De vanligaste frågorna jag får om vår familjs utlandsflytt.

Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna jag får som rör min familjs flytt till Tyskland. Dessa är de vanligaste, har du fler frågor som du är nyfiken på får du gärna fråga. Jag försöker svara efter bästa förmåga! 

Tyskland? Varför då?
Min man har fått ett jobb på ett företag som är delägt av det företag han arbetar på i Sverige. De behövde mer arbetskraft och vi såg chansen att bli lite erfarenheter rikare. Just Tyskland är lite slumpen, det hade kunnat bli Sydafrika eller Brasilien också.

Hur länge ska ni bo där?
Daniels första avtal med sin arbetsgivare är på 3 år (enkelt förklarat). Om vi stannar kvar, flyttar till Sverige eller flyttar vidare när det går ut får tiden utvisa.

Vart i Tyskland bor ni?
Vi bor i Ingolstadt, en stad som ligger en knapp timme från München i Bayern.

Har ni sålt ert hus i Sverige?
Ja, vi har sålt vårt hus i Sverige.

Hur bor ni nu?
Vi bor i ett nybyggt hyreshus med 5 lägenheter. Vår lägenhet är i markplan med trädgård och garage. Det är en 5:a i två plan.

Vad jobbar du med?
Jag går i skolan och pluggar tyska.

Går era barn i svensk eller internationell förskola?
Nej, vi har valt en tysk, kommunal förskola. Mest för att våra barn ska få en så tyskspråkig miljö som möjligt tillsammans med andra tyska barn som bor i närheten av oss och så ligger den nära oss där vi bor.

Hur går det för barnen att lära sig tyska?
Eftersom jag inte har något att jämföra med så säger jag såklart att jag tycker att mina barn är duktiga. De förstår nu avsevärt mycket mer än när vi flyttade hit och kan numera leka med kompisar och konversera med enkla fraser. De är ganska orädda när det gäller att använda tyskan så de pratar på, blandar in lite svenska och säger de ord de kan. Storebror som börjar skolan i september -15 har klarat de skolmognadstester och språktester han behöver för att få börja skolan så visst går det bra för honom med språket.

Kan du tyska?
Nja, jag kan betydligt mer är för ett halvår sen men att föra en någotsånär vettig konversation på tyska går än så länge lite hackigt. Jag gör mig förstådd och förstår det allra mesta om personen jag pratar med pratar enkelt, tydlig och inte så fort.

Hur känns det nudå?
Detta är den absolut vanligaste nyfikna frågan vi får från andra svenskar. Jag vet aldrig riktigt exakt vad de menar med frågan (så jag brukar fråga) och ännu mindre vad jag ska svara tyvärr. Hur det känns med vad? att sälja sitt hus, säga upp sig, flytta till en ny stad i ett nytt land, lära sig ett nytt språk eller är det dagsformen de är nyfikna på? Den varierar mellan harmoni och galenskap som i alla andra familjer antar jag. Tänker frågeställaren att det i några meningar går att sammanfatta känslorna kring att flytta ifrån ett land man känner utan och innan till ett annat land, till en ny kultur och nytt språk? Tänker kanske frågeställaren inte så mycket alls utan ställer frågan mer som ”berätta något intressant om hur ni har det”?

2014-05-22 16.08.18Såhär såg vårt hus och trädgård ut första gången vi såg det. Vår lägenhet är den nedersta till vänster.

8 kommentarer

 1. Ångrar ni er? kanske kan vara den egentliga sista frågan. Det sägs ju att man bara ångrar det man INTE gjorde när man summerar sitt liv. Det stämmer nog. Kram

  1. Vi ångrar oss inte 🙂 Inte ens när jag hade lunginflammation och låg som en blöt fläck tänkte jag att ”nu skiter vi in det här och reser till Sverige”.

 2. Hej! Måste bara komma med ett tips när det gäller skolan, om din pojke börjar redan nu i höst. Det är jätteviktigt att tänka på att hjälpa till med språket under skoltiden, särskilt om ni kommer att stanna (vilket man aldrig ska utesluta). Att komma till Bayern i just den åldern kan vara kritiskt, eftersom skolan är rätt tuff i varje fall fr o m andra klass och det gäller att få bra betyg om man vill gå vidare efter fyran. Hjälp till med läsningen, grammatiken och diktaten så mycket det går. Det gör alla föräldrar även om barnen är födda i Tyskland om de vill att barnen ska komma in på gymnasiet. Om man upptäcker brister så finns det extra böcker att öva med i varje bokhandel. Och nej, jag överdriver inte. Fråga vem som helst. Vet en svensk familj som flyttade tillbaka just för att de hade underskattat den biten. Vet en annan familj (USA) som förvånat insåg att deras medelklasspojke hamnade i folkskolan, bara för att de inte hade fixat språket. I båda fallen kom barnen just i 5 – 6-årsåldern. F ö måste man även ha koll på hur det går med andra ämnen, särskilt matte. Men det går säkert bra, bara ni är medvetna om problemet! Ta gärna upp frågan med några bekanta, t ex kolleger till din man eller mammor på kindergarten, för mera info!
  Och hoppas skolstruten (Schultuete) blir ett mästerverk!

  1. Det här med kraven i skolan gör mig lite kallsvettig… Blir lite förvånad varje gång pedagoger från Kindergarten eller skolan säger hur bra det går med språket och hur smart A är. Inte för att jag betvivlar det utan för att jag har förutsatt att det kommer att bli tufft, väldigt tufft. Han har fått göra fler tester än de tyska barnen och haft fler besök av läraren som pratat med honom, berättat en saga som han skulle återberätta med hjälp av bilder mm. Vi får se om de invaggat oss i en falsk förhoppning för vi vill naturligtvis att han ska få gå i realschule om vi bor kvar här då. Tack för omtanken. Det här med Schultuten kommer att bli spännande 🙂

 3. Vilket spännande äventyr! Jag själv älskar Tyskland, bodde i Berlin under ett år. Fast jag har förstått att Bayern och Berlin är helt skilda världar. Och vad gäller språkbiten – även om jag pratar relativt bra tyska har jag svårt att förstå personer från södra Tyskland. Men man vänjer sig!

  1. Bayern är ju en fristat så visst är det en del som skiljer sig från övriga Tyskland. Bayerska är typ ett eget språk så nej det förstår jag inte ens ett ord av 🙂 Eftersom jag inte kunde många ord vanlig tyska när vi flyttade hit är jag ingen höjdare på det heller men avsevärt mycket bättre än för 6 månader sen 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: