Friluftsliv med blöjbarn – tips från proffset.

Jag kan utan att skryta påstå att jag har svart bälte i blöjbytning. Det är inget jag pratar om till vardags men idag ska ni få några enkla tips på ämnet med tema friluftsliv från mig, proffset.

När jag jobbade som förskollärare som allra mest kunde jag snitta på 15-20 blöjbyten om dagen, det ger färdigheter över det normala i blöjbytarbranchen. Alla byttes såklart inte utomhus men tillsammans med bytena av mina egna barns blöjor (som oftare byttes ute) så har jag ändå övat upp och testat mig fram till olika knep.

Mina knep är inte revolutionerande på något sätt men en del tänker inte på att barn som kan stå upp själva ofta inte behöver ligga ner vid blöjbyte. Riktigt små barn som inte kan stå (inte ens om man håller dem i händerna) är såklart bäst att ha liggandes.

Självklart kan det vara helt underbart att få ligga i mjuk mossa och kika upp på de vajande träden och flygande fåglarna. Men i Sverige gör man det gärna med byxorna på, den större delen av året i alla fall. Blöjbytena är alltså något som gärna får klaras av snabbt enligt många barn.

Här kommer några av mina blöjbytartips för utomhusbruk.

Skippa ”Up & go”.

Up & Go-blöjor är toppen men momentet att trä på dem ställer till det när man är ute och barnet har flera lager kläder (+skor)  på sig. Allt utom strumpor behöver kläs av för att få på en ny blöja och det hinner bli både kallt, bökigt och långtråkigt.

Kör på justerbara blöjor, om det fungerar.

Långt ifrån alla sorters blöjor fungerar på alla barn. Passform och annat gör att de kan läcka, skava eller allmänt bara sitta dåligt. Fungerar justerbara blöjor på ditt barn så är det dock absolut att föredra när ni är utomhus och förväntas behöva byta.

Med de justerbara blöjorna man öppnar i sidorna kan barnet enkelt stå upp medan man knäpper upp, tar bort och byter ut. Nehedu, inte om det ligger mer än bara kiss i blöjan tänker du. Jo säger jag, med lite träning av både barn och bytare så.

Händerna-i-backen-tricket.

Har mer än kiss levererats så krävs såklart mer än bara en snabb uppknäppning och utbyte. Första trixet är att få med så mycket som möjligt av leveransen när man tar bort blöjan.

Nästa trix är att tvätta bort resten med våtservetter medan barnet står med rumpan i vädret och händerna i marken. Detta för att det ska bli möjligt att tvätta rent där det behövs och att få barnet att stå still i några sekunder åt gången. Ett tips är att detta med fördel kan tränas hemma i badrummet där man lätt kan åtgärda eventuella missöden.

Händerna-på-fötterna-tricket.

Det här knepet liknar det precis nämnda. Ibland kan det dock vara olämpligt att barnet sätter händerna i backen. Då är det bra om de fått träna på att ha händerna på dina fötter istället, om där är renare än på marken förstås.

När blöjan tagits av ställer ni er mot varandra tår mot tår, barnet viker sig dubbel och sätter händerna på dina fötter. Då hamnar den lilla rumpan i bra position för rengöring, i några sekunder i alla fall.

Ungen-i-knät-tricket.

Den här varianten är mest för yngre barn som inte hunnit bli så långa. Du sitter och lägger sen helt enkelt barnet på dina lår som får fungera som skötbord. Personligen har jag inte gett mig på denna när det varit bajsblöjor men det går säkert om man är blixtsnabb, alternativt har ett barn som ligger blickstilla.

Bra-att-ha-saker.

De till bredden fyllda skötväskorna man ser hängdes på barnvagnar i stan är inte aktuellt, det blir för tungt, och är onödigt. Gör det enkelt. En packpåse med lämpligt antal blöjor, våtservetter och en rulle hundbajspåsar är basutrustningen för blöjbyten i naturen. Med det klarar man sig långt både vid bytena och för att förvara de begagnade blöjorna.

Sen ska man ju alltid ha med sig minst ett extra ombyte till alla även på kortare turer. Ibland behövs en så kallad ”helrenovering” göras och ibland behöver bara något plagg bytas, utan att blöjbyte behöver vara inblandat.

Det var några av mina blöjbytartips till friluftsfamiljer. Har du något tips du vill dela med dig av får du hemskt gärna dela med dig i kommentarsfältet!

8 kommentarer

  1. Det är roligt att se de ”gamla” blåbärsbilderna igen! De är så fina. Bra tips, till de som behöver. Men det är sköt att slippa det ”problemet” numera. Kram

    1. Det är ju det som är bra, det går snabbt! Ner med byxor och allt, bort med blöja+innehåll, sanera, på med ny blöja och upp med byxor och allt, KLART! Med lite träning så stod vår barn (som också är av den aktiva typen) i hundens position tills de var rena och redo för ny blöja 🙂 De lär sig liksom att det här sättet går snabbast att de snabbare kommer iväg om de står med rumpan i vädret en stund, ha ha! 🙂

  2. Några riktigt bra tips, speciellt att skippa Up&Go och att träna hemma i duschen. Det är för övrigt ett trick jag vill framhålla om det mesta när det gäller friluftsliv med barn. Testa och träna hemma, så blir det mycket enklare när det är skarpt läge, oavsett om det är runt knuten eller på kalfjället. Jag kan bjuda på en del ytterligare tips just kring fjällvandringen med barn: https://www.reldinadventures.com/tips-och-trix-for-fjallvandring/ Insåg dock att mina tips kring blöjor ligger utspridda lite här och där på våran blogg så det kanske får bli temat för ett framtida inlägg. Men redan nu kan jag avskriva idén att försöka elda upp en blöja. Det är bara dåligt…

    1. Nämen titta vad jag hittade, en kommentar som jag inte svarat på! Sorry Pierre 🙂 Nu nästan exakt ett år senare svarar jag i alla fall och tackar för tipset att inte elda blöjor, det hade jag nog testat annars 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: