Gaudi -den lille arkitektfarbrorn i Barcelona.

Barcelona är en av få städer vi direkt sagt att vi någon gång måste åka tillbaka till. Vi var där för några år sen över en långhelg och jag tyckte väldigt mycket om den. Barcelona har hav, god mat, sol och väldigt mycket vackert, spännande och roliga saker att se. Kan det bli mycket bättre för en weekend?

Förutom att njuta av havet, god mat och lite sommarvärme i början på juni tittade vi såklart på många av arkitekten Antoni Gaudís skapelser. Det är lite av ett måste när man är i Barcelona. Jag har aldrig sett något liknande i verkligheten, varken innan eller efter besöket i Barcelona. Alla hus han skapade ser ut som sagohus, många som gigantiska pepparkakshus! Han hade helt klart en originell touch på de byggnader han skapade som arkitekt.

Redan från början skiljde sig Gaudís stil från sina arkitektkollegor. Han var mer influerad av organiska former från naturen än andra arkitekter. De organiska formerna inspirerade från naturen är ett viktigt kännetecken i Gaudís verk. Ett annat kännetecken är hans sätt att använda färger och mönster, ofta i mosaik. (Källa).

Gaudi

Historien om Gaudis död är numera kanske nästan lika känd som de byggnader han ritade och som kan beskådas runtom i hela centrala Barcelona. Han föddes 1852 och 1926 dog han i Barcelona genom att bli påkörd av en spårvagn. Han blev 73 år gammal och hade vid den tiden dragit sig undan, höll sig för sig själv, var illa klädd och såg antagligen ut som vilken av alla Barcelonas luffare som helst. Ingen kände alltså igen den skadade lilla arkitektfarbrorn och spårvagnsföraren vägrade köra honom till sjukhuset. Hans kvarlevor hittades senare på ett sjukhus för stadens fattiga (källa). Vilket dråpligt slut på ett människoliv…

Kvar efter den lille arkitektfarbrorn finns allt det han ritade och lät bygga i Barcelona under sin verksamma tid som arkitekt. Det tackar vi för för det är väldigt roligt att gå runt och kolla på dessa speciella byggnaderna. Skulle någon bygga så idag skulle det bli ramaskri på kommunens byggnadskontor, undrar hur det var på Gaudis tid?

IMG_3349 IMG_3350

IMG_3333Parkbänken var inte bara till beskådan, man fick såklart sitta på den och den var bekväm.

IMG_3334Fatta vilket himla jobb att pilla dit de miljarder mosiakbitarna!

 

IMG_3338Den enormt långa parkbänken med mosaik går att se och provsitta i Park Güel.

IMG_0702 IMG_0693
Välfotograferade fontäner i Park Güel.

IMG_3316 IMG_3344
Rulltrappor utomhus, märklig syn fö en nordbo./Taket som bär upp delar på Park Güel är mosaikklätt.

IMG_0698Mosaikplafond i Park Güel.

IMG_0691
Ett av många ”pepparkakshus”. 

IMG_0722 IMG_0801
La Sagrada Familia och hus med okänt namn.

IMG_0818Ett sånt här hus ska jag bygga när jag blir stor!

4 kommentarer

  1. Vilket himla jobb och lägga all denna mosaik och så fint sen. Jag har glömt, vilket år var ni där?
    Kram!

  2. Vi gillade också Gaudis verk väldigt mycket! Vi besökte kyrkan och även huset – Casa Batlló!

  3. Ja Barcelona är jättefint, mycket tack vare Gaudi! Jag brukar inte vara jättemycket för katedraler och den typen av sevärdheter, men la Sagrada Familia tog lite andan ur mig. Synd att han inte fick se den färdig själv, den lille farbrorn!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: