Månadens podcast i oktober – FÄRD

Höstmånaden oktober är här och jag vill tipsa om min favorit bland friluftspoddarna, FÄRD! En podd om opretentiöst friluftsliv av och med Fredrik Larsson och Magnus Arnell.

Podcasten Färds jingel (heter det så?) är den finaste och stämningsfullaste av de jinglar jag varje vecka hör i alla de poddar jag lyssnar på. När ni lyssnar på podden kommer ni att förstå. Kanske var det den som gjorde att jag fortsatte lyssna? Nja, första intrycket är visserligen viktigt men innehållet som kommer efteråt är såklart än mer avgörande. En bra jingel, bra poddinnehåll och bra ljud så har man mig som lyssnare i en liten ask. Dessa saker klarar poddmakarna bakom Färd alldeles utmärkt och jag ser framemot varje nytt avsnitt av Färd.

Det är dock ingen podd för inbördes beundran mellan redan invigda friluftsnördar, märkessnobbar och långvandrare. Fredrik och Magnus pratar ofta om att få in friluftslivet i vardagen och att friluftsliv inte behöver (om man inte vill) vara så avancerat och krävande. Att till exempel gå till en närliggande skogsdunge och laga en (eller ta med färdig) enkel kvällsmat ute med barnen en vardag är ett ypperligt exempel på friluftsliv som inte är så krävande. Inte i jämförelse med en vecka i Lapplandsfjällen i all fall.

Ska jag tipsa om några av mina favoritavsnitt av podcasten Färd så blir det de som handlar om friluftsliv med barn. Som förskollärare med utomhuspedagogisk specialisering och kursledare för barnledare inom Friluftsfrämjandet vill jag såklart ta alla chanser att lyfta den livsviktiga utomhuspedagogiken!

fard-skog
Foto: Podcasten Färd.

Som vanligt har jag ställt några frågor till personerna bakom månadens podd och här kommer Magnus svar.

Hur kom ni på idén att göra en podcast?
I ärlighetens namn var det bara ett lyckligt infall. Fredrik hade uppmärksammat att det inte fanns någon podd med denna niche vid den tiden och skickade mig ett sms. Svag för dylika infall svarade jag ja direkt.

Vad skulle ni säga att er podd Färd handlar om?
”En podcast om friluftsliv” är vår by-line. Vi vill slå ett slag för det enkla friluftslivet, inspirera fler att komma ut oftare. Vi drömmer också om långturer i Sarek men vill förmedla att det bästa inte får bli det godas fiende och att enkla utfärder i närområdet kan vara väl så belönande och ett steg mot något större.

Vilka vill ni ska lyssna på Färd?
Vi vill nå natur- och friluftsintresserade personer i allmänhet som gillar att vara ute men som kanske inte är aktiva äventyrare. Den som vill ha lite inspiration att komma ut i vardagen.

fjall-familj-fard
Foto: Podcasten Färd.

Har ni några egna poddtips till Lanclins läsare?

  • Ute med P1.
  • Fotosidan poddradio.
  • Snedtänkt med Kalle Lind.
  • 60 minuter

Du kan även hitta podcasten Färd på Facebook!


Som vanligt efterlyser jag era poddtips!
Vad tycker du att jag borde lyssna på?

4 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: