Lanclins julkalender – Lucka 9

Idag är det pepparkakans dag i Sverige! Det firar vi med att provsmaka två sorters tyska Lebkuchen.

Det här med Lebkuchen gjorde mig aningens förvirrad när vi flyttade hit till Tyskland. Lebkuchen får en att tänka på leverpaj (typ) men dessa små bakverk eller kakor har inte det minsta med lever att göra. Det är istället den tyska varianten av pepparkakor.

Något jag inte riktigt rett ut ännu är dock varför både så kallade Plätzchen, som är väldigt lika svenska pepparkakor, och de Lebkuchens som bakas på oblat och är chokladtäckta kallas Lebkuchen båda två. Eller har jag missförstått något här?

Ja ja, de Lebkuchen vi smakar i dagens lucka är i alla fall inte ens lika de svenska pepparkakorna. Dessa bakas på oblat, har mjuk deg och täcks alltid med choklad. Smakerna på degen inuti och chokladen utanpå varieras i oändlighet och det finns otroligt många olika!

Vi trodde att vi hade valt en med smak av kokkos/mango och en med pistage men som ni märker i filmen är vi inte riktigt övertygade om att det blev rätt. Det blev det inte heller. Vid nästa provsmakning (som inte filmades) hittade vi den kakan som hade råkat bli utbytt, hoppsan hoppsan.

Den smakade den smaken som den skulle smaka så ingen skugga ska falla över den stackars kakan som beskylldes för att smaka fel. Så kan det gå när man ska ge sig ut på det tyska fikats hala is.

7 kommentarer

  1. Medan jag tittar på lucka 9 tar jag en fikapaus med kaffe och pepparkakor (ej hembakade). Hade inte varit så dumt att få smaka på era Lebkuchen, men så långt har inte tekniken kommit. Vem vet, kanske någon gång i framtiden?!

    Kram
    Birgitta

    1. Lukt- och smaktv kanske har ju förutspåtts vara framtiden 🙂 Nästa steg blir lukt- och smakbloggar kanske 🙂 Låter som att du hade en mysig stund i alla fall!

  2. Jag smakade på dom tyska pepparkakorna när vi var hos er. Dom var enormt stora minns jag, och goda.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: