Experimentmuseet Extavium i Potsdam

Det sista vi gjorde innan vi styrde bilen mot Bayern igen efter vår weekend i Berlin var att besöka Extavium, ett experimentmuseum för barn. Det ligger i Potsdam utanför Berlin och var en lagom liten aktivitet innan vi skulle sitta stilla många timmar i bilen. Extavium är ett litet museum och kanske inte värt en omväg men är man i krokarna kan man ju gå in och experimentera lite.
Pupillexperiment på Extavium i Potsdam.Vid en station kunde man testa pupillernas reaktionsförmåga på ljus. En spegel man skulle titta i satt på en vägg bredvid en lampa som lös från sidan. Med en dimmer kunde man sen reglera ljusstyrkan på lampan och se hur pupillen reagerade. Det är smått fantastiskt att se hur kroppen fungerar!

Pendelexperiment på Extavuim i Potsdam.I ett av de mindre sidorummen stod ett pendelexperiment där man kunde testa hur träkulorna rörde sig olika beroende på hur långt snöre de satt fast i. Detta hade gjort sig bättre på film inser jag nu men ni får tänka er hur kulorna rörde sig och skapade lite olika ”mönster” beroende på hur mycket fart de fick och hur långt snör de hade.
Spegel på Extavium i Potsdam
I en av spegellådorna kunde man sticka in huvudet i och se sig själv i hundra vinklar och versioner. Nästan så man blev lite åksjuk och tappade rumsuppfattningen.

extaviumExtavium är som många andra naturvetenskapliga museer för barn i princip ”bara” uppbyggda av en mängd olika experiment och hands-on-stationer. Tyvärr bestod museet endast av ett stort rum med två mindre sidorum. Alla de glada och experimentlystna barnen hjälptes åt att skapa en ljudnivå jag inte var bekväm med om man utrycker det diplomatiskt. Vi kikade runt, provade, testade, byggde och fascinerades av de spännande och finurliga experimenten drygt en timme innan vi köpte varsin glass och åkte vidare.


Detta var det fjärde och sista sista inlägget om vår weekend i Berlin. Har du missat något av de andra inläggen hittar du dem här:

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: