Boktips: Det stora matäventyret – att lyckas med barnen i köket

loppisfynd våffeljärn och kaffepanna

”Det stora matäventyret – att lyckas du med barnen i köket” skriven av matbloggaren Fanny Lindqvist är en bok om mat, fullproppad med lättlagade och mumsiga recept! Jag fick ett recensionsexemplar från Pagina förlag och fastnade vid första genomläsningen för de tjocka plättarna. Jag blev inte besviken!

Så mycket mer än bara recept

Den här boken handlar om så mycket mer än bara en massa recept. Det är en utomordentlig guide för den som vill veta hur man till exempel läser innehållsförteckningar, tar vara på rester på fiffiga sätt och hur mycket gott man kan använda kokosmjölk till. Och mycket mycket mer.

Förutom otroligt bra och lättsmält fakta levereras det massor med tips på hur du får med dina barn på äventyren i köket, det gillar jag! Hela boken har fokus på barn och familj och är enligt mig en liten guldgruva om du vill ha konkreta tips och supersmarriga recept att prova tillsammans med dina barn.

stekhäll över öppen eld
På stekhällar som denna kan man laga i princip allt som går att laga på en vanlig stekpanna.
tjocka plättar steks på stekhäll över öppen eld
Plättarna ser lite ut som burgare och smakar svagt av kokos.

Tjocka plättar – nästan plättlätt att laga på Muurikka över eld

Jag bestämde mig för att provlaga de tjocka plättarna enligt recept från boken, de såg lockande goda ut. Receptvalet visade sig funka finfint som friluftsmat! Jag blandade till degsmeten (den blir väldigt tjock) och tog med ut i skogen i en bunke med lock.

Själva plättarna, som mer ser ut som burgare, råkade jag steka på lite för varmt först. De ska helst stekas på en häll som inte är så het men det är ibland lite trixigt att få till det. Skam den som ger sig, nästa gång har jag bättre koll. Den plätten som blev lite svart smakade lika gott som de andra ändå.

Vill du också prova Fannys tjocka plättar som är gluten- och mjölkfria hittar du receptet på Lesscarbs.se här där hon kallar dem Barnplättar.

pannkakor steks på stekhäll över öppen eld.
Även traditionella pannkakor lagades.
stekhäll med mat över öppen eld
Bästa friluftsmyset – laga mat över öppen eld.

Energität mat – den bästa friluftsmaten!

Det stora matäventyret handlar om LCHF-mat. Den lämpar sig enligt mig ypperligt som friluftsmat, mättar bra och håller blodsockret jämnt. Frilufsande är ju energikrävande på flera sätt så man behöver verkligen ordentlig mat för att orka med och hålla humöret uppe. Att då ladda på med mat med lite extra fett och proteiner är ett bra tips.

En mycket nöjd utekock.
matkåsa med mat och en spork
En klick mosade jordgubbar blev pricken över iet.

Vad tyckte jag om boken Det stora matäventyret – att lyckas med barn i köket?

Det är en riktigt inspirerande bok med sin lättlästa text och väldigt fina bilder. Boken handlar om LCHF-kost men passar absolut hos alla familjer som vill få tips på hur man får in stora och små matäventyr i vardagen!

Många av matrecept går dessutom finfint att göra utomhus på stormkök, stekhäll, kittel eller direkt i elden. Det kräver bara lite andra förberedelser av ingredienserna innan man ger sig ut. Lycka till!

Vill du läsa mer om Fanny Lindqvist och hennes matblogg hittar du henne på

Lesscarbs.se

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: