Gamla Linköping – ett friluftsmuseum i Östergötland.

Nu har jag roat mig med att rota i arkiven igen. Förra gången hittade jag bilder från en vårweekend i Prag och nu hittade jag bilder från fina fina Gamla Linköping. Bilderna är från i februari i år när jag hade slut på dubbelnougat och flög upp till Sverige för att shoppa lite, minns ni?

Jag är ju en museinörd och älskar att se och uppleva saker som är som på riktigt. Då är museer ett väldans bra påhitt. Där kan man ju se och uppleva saker som är på riktigt, bara lite senare än när det riktiga var på riktigt. Friluftsmuseer är mina favoriter bland museer (om man inte räknar djurparker) och Gamla Linköping tillsammans med Skansen i Stockholm ligger i högst upp på min topplista över svenska sådana. Nu blev jag nyfiken på om jag har några gamla Skansenbilder, det får bli nästa gång jag rotar i arkiven kanske?

När jag hade vägarna förbi denna fina lilla pärla i Linköping kunde jag ju såklart inte låta bli att gå en runda bland de vackra gamla husen på kullerstensgatorna. Svinkallt var det men eftersom museet ordnade drop-in-bröllop med anledning av alla hjärtans dag sågs både ett och annat par bara ben under knälånga finklänningar. Hua, fy tusan så kallat det såg ut! En får hoppas att de var så nervösa att de inte märkte kylan eller att de var så uppfyllda av kärlek att inget kunde göra dem kalla.

Lika kallt såg det ut för kusken som körde dagens brudpar och andra gäster runt på museiområdet. Den fina Nordsvenska hästen såg däremot att trivas ypperligt i kylan med sin tjocka vinterpäls. Vi valde att gå med egna ben och fötter genom den lilla uppbyggda staden med torg, gator och gränder, den gör sig bäst så. Då kan man kika in bakom staket in i trädgårdar, glutta in genom fönster och andra saker som en nyfiken själ inte tillåts hålla på med i en vanlig stad.

Precis som alla andra friluftsmuseer i världen vill Gamla Linköping visa hur en stad kunde se ut med sina byggnader, gator, torg och invånare förr i tiden. Den lilla staden är konstgjord med hjälp av gamla, ditflyttade hus som sedan fått trädgårdar, staket och framför allt inredning som ska visa hur det kunde se ut där för 100 år sedan. Mitt svenska museie- och kulturhistoriahjärta blir varmt när jag ser det.

Gamla Linköping är ett väldigt aktivt museum med både pedagogisk verksamhet, uteteater, julmarknad och andra väldigt trevliga evenemang. Har du vägarna förbi tycker jag absolut du ska ta dig en promenad bland gränderna, kika in i handelsboden eller ta en fika på konditoriet! Det är gratis att besöka staden men att parkera kostar en liten slant.

Här kommer mina vintriga bilder från vår kalla men soliga stund i Gamla Linköping på alla hjärtans dag i februari.

gamla-linköping-oversiktskarta

gamla-linköping-torget

gamla-linköping-poliskonstapel
gamla-linköping-konditori

gamla-linköping-cafemöbler

gamla-linköping-historiska-kompaniet

gamla-linköping-julgransprydnader

gamla-linköping-prylar

gamla-linköping-hastskjuts

gamla-linköping-hast-och-vagn

gamla-linköping-handelsbod

gamla-linköping-byggnadsvård

gamla-linköping-gata


Vill du läsa mer om friluftsmuseet i Gamla Linköping?
Friluftsmuseet Gamla Linköpings HEMSIDA
Gamla Linköpings FACEBOOKSIDA.

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: