Flodtur på Donau mellan Kelheim och Weltenburger kloster.

Efter vår vandring från Weltenburger kloster till staden Kelheim för en tid sedan valde vi att åka båt på Donau tillbaka. En perfekt lösning för oss som inte ville gå dunderlångt just den dagen men ändå ville få se vacker natur.

Båtarna som går på Donau mellan Kelheim och Weltenburger kloster går i skytteltrafik under dagtid så man behöver aldrig vänta särskilt länge på en båt. Det verkade vara ett populärt söndagsnöje att åka lite båt på Donau, ta en fika eller en öl på övre däck och kanske äta lunch på klostrets Biergarten. Relativt mycket folk såg de ut att åka med båtarna i alla fall. Och trevligt verkade de ha också. Vi själva var mest trötta efter vår vandring.

battur-pa-donau-kelheim-pastigning

battur-pa-donau-kelheim-bat

battur-pa-donau-kelheim-flodbat

Flodsträckan mellan Kelheim och Weltenburger kloster kantas av kalkstensklippor och djungellik lövskog, ungefär som den vi vandrade genom på vägen till Kelheim. De lodräta klipporna där växtlighet gör allt för att klamra sig fast är väldigt vackra. Jag är ju rätt svag för både klippor och vatten så jag gillade det och tyckte det var väldans mysigt trots det något mulna vädret.

battur-pa-donau-kelheim-dramatiska-klippor

battur-pa-donau-kelheim-bergsansikte

battur-pa-donau-kelheim-klippa

battur-pa-donau-kelheim-klippskog

Hela båtarna är som uteserveringar där man kan beställa sig något att dricka under den 45 minuter långa båtresan. Vi åkte den lite långsammare motströmsturen så åker man i motsatt riktning får man slurpa i sig sitt kaffe lite snabbare. Den turen är av naturliga skäl en kvart kortare, närmare bestämt 30 minuter.

battur-pa-donau-kelheim-ovre-deck

battur-pa-donau-kelheim-liten-bat battur-pa-donau-kelheim-mjuk-klippa

Medan vi färdades motströms uppför Donau spelades det då och då upp små inspelade guideberättelser i båtens högtalare om det som passerades. Vi fick till exempel veta att de små besynnerliga grottorna högt upp på klippväggarna beboddes av sjöpirater på den tiden då det begav sig. Båtturen blev ens ännu lite mer spännande faktiskt.
battur-pa-donau-kelheim-piratgrottor

battur-pa-donau-kelheim-jesus

battur-pa-donau-kelheim-paddlareVi var rätt möra efter att ha fått ungefär en mil i benen och samtidigt krigats med myggen. Vi var därför väldigt nöjda med vår plan att åka båt tillbaka till bilen. Många av våra medpassagerare verkade dock ha skippat det där med att vandra helt för nästintill inga utom vi såg ut att varken ha varit ute eller på väg ut på någon vandringsled. Det verkade som sagt vara ett populärt och trevligt söndagsnöje att ”bara” åka på en minikryssning på Donau.

battur-pa-donau-kelheim-chio

battur-pa-donau-kelheim-passagerare-bakifran

battur-pa-donau-kelheim-strandpromenad

battur-pa-donau-kelheim-biljettforsaljning


Vill du läsa mer om Weltenburger kloster och deras ölbryggeri hittar du mer info på deras hemsida 

Weltenburger kloster.

Vill du veta mer om båtturerna som går mellan klostret och Kelheim hittar du det här:

Personenshiffahrt im Donau- und Altmühtal

19 kommentarer

 1. Precis en sådan flodtur var jag också på 2008, när jag och min dåvarande pojkvän var och hälsade på en tysk kille som jag började brevväxla med som 14-åring 😀 Jag borde verkligen blogga om den resan också, den blogg jag hade på den tiden finns tyvärr inte längre…

  1. Ja den va rätt grå 🙂 Nu när jag valde ut bilder tänkte jag på att det ser aningens trist ut men där och då var det såååå skönt med sval luft mot kroppen efter en rätt svettig vandring 😉

 2. En båttur helt i min smak! Underbar natur också!
  Jag har faktiskt åkt flodbåt med middag inkluderad, på Donau. Det var när vi var i Budapest för några år sedan.
  Kram, Gerd

  1. Det var faktiskt en båttur i vår smak också. Lagom lång så barnen inte tröttnade och en hel del spännande att kolla på längs vägen 🙂

 3. Bara så underbart!
  Har ju åkt liknande turer mellan Koblenz och Rudesheim.
  Ungefär liknande tur och förbi Loreley.
  Känner igen mig. Något helt annat är båtturer på Göta älv här i stan.
  Beställ biljetter och jag kommer ner och gör er sällskap 😀

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: