzog
Das Reinheitsgebot läses traditionsenligt upp.
fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-vakter
Några av vakterna har alltid så coola mustascher.
fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-vaktparad
Parkeringsvakterna på väg till sin post.

Vi drack några stop Apfelshorle (kolsyrad äppeljuice), åt lunch, köpte några vykort och en hel låda ölstop Special edition för das Reinheitsgebot, sen åkte vi hem. Lite gatuteater hann vi med också men ingen av oss dubbades till riddare som förra året. Då fick vi med oss en nydubbad riddare av Ingolstadt med oss hem. När jag kollade på inlägget jag publicerade från förra årets festligheter påmindes jag om att det var sommarvarmt då, det var det INTE i lördags.

fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-rathaus-ingolstadt
Ingolstadts gamla rådhus.
fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-shopping
Vi köpte med oss en låda med jubileumsstop.
ingolsatdts-stadsport
En av Ingolstadts vackra stadsportar.

4 kommentarer

  1. Vilken härligt inspirerande blogg du har. 🙂 Roligt att läsa om andra som har gjort precis det som vi planerar för längre fram. Men först ska vi njuta av vårt nybyggda hus och smida planer.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: