Jag kommer att bli ruinerad!

Ikväll ska jag hålla mitt första föräldramöte på tyska. Naturligtvis tillsammans med min kollega som har huvudansvaret men ändå … lite nervöst är det ju.

Med anledning av det pratade jag och ett av mina barn om det här med att lära sig språk idag. För mina barn var det i början, när vi precis flyttat hit, lite märkligt att jag inte hade ett jobb. Jag förklarade att jag måste lära mig tyska först för att få börja jobba och att jag måste gå i skolan när de var på Kindergarten. Nu har jag ju fått ett jobb och mina barn jag verkar då tro att jag nu kan allt på tyska, som en levande ordbok typ.

Jag förklarade att han antagligen kan bättre tyska än mig och att jag ju kan fråga honom om det är något ord jag undrar över. –Det är ju jättebra mamma, då får du betala 100€ varje gång du behöver veta ett ord, sa han och log. När vi pratade vidare om vad jag skulle göra på jobbet kom vi in på experiment. Jag vet att de har gjort mycket experiment på mina barns Kindergarten så jag frågade vad de kallade experimentet som kallas ”Flyta/sjunka” på svenska och där man testar vad som flyter resp. sjunker i ett vattenbad. Det lilla barnet tittade finurligt på mig och sa –Det säger jag om du betalar mig 100€ mamma.

Jag tror jag får ladda ner en lexiconapp till telefonen, det känns betydligt billigare än den där hutlöst dyra språkkonsulten jag lyckats avla fram. Men visst, han har rätt, kompetens och kunskaper man kämpat sig till ska löna sig. Men alltså … 100€ per ord man frågar efter, är inte det lite ockerpris? Han får ju ändå mat, husrum och kärlek.

tartbiljett
Kan det funka med tårta som arvode för de tjänster som denna språkkonsult tillhandahåller? Jag tror faktiskt det.

18 kommentarer

 1. Vad får han allt ifrån den lille språkkonsulten. Han är smart och ekonomisk han och ser sin chans till att tjäna en slant. Hoppas det går bra för dej på föräldramötet. Kram!

  1. Vi pratar en del om att man inte bara kan ”hämta” saker man vill ha utan någon måste faktiskt arbeta och tjäna pengar så man kan köpa det man behöver eller vill ha. Vill man ha något så får man ju faktiskt anstränga sig för det och barnen vet att det allra mesta kostar. De vet även att det finns många olika sätt att tjäna pengar på för de frågar ofta varför ditten eller datten kostar att köpa eller göra och då har vi förklarat att de som jobbar med det måste få lön. De har därför ungefär varje dag nya förslag på hur de kan tjäna pengar för att köpa saker de vill ha 🙂

 2. Blivande företagsledare, tro mig!! Ekonomiskt tänk i den åldern bådar gott för framtiden.
  Det gick bra på föräldramötet, va? Så himlans kul att du ska börja jobba. GRATTIS än en gång!
  Kram

  1. Jag ska nog komma på något sätt att lura ur honom orden, hi hi 🙂 Jag ska börja jobba på en Friluftsförskola nästa vecka 🙂

  1. Vi pratar en del om att man måste jobba och tjäna pengar för att kunna köpa saker man behöver och vill ha så de har nog förstått det kretsloppet av pengar ungefärligt 🙂 De frågar ibland varför saker kostar och vi förklarar att de som tillverkat saken eller jobbar med att hjälpa andra med något behöver lön för att kunna köpa det DEM behöver och vill ha. Rätt komplext och abstrakt för en 6-åring men idén men pengars kretslopp verkar ha fastnat 🙂

 3. Det är rätta takterna det! Som min son som lånade ut sina småmynt när jag behövde växel, jag sålde en massa plantor på en marknad. Han skulle ha 20 kronor för detta! Ja, han fick det men jisses va!

  Intressant med föräldramötet, vi ser fram emot redogörelsen.

 4. Just ja, en språkapp är guld värd! Ett tips är att ladda ned två eller tre för det är inte alltid som de fungerar som man har tänkt sig och dessutom så kan man ibland behöva verifiera.

  1. Jag tror också det 🙂 Även om det kan slå tillbaka på oss som föräldrar ibland så måste vi ju gjort något rätt som förklarat grejen med att se ett ekonomiskt värde i sin kompetens 🙂 Det måste nog bara balanseras med att förmedla tanken om att hjälpa andra av solidaritet då och då också. Det blir nästa lektion 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: