Kommer skolplikten att stoppa vår resa till Afrika?

Här kommer ett litet inlägg om ett aktuellt och stort I-landsproblem i vår familj, skolplikten. Känns väldigt märkligt att just nu ogilla något som miljoner (kanske miljarder?) människor kämpar för i världen. Men det är bara att erkänna, just nu tycker jag att skolplikten i Tyskland tillfälligt kan upphävas sista månaden av 2016.

Skolplikt är skolplikt, speciellt här i Tyskland. Det är skolplikt i Sverige också och där har reglerna stramats upp för när och hur mycket eleverna får vara lediga de senaste åren. Jag har dock aldrig någonsin hört ens minsta lilla rykte i Sverige (då har jag ändå arbetat inom skola och barnomsorg) likt de rykten jag hört här om hur det kan gå till när någon misstänks bryta mot skolplikten. Ryktenas sanningshalt om hur det kan gå till här i Tyskland bedömer jag vara hög då de kommit från fler olika källor, inte bara nedan nämnda Facebookgrupp.

flygplansvinge

När vi skulle åka till Portugal över jul hade vi lite huvudlöst bokat flygbiljetter mellan München och Lissabon vid lunchtid den 23:e december. Skolavslutningen var den 23:e så vårt barn som går i skolan behövde vara ledig från den. Hade vi tänkt på att skolan inte slutade förens den 23:e hade vi bokat den 24:e för så himla stor skillnad var det inte i pris faktiskt. Vi tänkte mer att det skulle vara skönt att vakna upp på plats på julaftons morgon och skolplikten låg helt utanför våra tankar just då. Orutinerat, ja. Pinsamt, ja.

När vi kom på detta två veckor in i december skrev vi det trevligaste brevet vi kunde till den aktuella läraren. Ja brev, inte mail, någon sådan adress lämnas inte ut till föräldrarna. Vi kunde i alla fall lägga med brevet i barnets läxmapp och behövde inte frankera och lägga i brevlådan i alla fall. Vi hade kanske kunnat ringa henne men ett formellt brev med datum, underskrifter och allt kändes mer Germanystyle. Vi körde på det som vi trodde skulle ge flest pluspoäng nu när vi försökte reda ut problemet vi satt oss i. Det enda som fattades var bara en stämpel så hade vi nog fått full pott, men icke.

På eftermiddagen samma dag låg det ett väldigt trevligt formulerat svarsbrev i läxmappen där läraren informerade oss om att undervisning sker även den 23:e och att läsårsdatumen hade vi blivit informerade om i början på terminen. Rackarns! tänkte vi och kliade oss i huvudet. Hur gör vi nu? Vad kan hända om vi ”skolkar”? Jag konsulterade en av Facebook-grupperna för svenskar i Tyskland och frågade vad som kunde hända om vi skolkade. Svaren blev vi kanske inte så himla pepp av kan man säga.

Flera hade hört om familjer som blivit stoppade på flygplatsen och sen bötfälda för att ha brutit mot skolplikten. Kontrollen sas även vara lite extra hård den sista dagen innan jullovet då många vill boka billiga biljetter och chansar på att kunna åka en dag tidigare än vad skolplikten tillåter. Polis kunde alltså stå på flygplatsen och be att få se intyg från skolan att vårt barn inte var i skolan av godkända skäl. Ingen av de som svarade i Facebookgruppen hade dock varit med om detta själva utan fått informationen av andra som hade varit med om det.

Vi resonerade såhär för att lugna oss själva; Vad kan de göra om vi blir stoppade? Vi har svenska pass hela familjen och kanske bara är på besök från Sverige i München? Kanske var detta stora svarta orosmoln överdrivet från vår sida (kanske påhejade av andra?) men både jag och min man är så löjligt ärliga att vi får lite lätt ångest över sånt här. Vi kollade till och med vad nya biljetter på kvällen den 23:e eller julaftonsmorgonen skulle kosta men några extra 2500€ hade vi då rakt inte råd att betala, tyvärr. Vi blundade och hoppade istället kan man säga och tur var nog det annars hade vi inte kommit iväg till Portugal och vår julresa till Lissabon.

Sand-mellan-tårna

 

Så. Efter dessa erfarenheter av den tyska skolplikten är vi lite oroade över vår resa till Uganda och Zanzibar i december. Bröllopet vi är bjudna på i Uganda är i mitten på december, vad tror ni oddsen är att vi får ledigt för våra två barn i två veckor? Det känns som att de är skyhöga. Nu tänker vi inte ge upp i första taget men plan B, C och D bör kanske smidas. Kan det hjälpa att jag har svensk lärarlegitimation? Kan det hjälpa att jag gör upp en undervisningsplan för de två veckorna tillsammans med deras riktiga lärare? Lite extrauppgifter eller prov när de kommer tillbaka kanske? Är det värt det för att få åka exakt de datumen vi ”behöver”?

Många tankar flyger runt i huvudet ikväll. Missar vi min kusins (och ett av barnens gudmors) bröllop? Ska vi åka ändå men när skolan slutat? OM vi trots allt får ledigt för våra barn, kommer den att bli lite förstörd för att vi måste hemundervisa några timmar varje dag? Kan vi förresten ansöka om ledigt hos rektorn för det av våra barn som inte ens börjat skolan? Han är ju liksom inte ens inskriven och registrerad i deras listor…

Ni som också bor i Tyskland, känner ni igen det här med den stränga skolplikten här? Ni som bor i Sverige, har de blivit likadant där?

9 kommentarer

 1. Ja, jämmmrans och elände! Det vore ju himla synd om resan skulle stupa på det. Vi får tro på det där med hemundervisning och prov när de kommer tillbaka. Ett så´nt förslag måste väl ändå ”bita”!?
  Kram

 2. Det låter tufft men jag måste säga att jag att jag tycker att det är strongt av tyskarna att ställa klara och tydliga krav. Att skolan inte bara är en rättighet utan också medför skyldigheter från elevernas/familjernas sida är något vi borde prata mera om här uppe i kalla norden.
  Men jag tycker att skolan ändå måste kunna ta ställning till en ansökan och göra en bedömning från fall till fall. Jag är tämligen övertygad om att barnen lär sig mera om livet och världen under två veckor i Afrika än under två veckor i Tyskland.
  När mina barn var små gjorde vi också en del långresor under jularna. Vi fick ansöka, prata med lärare och rektor och fick ta med oss läxor, framför allt matematikböcker så att dom inte skulle bli efter. En uppsats om resan ingick också och någongång fick dom göra ett bildspel och hålla föredrag för klassen.
  Hoppas att det löser sig för er också, bra att vara ute i god tid.

  1. Det diskuteras redan i Sverige faktiskt eftersom reglerna för när och hur man får vara ledig från skolan i Sverige skärpts rejält de senset 10 åren och är väldigt lika de regler som gäller här. På de 25 år som gått sedan dina barn fick ledigt för att åka på semester har det hänt mycket, väldigt mycket. Skolans krav, timplan, läroplan och förväntningar på elevers förmåga att uppnå målkriterierna ser annorlunda ut idag. Då beviljas inte ledigt för sådant som kan skötas på loven, trots att det kanske blir 100% dyrare för familjen och därmed omöjliggöra det. Det är inte skolans problem och dessutom är det en mänsklig rättighet att gå i skolan, att åka på bröllop och semester till Afrika är inte det.
   Chansen att vi får ledigt för våra barn 2 veckor innan jullovet är därför sannolikt minimal 🙁 Om en familj beviljas, hur kommer högen med ansökningar att se ut några veckor innan nästa lov? Hur mycket merarbete kommer det ge lärarna med hemundervisningsplaner, extraprov och specialdesignade uppgifter som inte kräver lektionsgenomgångar av läraren? Regler är regler och det kan man tycka vad man vill om 🙁

 3. Hej Linnea!

  Jag tror att det blir väldigt svårt att få ledigt. Som jag minns var det något gnöl en gång om att min pojke skulle få ledigt en dag för att åka till farmor, och att han inte fick det, så då skulle bara pappa åka. Sen blev gossen sjuk precis den dagen och då ringde faktiskt skolan (ja, eller någon anonym person, men det bör ha varit skolan), och när jag svarade lade de bara på luren. Två veckor kan jag inte föreställa mig att ni får ledigt. Tyvärr. Särskilt som de säkert har ögonen på er efter den här ena dagen före jul. Det är nog bara att bita i det sura äpplet.

  1. Ja vi har förstod redan från början att chanserna är minimala, tyvärr. Jag är en av de första att skriva under på rätten till skolplikten (jag ser det såklart mer som en rätt än skyldighet) men i detta fallet hade jag önskat lite flexiblare regler 😉
   En vän till min lärare var i samma sits som er men de fick ett litet hembesök av någon från jugendamt. Det var här i I-stadt så de verkar vara på hugget. Vi får se hur denna saga slutar 🙂

 4. Men oj då vad svårt det ska vara…! :O Jovisst ska det vara skolplikt, men liiite flexibilitet tycker jag väl det ska finnas, alla vill inte leva ekorrhjul-livet, men de vill väl att alla ska vara stöpta exakt likadant. Det där är ju inte en vanlig random semesterresa heller utan GUDMORS bröllop. Tycker sånt ska bedömas från fall till fall.

  1. Vi får se vad skolan säger… Vi vill ju boka biljetter typ snart men ett av våra barn är ju inte ens inskriven så vi kan söka ledigt för honom än så det måste vi också diskutera med dem 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: