Att rida islandshäst på Island.

Kan man åka til Island utan att rida de väldigt speciella islandshästarna? Det kan man såklart men det var inget alternativ för mig att ha varit på Island utan att ha ridit. När vi var där letade jag därför upp ett lämpligt stall och med mig dit fick jag min helt hästovane man, han är modig han. Oklart om han skulle gör om det men han vågade då i all fall. 

Självklart var det riktigt busväder den dagen vi planerade att rida ute i det märkliga vulkanlandskapet. Det regnade på tvären kan man säga men vi tillhör ju inte dem som klagar högljutt över något vi inte kan påverka och att ställa in tror jag aldrig vi ens diskuterade. Visst blev vi blev blöta men bara på utsidan. Hjärtat blev desto varmare, i alla fall på mig.

Vi hade bokat in oss på en tvåtimmarstur ute i det vulkanlandskap som omgav det stall vi valt ut och upphämtning och avlämning ingick i priset. Det var bara att sätta sig i foajén vid utsatt tid och vänta på minbussen som sen körde oss ut på landet till stallet och hästarna. Upphämtningsservice är det väldigt många turridningstall som har på Island. Alla besökare hyr kanske inte bil och får då svårt att ta sig till de stall som erbjuder ridturer. Det ligger liksom i sakens natur att stallen inte ligger inne i Reykjavik.

Rida Islandshäst på Island.
De isländska hästnamnen är så himla fina.

När vi kom fram till stallet möttes vi av det guidepar som skulle följa med oss ut. Det var bara vi som bokat denna förmiddag så vi var två deltagare och två guider, perfekt. Lite fika serverades medan vi berättade vad vi hade för ridkunskaper och tidigare erfarenheter av hästar. Jag kunde rida väldigt bra i min ungdom men det var ett bra tag sen jag satt på en häst. Jag red dock en del islandshästar på den tiden det begav sig så jag var helt trygg med att det skulle ordna sig. Islandshästar är nämligen inte så himla svåra att rida på som total nybörjare. Visst, det är ett djur med egen vilja och fyra ben som både kan öka, bromsa och svänga lite oväntat. Är man då inte är van att känna vad som komma skall sekunderna innan kan det kännas lite läskigt men betydligt lättare än på vanliga ridhästar.

Vi (mest min man) fick en genomgång av hur man ökar och saktar farten, hur man håller tyglarna och lite annat som är bra att veta innan man ger sig ut. Jag själv var funderade lite över hur blöta och genomfrusna vi skulle bli men det var bara att dra på de neonfärgade regnställen, ridhjälmen och gå ut i stallet.

Rida islandshäst på Island.
En ser plikttrogen och sammanbiten ut, en ser avslappnad och glad ut.
Rida islandshäst på island.
Att se hästarnas instinkt att vända rumpam mot vinden och halvblunda var lite häftigt. Det var svårt att få dem att stå i en annan riktning.

Inga egna kläder som har varit i andra stall får tas med in pga smittorisken. Det kan vara bra att tänka på om man besökt ett stall eller har egna hästar hemma. Hästarna på Island vaccineras nämligen inte då de vanliga hästsjukdomarna vi har i tex Sverige inte förekommer på Island. Island har importförbud för hästar vilket betyder att 100% av alla hästar på Island är just islandshästar, inga andra raser förekommer. Inte ens de islandshästar som exporteras får någonsin komma tillbaka till ön där de föddes.

Rida islandshäst på Island.
”Min” häst Faxi.

Hur gick det att rida då? Jodå det gick fint men oj oj så blöta både vi, hästarna, våra kläder och kameran blev. Islands snabba väderombyten är vida kända så visst hoppades vi på några torra minuter där ute på lavaslätterna, men icke. Möjligtvis kände min kära man ett visst obehag när hästarna på tillbakavägen, några hundra meter från stallet, fick för sig att busa lite och drog iväg med oss allihopa i ett litet race. Jag har ju varit med om liknande upplevelser många gånger förut men är det första gången kan det kanske bli en nära-döden-upplevelse. Min man är fortfarande övertygad om att det var jag som satte igång busracet för att få en sista liten actionknorr på vår ridupplevelse på Island. Jag hävdar min oskuld och hänvisar till att det var hans häst som började busa, hur skulle jag kunna vara skyldig till det?

Rida islandshäst på Island.

Rida islandshäst på Island.
Genom vulkanlandskap på en islandshäst, det var en fin känsla.
Rida Islandshäst på Island.
Visst det var brant men så rädd som jag ser ut minns jag ingen känsla av.

Som ni ser på bilderna så var det blött, väldigt blött. Att rida och hålla på med hästar (och andra djur) handlar dessvärre mycket om att vara ute i dåliga väder. Det kan inte hjälpas att kameralinsen blir alldeles prickig och suddig av regn eller att de snyggaste ridkläderna inte kommer till sin rätt under regnställen. Detta inlägg är därför ingen toppnotering i vackra naturfoton men genomtänkt skärpedjup, bildkomponering och hästar med öronen vackert spetsade framåt. När man håller på med djur handlar det sällan om det.

Rida islandshast på Island.
Som sagt, det var en del rackartyg i de små hästarna. Inga trötta ridskolehästar här inte.
Rida islandshäst på Island.
Alla blev visst lite blöta.

När vi kom tillbaka till stallet hade alla kängor varsin deciliter vatten i sig och regnvatten hade runnit in innanför kragen i nacken och ner på ryggen. Jag var stel och kall om fingrarna men var desto varmare i hjärtat. Att få sitta på en sån där pälsig fyrbening några timmar är som balsam för själen. Di däringa ludna mularna de har gör inte saken sämre. Jag bestämde där och då att jag någon gång i livet ska åka tillbaka till Island och vara med på en flerdagarstur, hur underbart lär inte det vara? Skavsår i rumpan, träningsvärk i hela kroppen och skinnflådda ringfingrar lär det vara värt, lätt.

Rida islandshast på island.
Hejdå min ludna vän.

Vill du läsa andra inlägg om vår resa till Island?

14 kommentarer

 1. Kul! Det är så härligt att läsa dina inlägg och liksom få uppleva sakerna en gång till.
  Kram
  PS Till er som undrar var barnen var, kan jag bara säga att vi hade en blöt och trevlig dag ute i Reykjavik med andmatning, lekpark och stadspromenad. Den planerade picknicken fick vi inta på rummet. DS

  1. Vi utgick ifrån ett stall strax utanför Reykjavik. Det finns många stall och företag som ordnar turer så det är lätt att hitta 🙂

  1. Ja lite otur kanske men vädret på Island är lite så 🙂 Vi fick ungefär alla vädetsorter utom snö under vår vecka där tror jag 😉

 2. Det var busväder när vi red på Island också, men en härlig upplevelse ändå! Jag har ridit ganska mycket när jag var yngre så för mig är det bekant att rida, men även Peter gillar att göra ridturer när vi är utomlands!

  1. Ja det isländska vädret är ju lite så 🙂 Det är både charmigt och störande. Tex när kameror immar igen och man blir blöt in till underkläderna 😉

  1. Uppehåll hade varit väldigt praktiskt men man kan inte få allt här i världen 😉 Det isländska vädret gav oss minnen för livet i alla fall 🙂

 3. Härligt! Jag red som tonåring, men var egentligen alltid lite smårädd.. Men skulle jag åka till Island skulle jag nog vilja prova igen, jag kan ju alltid be om en av de lugnare hästarna 🙂

  1. Jag tror att det finns personer av alla sorter som kommer till Island och önskar rida 🙂 De stall som ordnar turridning är såklart måna om sina kunder och vill inte skrämma livet ur dem så säger man att man är osäker och lite rädd får man med stor säkerhet en lugn häst 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: