The Liebster Award – 11 frågor om att resa.

Jag har fått i uppdrag av Daniela på resebloggen Discovering the planet att svar på 11 frågor om resor i ”The Liebster Award”. Tanken med Liebster awards är att lyfta upp resebloggare som man tycker förtjänar att synas lite extra så det tackar jag för Daniela!

I ”Awarden” ingår det att svar på 11 frågor som den som ger den ställer och sen göra detsamma med 5 egna bloggare man vill uppmärksamma. Här kommer mina svar på de 11 frågorna från Daniela och de jag skickar vidare till hittar ni längst ner i inlägget.

1. Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?
De senaste åren har det blivit mycket resor med bil. Dels för att vi bor relativt nära de resmålen vi har velat åka till och sen att vi just nu har en leasingbil på väldigt förmånligt kontrakt. Charter har jag bara varit på en gång och backpackat har jag aldrig gjort faktiskt.

2. Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!
Jag har nog besökt få oupptäckta och underskattade pärlor ute i världen så jag tar en liten favorit från Sverige som nog inte ens är underskattad eftersom få känner till den.

Det är den lilla vandringsleden på Garpeberget i Gamleby. I mitt inlägg Garpes vänner – Gamlebys skulpturpark i skogsmiljö från 2012 kan du läsa om och se bilder på många av de dryga 80 troll, jättar, lindormar och andra skogsväsen som finns i skogen kring den korta leden upp till utsiktsplatsen på berget. En riktig pärla om man är i krokarna med barn! Eller är ett stort barn själv kanske?

familj-oceanario-de-lisboa
Det gigantiska Oceaniet i Lissabon är väl värt ett besök. Läs mer…

3. Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?
Jag är verkligen ingen fantast av storstäder så det är inget jag söker mig till men några har jag såklart varit i. Några gillade jag till och med!
Barcelona skulle jag gärna åka tillbaka till. Jag gillade Gaudis knasiga byggnader, havet, stranden och parkerna.
Stockholm är staden jag är född och uppvuxen i men jag räknar den nog inte som min hemstad trots allt. Enligt mig är Stockholm en av Europas vackraste huvudstäder. Det är bara att titta på havet, öarna, de vackra byggnaderna, de fina små trähusen och trånga gränderna, då vet man att det är så.
Lissabon var vi ju i i julas och jag gillade det. Inte enormt stor men ändå så att det finns mycket saker att se och uppleva. Som loppis- och djurnörd blev såklart Tjuvarnas marknad och akvariet mina favoriter. Besöket vid havet, hos familjen Bortugal i Cascais toppar en helt egen, outstanding liga, så det tar jag inte med här.

4. Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?
Hm… jag och mat. Jag skulle vilja säga att jag inte är kräsen och jämfört med hur det var för 20 år sedan så är det inte så farligt längre. Jag är t.ex. ingen storgillare av att äta andras muskler men däremot älskar jag de allra flesta grönsaker (inte morot och selleri) och frukter så veggiealternativen funkar nästan alltid på mig!

Pga min kräsenhet har jag inga tre kandidater som svar på denna frågan men min man säger att jag skulle trivas på många restauranger i Sydkorea och antagligen många andra regioner i Asien. Känns som att jag måste åka dit och proväta lite.

5. Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?
Klurig fråga den här med. Vissa ställen jag varit på har kanske inte varit så imponerande och outtömliga på spännandeheter att jag vill åka tillbaka. Det räckte liksom med en gång, Venedig är ett sånt exempel.

6. Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?
Jag pratar svenska, engelska och tyska. När vi väljer resmål är språket faktiskt inget vi tänker på alls.

naxos-strand
Stranden på Naxos där nästa frågas svar utspelar sig.

7. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!
Möte och möte vet jag inte om det var eftersom jag aldrig pratade med dem vad jag minns men detta lite oväntade hände på den grekiska ön Naxos en gång.

Vid busstationen stod vi en dag tillsammans med ett australiensiskt gäng och väntade på bussen till en av stränderna en bit utanför stan. När vi steg på bussen gick jag bakom en av tjejerna och läste ”Ferries are for wimps – let´s swim!” på ryggen av hennes t-shirt. Lite smårolig text tänkte jag och gick och satte mig.

När vi kom fram till stranden lave oss på varsin solsäng och såg att det australiensiska gänget parkerade sig lite längre bort. De trädde på sig sina badmössor och simglasögon och såg riktigt seriösa ut. Det var de nog också för sen gick de bara rakt ut i havet allihop och började simma. Alltså inte plaskade runt lite där de bottnade som en annan gör när en badar vid en strand. Nej de simmade rakt ut, mot horisonten, och varken svängde, stannade eller vände. Gulp tänkte jag, hoppas att de vet vad de gör.

Det gjorde de såklart för efter en 30, 40 minuter så kom de tillbaka upp på stranden och pustade lite lätt. Då hade de varit så långt bort att de inte syntes från stranden med blotta ögat och jag var grymt imponerad över att de kunde simma så spikrakt ut mot ingenting och sen försvinna i horisonten.

Den där t-shirten som en av dem hade och som deklarerade att färjor var för mesar blev ens mer logisk. Trots min bakgrund som tävlingssimmare så ställer jag mig nog ändå i ledet med mesarna tror jag. Färjor är rätt coola ändå och ”mötet” med öppet-vatten-simmarna blev ett minne för livet.

8. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt? Berätta!
På en resturang i USA en gång frågade jag ”Where is the toilet?” och den stackars personalen blev knallröd i ansiktet och kunde inte låta bli att fnissa lite generat. Jag skulle ju ha frågat ”Where is the bathroom/ladiesroom?” för att inte ha generat henne men jag tycker kanske inte att det var min issue, mer hennes. 

9. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!
Detta var en riktig kluring. Jag räknar mig inte till våghalsarna men kan ändå kasta min ut i det okända när det gäller saker som verkar kul. Typ flytta utomlands med sin familj och sånt.

Jag var aldrig intresserad av att plugga utomlands, vara utbytesstudent, Aupair eller liknande när det var aktuellt för andra i min ålder. Jag hade djur hemma och hade ingen som helst lust att träna på något annat språk än svenska, inte över huvud taget.

Men sen gick åren och viljan att se hur livet ter sig utanför Sverige växte. Jag tycker att det är självklart att man verkligen ska anstränga sig för att lära sig det språket man ska bo i om man flyttar utomlands så det var bara att sätta igång! Det är en tuff utmaning att lära sig tyska från scratch, dessutom utan något egentligt intresse för främmande språk. Det får därför bli mitt svar på frågan om vad jag utmanat mig själv med som jag egentligen inte vågade.

10. Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?
En resa skulle gå till de mer norra regionerna i Asien, typ Mongoliet, Kina och Japan. Jag vill se naturen i Himalaya och gobiöknen, äta god mat utan kött och uppleva alla de ländernas urgamla kultur.
En annan resa skulle gå till Australien och Nya Zeeland. Även här är anledningen naturen såklart. Jag vill vandra, se röd sand, stora barriärrevet, hav, berg, floder och djur jag inte är van att se.

11. Vart går nästa resa?
Räknas Sverige? Jag har två inplanerade Sverigeresor och sen har vi lösa planer på att åka till Lichtenstein och lite olika ställen här i Tyskland under semestern. Sen väntar jag så tålmodigt jag kan på min resa till Uganda i december.

takvandring-stockholm
Stockholm från ovan under en guidad takvandring.

Jag skickar nu vidare till Åsa i Bortugal, Shetlandsfrun Jessika, Jennifer i Helsingfors, Cecilia – den svenska pensionären i Berlin och Annsofie på Sailing life i Portugal. Ni får följande 11 frågor om livet som utlandssvensk av mig!

1. Vad har du för favoritställe att åka till i landet du bor i nu?
2. Berätta om någon kulturskillnad mellan ditt nya land vs Sverige.
3. Har du bott i fler länder än Sverige och det du bor i nu? Berätta om det.
4. Vilken är din favorit bland de typiska maträtterna i ditt nya land?
5. Berätta om tre stora sevärdheter i din stad.
6. Berätta om en ”gömd pärla” i din stad. Något dit kanske få turister hittar eller som är något alldeles speciellt för dig.
7. Hur ser folks uppfattning i allmänhet ut om Sverige och svenskar i ditt nya land?
8. Vad finns det för någon eller några ”nationalsporter” i landet du bor i?
9. Vad är det bästa med att bo där du bor nu?
10. Vad är det sämsta med att bo där du bor nu?
11. Skulle du kunna tänka dig att bo i något annat land i framtiden? Vilket isåfall?

16 kommentarer

  1. Tack Annika 🙂 Jo den där resan till Uganda blir riktigt spännande. Jag håller lite på detaljerna ett tag men kommer att skriva om det inom sinom tid 😉

 1. Kul att läsa dina svar! Jag är ganska rädd för vatten faktiskt och skulle nästan få ont i magen om jag såg någon simma rakt ut sådär… 😉 Och jag ser också fram emot din Uganda-resa! 🙂 Hälsningar från Piteå!

  1. Jag blev mest fundersam över hur långt de skulle simma och hur tydan de gjorde för att simma så rakt 🙂 Ja den där resan till Uganda blir nog lite av en once-in-a-lifetime 😉
   Hoppas ni har det bra i Piteå och sover, äter och hinner gå på toa ordentligt 😉

 2. Haha, skön kulturkrock. Blir nog kulturkrock varje gång för mig för det är så jag frågar. Men det kanske är skillnad på kvinnor och män?

  1. Kanske ”ska” tjejer vara mer pryda i amerikat, vad vet jag 🙂 Det är inget som jag har tagit så stor hänsyn till iaf, ha ha! 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: