Därför ska du kommentera på bloggar!

Läser du fler bloggar än Lanclin? Antagligen gör du det men hur ofta lämnar du en hälsning eller kommentar hos dem du helt gratis får läsa och se bilder hos?

Mellan tummen och pekfingret är arbetet bakom en blogg, alltså det som inte har med den faktiska produktionen av blogginlägg vid datorn, typ 50% av det totala arbetet med den, minst. Såklart är siffran olika för olika bloggar men om jag utgår ifrån Lanclin så stämmer det ungefär. Det är alltså en väldans massa (underbart) jobb att driva en blogg om man vill nå ut till fler och fler läsare. De allra flesta bloggare drar dessutom inte in en enda krona på sin blogg men låter ändå oss läsare få njuta av allt det material de producerar, visst är det värt lite positiv feedback tillbaka?

Det tycker jag såklart och idag tänkte jag ge er några anledningar till att lämna fler hälsningar och kommentarer på bloggarna ni läser och hur ni gör det på bästa sätt!

Varför ska jag kommentera bloggar jag läser?

1. Tänk att din kommentar är som en liten betalning för att du fått läsa inlägget helt gratis. Kanske fick du en idé eller inspiration till vad du ska göra på semestern, laga för kvällsmat, pepp eller viktig information kring något du länge funderat på. Kanske var det lite ögongodis medan du hade rast på jobbet? Är det inte värt en liten hälsning till den som gav dig det gratis?

2. Bloggaren vill veta vad du tycker, känner och vem du är. Som bloggare är man väldigt nyfiken på vem som läser ens blogginlägg, även om man har tusentals läsare. Handlar ett inlägg om en erfarenhet bloggaren fått kan vi kommentera med att vi känner igen oss eller har en liknande erfarenhet. Att uppge exakt vem du är och vart du bor är sällan nödvändigt, det är du som kännande och tyckande person som är intressant. Tänk inte att du försvinner i mängden och inte gör någon skillnad. Jag känner inte till någon bloggare som inte dagligen läser sina läsares kommentarer och blir glad för lite pepp och positiv cred.

3. Bloggar du själv kan dina kommentarer på andras bloggar få deras läsare att hitta din blogg också. Här är det smart att tänka till, vilka bloggar kan ha läsare som kan vara intresserad av det jag skriver och fotar också? Har jag en renodlad sport- eller hundblogg kanske jag ska satsa mycket på att läsa och kommentera bloggar i de nischerna. Det får dock absolut inte bara handla om att locka till sig läsare från dem, det måste vara genuina kommentarer skrivna med kärlek. Eventuella läsare som klickar sig vidare från kommentarerna in till din blogg blir en bonus, om än väldigt värdefull bonus. Sen ska man nog inte fokusera alltför ensidigt på att kommentera på bloggar i ens egen nisch. Tänk brett, läs och kommentera på bloggar du gillar, oavsett nisch!

4. Sharing is caring. Det ligger i sociala mediers natur att de bygger på relationer. Att vara generösa mot varandra med sina erfarenheter, kunskaper, nätverk och allmänt positiva attityd gör sociala medier till en roligare grej helt enkelt!

5 tips till dig som vill kommentera schysst.

1. Var snäll! Olika åsikter accepteras oftast men kritik som inte konstruktiv och allmänt negativ attityd är bara nej. Känner du att du spricker om du inte får tala om för bloggaren att den gör, gjort eller tänker fel bör du formulera dig extreeemt diplomatiskt och ödmjukt, eller bara scrolla vidare. Klokt kan även vara att kolla om det kommit in någon liknande negativ kommentar som du tänkt skriva, då kan du absolut låta bli att skriva din.

2. Korrekturläs lite snabbt innan du klickar iväg din kommentar. Att skapa missförstånd pga felformuleringar eller datorns/telefonens autocorrect är så onödigt.

3. Skriv inte längre än nödvändigt. Långa stories, inkopierade artiklar och dyl är bättre att maila istället för att fylla stora utrymmen i kommentarsfälten.

4. Vill du vara anonym är det ofta ok men ange då ett aliasnamn så det inte står Anonym på var och varannan kommentar.

5. Vill du ”bara” tacka för ett bra inlägg är det schysst om du skriver vad som va bra. Tex: ”Tack för ett fint inlägg med fina bilder! Min favorit är den med de snöklädda bergen :)”

Lanclin-gör-tummen-upp

Har jag missat någon bra anledning till att kommentera eller tips för att göra det schysst? Lämna isåfall en kommentar här nedanför, nu vet du ju hur man gör det bra!
PS: Övrig pepp och cred är också välkommen.  

Så mina kära läsare, ut och kommentera mera! Hepp, hepp!

47 kommentarer

 1. Bra inlägg!
  Jag brukar alltid sätta ett tassavtryck hos de bloggar jag besöker. Och skriva något.
  Aldrig negativt.
  Och det är så fint att tacka, känns som om det glöms bort ibland.
  En fin Valborg och stor kram i resande fläng!

  1. Du är en hejare på att kommentera! Jag läser precis som många andra otroligt många bloggar så tyvärr känner jag inte att det är genomförbart för mig att kommentera alla inlägg jag läser. Det tycker jag inte heller man behöver göra 🙂 Det måste vara något jag känner att jag vill kommentera, annars blir det bara en kommentar för kommentarens skull, alltså inte så genuint. Att då och då skicka iväg några ord när jag verkligen vill berömma eller dela med mig av något känns lagom tycker jag 🙂

 2. Ska ske omedelbums! Och det stämmer – taskigt att läsa din blogg utan att kommentera men läser den gärna och lovar bot och bättring! Och visst är det spännande med kommentarerna och särskilt från de som prenumererar på bloggen och som man kanske inte alls känner.. Då tänker jag ibland, undrar vaffö gör di så? Men kul att skriva är det – kan inte hjälpas.. och följer gärna den svenska familjen i Bayern. Önskar er en skön valborg och glöm inte hissa flaggan – kungen blir 70 idag..:-)) Och jag tog studenten för 52 år sen.. pah..
  kram

  1. Att ha dåligt samvete om man inte kommenterar ska man inte ha, det är högst frivilligt att slänga iväg några ord och bloggaren lär som sagt fortsätta skriva ändå 🙂 Ingen skulle ju betala en pengaslant för en gratistidning men det braiga med kommentarer är att de är gratis att ge dem 😉 Det gör iaf mig benägen att ”betala” för att peppa de bloggare jag följer så de fortsätter att producera inlägg jag får läsa gratis.
   Just det, det är Valborg idag! Vi har ingen eld så vi får fira din 52-åriga studentdag tycker jag 😉 Grattis!

 3. ”Betalning”, det har jag inte tänkt på, men lite så är det ju faktiskt.
  Brukar försöka kommentera, men ibland hinner man ju inte med riktigt…

  1. När jag själv kommenterar brukar jag tänka att det är som en liten betalning 🙂 Att kommentera ALLA inlägg man läser på en mängd olika bloggar varje dag är ju knappt genomförbart och att få dåligt samvete för att man inte kommenterar ibland förtar ju glädjen så det ska man inte ha 🙂 Lagom är bäst!

 4. Linnea, jättebra!

  Jag bli så otroligt glad för varje litet ord som folk skriver. Självklart behöver man inte hålla inlägget men som du säger, man kan ju formulera det på ett vettigt sätt. Många gånger så ber jag folk säga till om de hittar felaktigheter (särskilt när det är den administrativa delen i Spanien) men jag verkar mest ha rätt för det är sällan någon säger något.

  Jag försöker att säga hej när det är en blogg som jag på något sätt gillar, om det är en som inte ger mig något går jag därifrån, särskilt som jag ser att där redan finns 50 kommentarer.

  1. Jag känner också ett visst motstånd till att lämna en kommentar när det redan ligger 50 publicerade. Jag vet inte varför, kanske känner man att man blir en i den stora massan? Ibland skiter jag i det och skriver några rader ändå 🙂 Jag vill ju som sagt ”betala” för det material jag fått läsa gratis ibland 😉

 5. Intressant inlägg! Jag vill förstås gärna att mina läsare kommenterar, men jag vill å andra sidan inte att de ska känna dig ”tvingade” att kommentera. Dvs det måste ju gå vara tillåtet att läsa utan att kommentera också tycker jag 😉 Jag välkomnar olika åsikter och läsarna behöver förstås inte hålla med oss, men kommentarer som skrivs med syfte att vara elaka godkänner jag inte alltid. Sedan tänker jag: kanske har bloggaren också ett ansvar att skriva så att läsarna känner sig välkomna att kommentera och ge sina synpunkter?

  1. Att kommentera alla bloggar man läser varje dag är inte riktigt genomförbart tror jag. Någon rimlighet får det vara på det. Jag kommenterar bara om jag direkt kommer på vad jag vill skriva till bloggaren, annars får det vara. Det betyder att jag vissa dagar läser många bloggar men lämnar inte en enda kommentar, det är också ok 🙂

  2. Håller med om att det ska vara frivilligt, att man inte ska vara tvingad att lämna en rad för annars kommer du inte därifrån.

   Men det är så tråkigt att skriva ett inlägg man känner sig väldigt nöjd med, man har lagt ned tid på att kontrollera att informationen är korrekt, bilderna är bra och texten är utan grammatiska fel, man har fått till några ”skruvar”. Och så är det inte en endaste en som säger något.

   Men egentligen, jag gör detta frivilligt. För mitt höga nöje. Kan jag då kräva av andra? Även om det är (moraliskt) trevligare att som läsare ge sig tillkänna och skriva en liten kommentar?

   1. Att inte få så mycket respons på inlägg man faktiskt lagt ner en väldans massa arbete på känner nog alla bloggare igen 🙂 Ibland blir jag full i skratt när jag får typ 2 kommentarer på ett inlägg som tog flera timmar och sen 15 på ett som tog 30 min att göra, ha ha! 🙂 That´s life as a blogger 😉

    1. Ja, detta känner jag verkligen igen, ofta är det så, inlägg jag är väldigt nöjd med själv o som man verkligen lagt ned tid på – får ibland ingen kommentar. Det är ju ledsamt men folk är lata idag… Jag har fått höra av vänner att anledningen till att de EJ kommenterar är för att de ej orkar, o tycker det är mycket enklare att bara gilla i Facebook…

 6. Mycket bra!!! Tack!!
  Får jag en kommentar, besvarar jag den alltid (ej om jag är borta, men då skriver jag på bloggen att jag tyvärr inte kan svara just nu, men kommer att läsa alla kommentarer senare). Jag går också alltid tillbaka till bloggen jag får en kommentar från och skriver en kommentar hos dem, kanske inte direkt, men inom några dagar.
  För mej är detta mycket viktigt och ett bra sätt att se vilka som är intresserade eller inte.
  Men långt ifrån alla gör detta. Olika tankar, antar jag.
  Skriver aldrig något elakt, för det är nog inte min natur, men håller inte alltid med om saker och det är stor skillnad.
  Tack igen!!

  1. Tack 🙂 Ja visst är det trevligt och roligt att få några rader ibland 🙂 De som lämnar dem påminns man om att gå in på deras bloggar och läsa och kommentera själv också.
   Mvh Den senila bloggerskan.

 7. Själv läser jag en hel del bloggar och kommenterar väl något på hälften. Ibland orkar jag inte pga jag sitter med mobilen, för lite tid pga barnen och sådant.

  Men jag sitter nästan och grämer mig de dagar jag själv inte får en enda kommentar. Då känns det som ”jahapp, jag skrev visst värdelöst idag” (nä inte riktigt men ja du förstår!)

  1. Att kommentera på hälften är riktigt bra! Till det hela hör ju att vissa kommentarsfält är långt ifrån användarvänliga så det är sååå krångligt och omständigt att få iväg några ord 🙁 Man ska som sagt bara kommentera när man känner att man har något att skriva till bloggaren och det ska absolut inte kännas som att man måste!

  1. Så skumt! Skrev ett svar om att vi har gjort en roadtrip runt Vänern och traskat upp på Baljåsen, Dalslands högsta punkt en gång 🙂
   Visst blir ens blogg lite som ens extrabarn, ha ha 🙂 Jag vågar inte räkna efter hur många timmar Lanclin ägnas 😉

 8. Bra inlägg! Jag är framförallt så nyfiken på vem som läser, och vad de tänker! Alltid roligt med respons, även fast det ”bara” är ”håller med” eller nåt sånt. Och ibland blir det ju intressanta diskussioner där även ens egna tankar ”spinner vidare” utifrån det som någon kommenterar. Det är riktigt kul tycker jag!

  1. Javisst är man nyfiken 🙂 Det kan som du säger bli att ens egna tankar och idéer kommer igång efter någons kommentar, det är himlans roligt!

 9. Så bra inlägg! Dina trevliga kommentarer hos mig har ju gjort att jag hittat till dig 😉 Nu har jag också äntligen hittat tid att dels svara på alla mina kommentarer och nu också titta in till andra!

  Och precis som du säger, det ska vara genuina snälla kommentarer. Jag inbillar mig att man ganska snabbt känner av om det är genuint och inte bara för att synas!

  Synd att du inte kunde komma på BBcon! Det hade varit roligt att ses!

  Kram Lena

  1. Tack Lena! Ja det märks ganska omgående om någon kommenterar bara för att synas. Så får man ju också göra såklart men jag är ytteet tveksam till om det funkar faktiskt.
   Det kommer förhoppningsvis flera BBCon i framtiden, då kanske jag kan! 🙂

 10. Ett jättebra inlägg! Viktigt och tänkvärt. Jag försöker bli bättre på att kommentera inlägg och säga några väl valda ord. Ibland är det svårt eftersom jag är en person som behöver låta information sjunka in innan jag kan reflektera över det. Därför brukar jag ibland spara inlägg, t ex markera dem som olästa på Bloglovin´ och gå tillbaka senare för att lämna en mer genomarbetad kommentar.

  1. 🙂 intressant att man funkar då olika. Jag är mer en person som skriver medan jag tänker. Det blir alltså inte så himlens genomtänkt alltid men jag har bestämt att det får vara så för mig, annars blir det inte så många kommentarer från mig där ute på alla fina bloggar 🙂 Smart att spara dem i Bloglovin!

 11. Klockrent! Jag läser alltid din blogg, men kommenterar inte alltid då det alltid strular när jag ska kommentera från mobilen (vilket är den vanligaste enheten jag läser bloggar från …)
  Du gör ett kanonjobb och har en jättefin blogg med massor av fina bilder och inspiration 🙂

  1. Tack Eva 🙂 Många kommentarsfält borde kunna bli lite mer användarvänliga faktiskt. Det är galet irriterande när man vill kommentera och det strular!

 12. Vilket härligt och bra inlägg. Tänker själv på det då och då, att trots att många tar dela av bloggar är det få som ”lämnar fotavtryck”. Stora eller små sådana spelar ingen roll (så länge de är snälla kanske ska tilläggas), de sprider glädje och belöning för det jobb som ligger bakom bloggen. 🙂

  1. Tack 🙂 Man ska inte känna att man måste lämna några ord men gör man det är det så väldigt väldigt uppskattat! Det där går lite i perioder för mig. Ibland är det plättlätt att hitta några ord att skriva, ibland supersvårt.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: