Ett år har gått sen min förra födelsedag.

Efter att ha blivit inspirerad av Daniel som bloggar på Dryden har jag nu dagen till ära skrivit min egna årskrönika över året sen jag fyllde år sist. Varje månad har fått en superkort sammanfattning och en eller ett par bilder. Det har varit ett händelserikt år för mig och min familj. Vi har flyttat till ett nytt land, kommit en god bit på väg att lära oss ett nytt språk, fått lite nya vänner och börjat lära oss vilken parkering i stan man bör ställa sig på för att vid ett specifikt klockslag ha skuggplats. Vi börjar känna oss hemma i Ingolstadt helt enkelt. Okej, här kommer min årskrönika!

Juli
I Juli förra året levde vi i ett hem fullt av flyttlådor. 90% av vårt bohag låg i papplådor och vi väntade på datumet då flyttfirman skulle komma och hämta alla våra saker för att transportera ner det till Ingolstadt. Vi hade en sista stor grillkväll för våra vänner hemma i Liljedalen, Daniel var hemma i Sverige några dagar då och då och en av gångerna passade vi på att åka till Åhus bara han och jag. 

Åhus
Fina lila Åhus fick besök av oss i juli…
flyttlådor
…medan det såg ut såhär hemma hos oss.

Augusti
Flyttfirman kommer och hämtar vårt bohag för att transportera söderut. Daniel är i Tyskland medan jag, barnen och Chio åker till Öland då våra sängar och saker att laga mat med försvinner med lastbilen. Tidigt på morgonen den 11:augusti kör vi söderut för att lämna Sverige. De första veckorna i augusti har vi semester tillsammans, packar upp våra saker och åker till ikea typ 3 gånger. Vi besöker Legoland i Günzburg och dammsuger södra Ingolstadt på lekparker.

flytta
Hejdå alla sakerna, vi ses om några veckor!
brygga
En stilla augustimorgon körde vi söderut för att lämna Sverige bakom oss.

September
Barnen börjar skolas in på Kindergarten, vi poströstar i det svenska riksdagsvalet, hänger mycket i lekparken, klättrar i klätterhallen och droppstensgrottan Schulerloch och Weltenburg får ett första besök. Vår nya vardag i vårt nya land smygstartar sakta.

Weltenburg
Stenstranden vid klostret i Weltenburg.

Oktober
Jag börjar på min kvällskurs i Tyska och vi får äntligen hämta ut vår nya bil. Vi besöker droppstensgrottan Schulerloch igen, besöker vår första Volksfest, vandrar och kollar utsikten runt Kelheim. Chio fyller 11 år och jag och barnen reser en runda till Sverige när jag ska hålla en ledarutbildning för blivande barnledare i Friluftsfrämjandet och jag passar på att tanka barrskogsdoft.

kelheim
Två fina barn och en utsikt.
Octavia
Efter några månaders extra väntan föds äntligen lilla Octavia.

November
Vi firar en födelsedag i familjen och helgonet St Martin på förskolan med lyktor och fika. Känns lite som Tysklands motsvarighet till Lucia. Vi passar marsvinen Elvis och Fritiof och cyklar till åkrarna för att kolla in höstbruket.

StMartin
På Kindergarten firades det St Martin.
höstbruk
Höstbruk i våra hoods.

December
Jag arrangerar min familj till ett luciatåg genom milt tvång som lussade för några av våra svenska vänner här i Ingolstadt. Några andra vågade jag inte skrämma med denna märkliga tradition. Vi besöker Ingolstads julmarknad som är tysklands äldsta ett flertal gånger. Vi firar jul hemma i lägenheten med Daniels familj och kollar såklart på Kalles jul via SVTplay. Inför nyår flyger vi norrut till Åbos skärgård där min pappa och hans fru bor.

Christkindlmarkt
Christkindlmarkt i Ingolstadt.
Münchenflygplats
Gångbro vid Münchens flygplats.
Kimmito
Trolluddens strand och brygga i Åbos skärgård.

Januari
Jag hinner med lite pulkaåkning innan snön rinner bort i Finland, vi bastar i den vedeldade bastun nere vid havet och jag läser klart en dundertjock bok jag började läsa en sommar där för två år sen men inte orkade släpa med mig hem. Senare i januari kör vi ner till Achenkirch  i Österrike för lite skidåkning och till Ruhpholding i Tyskland för att kolla på skidskytte.

Selfie med tjock dimma och en blå kärlek i bakgrunden.
Ruhpholding
Hejja Schweden!!

Februari
Hela februari präglas tråkigt nog av min lunginflammation. Inga utflykter, inga resor, inget av något annat än korta bilfärder till läkarundersökningar. Egentligen var jag sjuk innan februari men det verkade jag inte fatta. Barnen hjälper mig att skriva Valentinkort och jag maratontittar på dokusåpan Farmen medan min hund Chio håller sig i min omedelbara närhet.

Vakthunden Chio som höll sig väldigt nära sin sjuka matte hela tiden för att skrämma iväg baciller.

Mars
I mars firar vi två födelsedagar i familjen och i slutet börjar jag att kvickna till igen och orkar ta mig utanför lägenheten. En helg i cyklar vi till en Alpacka- och Lamautställning några hundra meter ifrån där vi bor. Det får mig att bestämma att jag någon gång i livet ska ha några alpackor.

Alpackautställning
Alpackautställning

April
Vi reser till Sverige för att fira påsk, sälja vår svenska bil och för att jag ska hålla en ny ledarutbildning för Friluftsfrämjandet. Senare i april åker vi till Prag, kollar på fina hus, går långt, besöker Prags Zoo och köper 2 kg elefantbajs.

Kiel
Hejdå Tyskland!
Vandring i de Öschöttska skogarna.
Prag
Familjen Edmark i Prag

Maj
I maj var vi en långhelg i de sydöstra tyska alperna. Vi vandrade, tittade på kossor, besökte en saltgruva, geocachade och andra trevliga saker.

Schliersee
Utsikt över Schliersee.

Juni
I juni firar jag och min man Daniel att vi varit gifta i 6 år. Dagen spenderades på Augsburg zoo och dagen innan var vi nere och vandrade i bergen. Jag är hopplös på att komma ihåg vad alla byar, berg och toppar heter så ni får nöja er med ”bergen”. Ca 29 grader i skuggan, 12 km, 6 timmar och över 700 höjdmeter. Det var svettigt jobbigt och vackert. 

Nästan så man blev sugen på att hoppa in och gosa lite med den lilla nallen på Augsburgs Zoo.
Chio spanar över dalgången och bergen.

Det var en kort resumé av året som gått sen sist jag fyllde år. Det har hänt mycket men det största sakerna har nog inte varit saker som synts utåt på ett direkt sett. Det har varit känslor, minnen, beslut, prioriteringar, missar, framtidsplaner, ekonomiskt taktiksnack, tysk byråkrati, svensk byråkrati, nytt språk, nya vänner, ny stad och ett nytt land. Det har varit ett innehållsrikt år kan man säga. Tänkte skriva att jag hoppas att kommande år blir lugnare men jag vette tusan om jag vill det egentligen. Detta passar mig bra, bara vi får göra det i en takt som passar oss. Jag önskar mig ett till bra år helt enkelt.

4 kommentarer

    1. Tack Camilla! Ska försöka komma ihåg det det är med att hoppa över att vara sjuk 😉 Hoppas allt är bra med dig.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: