Månadens podcast i augusti – BLOGGBUSINESS

I juli fick ni följa med och glutta bakom kulisserna på Att resa-podden, idag är det dags för en ny liten tjuvkik. Månadens podd heter Bloggbusiness och görs av Linda Hörnfeldt!

Podcasten Bloggbusiness är en av ytterst få poddar som jag har hittat och börjat lyssna på från avsnitt nr 1. Linda som spelar in och klipper podden är även grundare av yrkesnätverket Better Bloggers. De arbetar stenhårt för att svenskspråkiga bloggare, Youtubers, Instagramare osv ska bli mer professionella, oavsett om de är glada amatörer eller har sina sociala medier som arbete. Jag har varit med i Better Bloggers sen starten i princip och hittade snabbt podden när den började sändas.

bloggbusiness-manadens-podd-lanclin
Foto: Linda Hörnfeldt.

I varje poddavsnitt intervjuar Linda en person som mer eller mindre har sin blogg, youtubekanal eller Instagramkonto som utgångspunkt i sitt arbete. De pratar ofta om hur deras historia i sociala medier startade, hur och varför deras blogg, kanal eller konto utvecklats och vuxit och på vilka sätt de arbetar för att få in pengar. Många gånger handlar det även om hur de hanterar näthat, förhandlar fram avtal med samarbetspartners, att vara personlig vs privat och lyckan över att få skriva, fota, filma och vara kreativ om något man älskar.

bloggbusiness_lalinda_sharequote

Min solklara personliga favorit bland de snart 50 avsnitten är intervjun med Clara Lidström som bor några mil utanför Umeå och driver bloggen UnderbaraClara. I avsnittet pratar Linda och Clara mycket om Claras karriärväg med sin blogg. Den har nämligen gått brant uppåt genom hårda förhandlingar med företagspartners, bloggportalsbyten, anklagelser för att vara en dålig kvinnoförebild och en del kritik för att hon ”tjänar pengar på att baka bullar i 50-talskläder”. Ett perfekt avsnitt att sätta i öronen på personer som inte riktigt förstår hur det ens är möjligt att ha sin blogg som företag och försörja sig på den.

Har du inte lyssnat på det avsnittet eller något av alla de andra? Gör det för sjutton gubbar! Bloggar du inte själv och vill ha inspiration kanske någon av de bloggare du följer finns med bland de intervjuade?

bloggbusiness_claralidstrom_share


Här kommer min lilla intervju med Linda!

1. Hur kom du på idén att göra en podcast?
Jag upptäckte podcasts relativt nyligen, ca 2 år sedan nu, i samband med att jag skaffade hund. Då lyssnade jag mycket på en podd som hette Entreprenörspodden (nedlagd nu) med två tjejer som pratade om att leva som entreprenörer. Därifrån kom idén till en egen podd. Sedan ville jag så klart lära mig allt om dessa fantastiska kvinnors (mestadels) framgångshistorier och få en chans att prata med mina idoler!

 2. Vad skulle du säga att din podd handlar om?
Bloggbusiness handlar om att göra business på sin blogg och sina sociala medier. Vi får träffa kända bloggare och influencers som Clara Lidström, Angelica Blick och Josefin Dahlberg och höra hur de byggt upp sina kanaler och varumärken för att, som nu, kunna ha dem som sitt jobb. 

3. Vilka vill du ska lyssna på Bloggbusiness?
Podden är ett måste om du själv bloggar, YouTubar eller på annat sätt vill bli framgångsrik inom sociala medier, eller om du är nyfiken på vad som händer ”behind the scenes” hos några av Sveriges största influencers. Sedan skulle jag också rekommendera marknadsförare och personer som vill jobba med influencers att lyssna för att bättre förstå personerna de vill arbeta med. 

4. Har du några egna poddtips till Lanclins läsare?
Oj, svårt! Jag lyssnar på en hel del branschpoddar, som Startup, Businesspodden och Social by Default, men även poddar som Better Bloggers medlemmar gjort, som Josefin & Vanja, Ofiltrerat och Säker Stil!

Jag tackar dig så jättemycket för dina svar Linda och önskar dig all lycka och framgång med din suveräna podcast! 

Bloggbusiness-Foto-Emily-Dahl
Foto: Emily Dahl.

Bloggbusiness egna hemsida hittar du på
Better Bloggers sida eller om du klickar här!

11 kommentarer

 1. Vad kul! Linda är så grymt duktig och inspirerande! Var på Better Bloggers Conference som bara var så bra! Du måste komma nästa gång. För att inte tala om nätverket! Bästa! Har också varit med sen starten. Det är svårt att tro att det ens finns näthat när man tar del av allt som skrivs på BBs FB-sida! Så mycket kärlek och pepp!

  Kram Lena

  1. Linda är en eldsjäl som gör otroligt mycket för bloggsverige! Jag hoppas verkligen kunna komma nästa BBCon! 🙂
   Det där med näthat är lite märkligt. I vissa typer av bloggar, FB-sidor/grupper svämmar det nästan över och i vissa typer syns det inte endaste stavelse av det. För ett tag sen gjorde jag studiebesök i kommentarsfälten hos några storbloggare för att bilda mig en uppfattning och blev på riktigt otroligt illa berörd 🙁 Det är för mig helt obegripligt att man ens lägger sin dyrbara energi på att tänka ut negativa kommentarer, ”tips” och allmänna otrevligheter, både inlindade och grova direkta påhopp och anklagelser, till folk man inte ens känner på riktigt. USCH säger jag bara!

 2. Vad kul med intervjun med Linda! Jag önskar att jag lyssnade på poddar (det verkar lärorikt) men jag har aldrig ro att lyssna på saker och tycker att det är jobbigt att ha på ljud så att jag stör andra (är sällan ensam). Men jag kanske måste hitta nåt sätt… Höromdan träffade vi förresten bloggersksn bakom Trendenser (200 000 unika/månad!). Inspirerande! 😉

  1. Vi lyssnar uteslutande på poddar när vi transporterar oss, ligger i badet eller lagar mat ensamma 🙂 9 av 10 gånger lyssnar jag i hörlurar så att jag ska höra ordentligt och kunna koncentrera mig hyfsat. Har lite knepigt att göra det om jag hör andra grejer runtomkring 😉
   Roligt att träffa en framgångsrik bloggare!

 3. Oj, så mycket det finns i dessa sociala medier! Poddar har ju funnits länge, men inte väckt någon nyfikenhet hos mig. Det har likaså dröjt innan jag upptäckt hur bra YouTube och Instagram är. Och så har vi ju Facebook och så har vi ju den gamla bloggen…
  Kul ♥ kram!

  1. Jag började med att lyssna på många av Sveriges radios program i poddversioner, sen upptäckte jag att det fanns en hel massa andra som gjorts av andra inom otroligt spännande ämnen! På den vägen är det…
   Youtube har länge haft ett oförtjänt rykte om sig att bara handla om trams men jag vet otroligt många som väldigt ofta letar instruktioner till allt från slipsknytning till hur man hittar en speciell funktion i ett dataprogram. Youtube är det nya Google när man behöver instruktioner i rörlig bild 🙂

 4. Började lyssna på denna pod nu på väg till Island. Håller med om att den är bra. Det är ett tips förresten till Freedomtravel och andra som inte riktigt har tid att lyssna på poddradio, att ladda ner massor inför långa bil, tåg eller flygresor och så sträcklyssna. Så brukar jag göra.

  1. Det är ungefär så vi gör, speciellt när vi ska åka långt med bil 🙂 Eftersom att vi har totalt olika musiksmak är musik inget alternativ för oss, då är poddar super! Vi kör mycket P3 Dokumentär, Vetenskapsradion, Klotet mm från Sveriges Radio. Värvet är en annan favorit om man inte vill lyssna på Bloggbusiness 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: