Blå Jungfrun -Sveriges mest mytomspunna nationalpark.

Blå Jungfrun är en liten ö som ligger mitt i norra delen av Kalmar sund. Ön är en av Sveriges 29 nationalparker och besökare som vill åka dit för att njuta av naturen och vandra kan göra det med båt från både fastlandet och Öland med Solkusturer. Vi åkte dit för att se hur den mytomspunna ön som naturen format efter eget behag ser ut. Vi fick en eftermiddag med mycket sol, klippor, blåbär och hav, precis vad vi ville ha!

Båten MS Solkust
Klockan 12.15 la vi ut från Byxelkrok till tonerna av ”dans på Brännö brygga” ur högtalare på styrhyttens tak. På sommaren går båtar flera gånger per dag ut till Blå Jungfrun från både Byxelkrok på Öland och Oskarshamn på fastlandet. Det är de två städerna som ligger på varsin sida om ön på Öland respektive fastlandet. Från Byxelkrok, som vi åkte ifrån tar det ungefär en timme med båt. Det är en lagom stund för att hinna njuta av gunget från båten och ljudet av skummet i MS Solkusts kölvatten. På båten finns ett för- och ett akterdäck med bänkar och vill man sitta inne finns sköna bänkar även där. I byssan finns en minkiosk som säljer lite kaffe, fika och glass. Ute på ön finns ingen försäljning av något så vatten och matsäck eller fikakorg är ett stekhett tips!

Byxelkrok
Fiskebåt i Byxelkroks hamn, hamnen som båten mellan Öland och Blå Jungfrun går ifrån.
Blå Jungfrun
Land i sikte!
MS Solkust som tog oss till och från Blå Jungfrun.


Övärdarna på Blå Jungfrun

På Blå Jungfrun finns inga fastboende invånare. Sommartid befolkas dock ön av övärdar som bor i en liten stuga med mycket enkla faciliteter. Dessa övärdar arbetar och bor där några veckor och lämnar sen över till nästa team som ska vakta och vara turistvärdar i nationalparken. När vi besökte Blå Jungfrun tjänstgjorde två väldigt trevliga kvinnor som tog emot och välkomnade oss vid båten, delade ut en parkkarta, berättade om ön, naturen på den och vilken riktning man skulle gå om man hade önskemål om svårighetsgrad till exempel. Övärdarna var faktiskt många till hjälp under timmarna på ön, både med stort och med smått. Övärdarna har till exempel telefonkontakt med kapten på MS Solkust som trafikerar Blå Jungfrun. När eftermiddagens vind gjorde det svårt att lägga till vid naturhamnen vi lämnades av vid fick vi, efter besked från övärdarna som haft kontakt med kapten, gå till öns andra naturhamn på västra sidan.

Blå Jungfrun
Övärdarna (längst ut på klippan i nederkant) tog emot oss i naturhamnen.
Naturhamnen Lervik
Övärden Barbro gav lite tips innan vi släpptes iväg på egen hand på ön.

Myterna om Blå Jungfrun
Stället som kallas Blåkulla, platsen där påskkärringarna träffas på påskaftons kväll varje år, sägs vara Blå Jungfrun. Kanske någon någon gång för länge länge sen sett något som sett ut att flyga ut mot ön på påskafton och sen var ryktet och början till myten igång. Vem vet det kanske inte alls är en myt…
En annan myt som naturligtvis sägs vara allt annat än en myt är att det för enorm otur med sig att plocka med sig sten från ön. Väldigt många människor sägs ha smusslat med sig en eller flera stenar från nationalparken och sedan fått onaturligt mycket otur i livet. Sant eller falskt spelar ingen roll om man frågar mig. Får det folk att ge sjutton i att plocka med sig sten från en nationalpark där det inte är tillåtet hjälper jag gärna till att hålla myten levande. Det säger sig ju självt att man samlar på sig enorma mängder dålig karma om man bryter mot reglerna i en nationalpark som ska skyddas från överexploatering och förstörelse. Myten lär alltså inte alls vara en myt utan rent och sunt bonnahyffs om man vill klara sig så bra som möjligt här i livet.

Vandringsleden på Blå Jungfrun
Vandringsleden på Blå Jungfrun är ungefär 3,3 km lång och räknas ta cirka en timme att gå. En timme låter rimligt om man inte stannar och njuter, sitter på en klippa och blickar ut över havet, plockar blåbär, lägger sig och solar, går i den märkliga labyrinten eller tar sig ett dopp. Eftersom du inte kommer ifrån ön förens MS Solkust kommer och hämtar dig (om du inte har egen båt) kan du lika gärna dra ut på tiden och njuta en stund vid varje ställe du känner  att det behöver njutas lite extra av.
Man behöver inte gå i de mest svårpasserade delarna av vandringleden om man inte vill men vill man se mer än bara naturhamnarna bör man kunna ta sig fram på ganska steniga och bergiga ställen. Vandringleden är som sagt inte mer än 3,3 km och man tillbringar ungefär 4 timmar på ön vilket gör att det finns gått om tid att gå i sin egen takt och fart. Vandringsleden går i väldigt varierad terräng. Den går genom djungelliknande skog, över nakna klippor och spångar, uppför och nedför. Ordentliga skor rekommenderas av alla. Jag hade sandaler med grovt mönster under och det gick alldeles utmärkt. 

Blå Jungfruns vandringsled
Ibland får man hoppa lite mellan de isräfflade klipporna…
…och ibland får man gå genom djungel.


Naturen på Blå Jungfrun
Den stora anledningen till att folk åker ut till Blå Jungfrun är för att se och njuta av den speciella naturen på ön. Här syns tydligt hur inlandsisen, havet och vinden har format och designat öns natur. Isräfflor, grytor, knotiga tallar, randiga stenar och röda, gråa och svarta klippor är en del av den speciella och väldigt vackra miljön på ön. För oss som älskar hav, sten och skärgårdsmiljö överlag är detta en underbar plats att vandra på!

Blå Jungfrun
Dramatisk natur som ser så mjuk ut.
Blå Jungfrun
Klippornas färger varierar över ön.
Blå Jungfrun
Hav, sten och klippor, min favoritmiljö jämte barrskog.
Myska
Blommor som heter Myska blommar överallt på ön.
De döda träden på ön ser silvriga ut i solen.
Blå Jungfrun
Havet och inlandsisen står som designers av klipporna på Blå Jungfrun.
Grästuva
I varje liten skreva har naturen tagit chansen.


Labyrinten
Labyrinten av stenar som finns på Blå Jungfrun ligger på sydvästra delen av ön och är en fascinerande skapelse. Ingen vet säkert vem eller vilka som konstruerade labyrinten och lade ut stenarna från första början, det är en av öns gåtor. Man vet inte heller helt säkert när det gjordes men det sägs att den funnits där sen 1400-talet. Inte helt osannolikt, vad skulle man annars pyssla med på den tiden då det inte finns TV eller telefoner att pilla på?

Labyrinten på Blå Jungfrun
Går man in i labyrinten, väljer en av de två riktningarna på det enda stället där det delar sig och sen går går och går så kommer man ut där man började tillslut.

Det praktiska.
För vem? För ett besök på Blå Jungfrun rekommenderas det att du kan gå själv på ojämnt underlag i olika lutning. Det är bergigt och lutar både uppför och nedför.
Pris? Båtbiljetter bokas HÄR och kostar 280 kr för personer över 15 år, 140 kr för barn mellan 7 och 15 år och gratis för barn under 7 år.
Parkering? Bilen parkeras vid respektive hamn.
Mat? Ingen försäljning finns på ön. Medtag egen matsäck/fikakorg och vatten!
Toaletter? På ön finns flera utedass som besökare får nyttja.

Blå Jungfrun
Dass och soptunnor finns utplacerade på ön till besökarna.
MS Solkust
På grund av vinden blev vi upphämtade på västra sidans naturhamn Sikhamn istället för Lervik där vi blev avsläppta.

2 kommentarer

    1. Ja helt underbart! Jag är nog en sten/berg och vatten/hav-människa. När jag blir rik ska jag bo vid havet 🙂 Då kommer jag antagligen inte vara rik på pengar längre (efter att ha köpt en bostad vid havet) men har jag vatten, vågor, havsslipade stenar, stränder, båtar och doften av rutten tång nära behövs inte mycket pengar 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: