Lebkuchen -Tysklands svar på Pepparkakor? -Lucka 21

Nej inte heller pepparkakor undgår den tyska kopplingen så vi får nog snarare säga att pepparkakor är Sveriges svar på Lebkuchen. Ni som följt denna julkalender under december har fått lära er (om ni inte redan visste) att både adventskalendern, adventsstjärnor, julgranen, adventsljusstaken och delvis traditionerna med lussefirande och glöggdrickandet har starka kopplingar hit till Tyskland. Det var faktiskt inte något jag var fullt medveten om när jag kom på idén att skriva om olika jultraditioner men oj så bra det blev! Idag handlar det alltså om pepparkakor och receptet på tyska pepparkakor (Lebkuchen) kommer ifrån Maria som också bloggar härifrån Bayern på bloggen Alpskugga.

Vem hittade på det första pepparkaksreceptet?
Det vet man inte. Pepparkakans allra tidigaste bakgrund är man inte helt säker på. Den kan ha rötter i Mesopotamen långt innan jesu födelse och det finns även uppgifter som säger att pepparkakor användes som proviant bland romerska krigare.

När kom de till Sverige då? och varifrån?
Pepparkakor har länge varit vanliga i både Tyskland och England. I Nürnberg här i Tyskland under medeltiden tillverkades många pepparkakor och en teori är att de kom till Sverige härifrån på 1300-talet. Det första tecknet på att det fanns pepparkakor i Sverige har man hittat i de anteckningar om kostnader för bröllopet mellan kungen Magnus Eriksson och Blanka av Namur år 1355. Där finns anteckningar om inköp av råvaror som man tror skulle användas till att baka pepparkakor.

I en annan källa jag hittat står att pepparkakor nämns första gången i Sverige år 1444. Det är i Vadstena och gäller något om att nunnorna där förbjöds att göra sig av med kakor som ingick i deras proviant. I samma källa står att det första säkra beviset på att pepparkakor kommit till Sverige är tullhandlingar från Gustav Vasas tid år 1534-1536. I dessa står att det då importerades pepparkakor till Sverige.

Varför heter det PEPPARkakor?
Det är man heller inte helt säker på. Receptet som vanligtvis användes på 1400-talet innehöll peppar, det har man hittat i anteckningar från Vadstena kloster. En teori är dock att alla exotiska kryddor kallades för peppar på den tiden och att det då inte behöver betyda samma sorts krydda som vi nuförtiden kallar peppar. Dåtidens pepparkakor innehöll även kardemumma, anis, fänkål, cederolja, muskot, pomeransskal och syltas citron. Då sötades degen med honung, inte som nuförtiden med socker och sirap.

Tysk julmarknad i Ingolstadt.
Väldekorerade Lebkuchen på Ingolstadts julmarknad.

Tyska pepparkakor -Lebkuchen

Lebkuchen är egentligen en julkaka, en mjuk pepparkaka, men här i Bayern brukar den säljas även på folkfester, särskilt på Oktoberfesten. Men oftast är den faktiskt inte särskilt god. Den köps mest för att den är tjusigt dekorerad. De Lebkuchen som säljs till jul är i o f sig godare, men ändå inga höjdare, i alla fall inte de industriförpackade. Men det finns mycket godare varianter, som de här till exempel!

Enligt receptet ska det bli 25 Lebkuchen (jag vet inte vad jag gjorde för fel, men jag fick ut ca 40 stycken).

Ingredienser:
4 ägg
375 g socker
500 g honung

200 g finmald mandel
1 msk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
10 g hjorthornssalt, utblandat i lite vatten

1 kg mjöl.

Glasyr
200 g florsocker
4 msk citronsaft
4 msk vatten

 Gör såhär:
1. Vispa de övre ingredienserna pösigt.
2. Blanda i de nedre ingredienserna i degen.
3. Blanda i 1kg mjöl och knåda degen.
4. Låt degen vila övertäckt ca 1 timme.
5. Kavla ut degen 3/4 cm tjock och ta ut kakor med mått och lägg dem på bakplåtspapper.
6. Stick ett hål för bandet på de kakor du vill hänga upp.
7. Låt kakorna vila några timmar under duk.
8. Grädda dem 15 minuter i 175 grader.

Ta ut dem, förbättra ev hålen om de har växt ihop under bakningen, lägg en tyngd (t ex en annan plåt) på kakorna med bakplåtspapper emellan, så att de blir lite plattare och lättare att dekorera. Glasera dem tunt när de fortfarande är varma med en grundglasyr.


Faktan i detta inlägg är hämtad från dessa sidor:
Bageri.se
Wikipedia.se

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: