Granruskan från Sverige som blev julgran från Tyskland

Trots de miljoner barren som faller av dem på mångas vardagsrumsgolv varje år älskas den, julgranen. Ungefär 3 miljoner naturliga granar tjänstgör varje år som stämningshöjjare i svenska hem. Doften, ljusen och att få hänga upp mer eller mindre fina saker i den varje år gör att många har överseende med de där miljonerna barr. Eller så har de hunnit glömma hur det var från förra året.

Juldekorationshjärta

Precis som adventskalendern och julstjärnan så kommer traditionen med att ta in en gran till jul från Tyskland. I skandinavien är traditionen med att hugga sig ett barrträd, en så kallad granruska att ha (utomhus) vid sin stuga dock äldre än den tyska traditionen att ha en gran inomhus. Traditionen med inomhusgran dök upp i Tyskland på 1400-talet och när den kom till Sverige på 1700-talet handlade det i början om granar som sattes i kruka, på ett bord eller hängdes i taket. JulgransdekoreringLångt innan den tyska inomhusgranen kom till Sverige fanns alltså traditionen att kvista granar nedtill, lämna kvar grenarna i toppen och sätta dem vid ytterdörren, vid taknocken eller på husets gavel. Det trodde man skulle mota bort onda makter. Gransruskefixandet gjorde man ofta på Tomasdagen den 21 december och de överblivna grankvistarna las sen utanför ytterdörren vilket många fortfarande gör i Sverige.

Den första inomhusjulgranen man känner till i Sverige stod på herrgården Stora Sundby i Södermanland och året var 1741. Sen dröjer det ända till slutet av 1800-talet då seden med julgran sprider sig och blir mer allmän. Det hade innan dess mest varit herrgårdar, prästgårdar och lärarbostäder som hade julgranar.
JulgransdekorationerAtt dekorera sin julgran var vanligt för i tiden också, speciellt här i Tyskland där seden kommer ifrån. Det är såklart även härifrån som de första julgransprydnaderna kommer. När traditionen med inomhusgranar kom till Sverige dekorerades de med levande ljus, godis och frukt. Av praktiska skäl hängdes äpplen i grenarna för att tynga ner dem för att de levande ljusen skulle kunna placeras rakt, smart.

Hur pyntar du sin julgran? Har du ens en julgran? Kanske en granruska på taknocken?


Faktan i detta inlägg kommer ifrån dessa sidor.
Juligen.se
Wikipedia.se

6 kommentarer

 1. Vad du är duktig på att hitta all fakta kring julen och våra traditioner.
  Vi har ett ”julträd” hos oss i uterummet. Vår stora gröna växt som står
  där hela året får ljus, röda kulor. guldhjärtan och glitter i sig.
  Det ser jättetjusigt ut och det lyser upp. Sen har vi mycket enris med
  dekorationer inne. Kram!

  1. Är det benjaminfikusen som får tjänstgöra som julträd? 🙂 Lite (eller mycket) ljusslingor är alltid mysigt att ha kring jul och fram tills et blir ljusare ute.

 2. Någon riktig julgran får inte plats i mina små krypin. Jag får nöja mig med pyttegranar. Jag längtar inte efter någon stor julgran inomhus (pga alla miljonerna barr!!!) men en pyntat med ljusslingor utanför fönstret vore fint.
  Kram

 3. Gillar dina inlägg om traditioner! Det är ganska kul hur de kommer till och förändras, lite beroende på vilket land/kultur man för tillfället råkar vara influerad av. Och inte mycket är svenskt från grunden, trots att många verkar vilja tro det… Själva har vi ingen gran. Mest för att vi är lata och kanske för att vi inte har barn hemma heller…

  1. Tack Helena! Mina inlägg om traditioner verkar väldigt uppskattade 🙂 Det är roligt för jag gillar att skriva dem! Jag är mycket för att lära mig (om mina bloggläsare) saker av bara farten, det känns liksom roligare och inte betungande på något sätt då 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: