Oktoberfest och dess hästar.

Jag har den senaste veckan varit på två arrangemang som varit svårare att fota än något annat jag fotat till bloggen tidigare. Oktoberfest och hockey, vilka visade sig ha en del gemensamt.

Några saker de två arrangemangen hade gemensamt var att det hände mycket och snabbt och ljudmiljöerna hade kunnat lyfta vilket tak som helt om det inte satt fast ordentligt. Det var ett hejans kalas alltså! Öronproppar var i båda fallen en liten livsavgörande detalj men det hjälpte ju föga mot svårigheterna att fota saker som hände snabbt, det var supersvårt!

Nu är det ju det som händer där jag är för stunden just det jag vill visa er läsare. När jag såg något svischa förbi i raketfart så hann jag inte se det så detaljerat, det avspeglar sig i bilderna. De bilder jag kommer att publicera i mina inlägg om Oktoberfest är långtifrån skarpa alla gånger men det var så det var, lite suddigt helt enkelt.

Därför går jag idag ut lite lätt och visar några bilder på ett av de sexspann bryggerihästar som jobbade på Oktoberfest. De stod hyfsat stilla och det var dessutom dagsljus när jag tog bilderna, två saker som underlättar. De första hästarna jag stötte på var två polishästar som patrullerade tillsammans med sina ryttare längs med Wiesen som Oktoberfestområdet kallas. Så fina, väldresserade, lugna och lydiga hästar.

Den första bilden här nedanför är så himla fin. Inte för att den är skickligt tagen utan för att alla ser så glada ut och hästarna ser tillfreds ut trots att det är en massa folk runt dem (som inte syns i bild). Solen lyser upp den ena hästens ansikte och damens välmatchade Dirndl-outfit gör denna bild till en av mina favvobilder från Oktoberfest.

De välsmyckade kallblodshästarna på bild nedanför polishästarna var också väldigt fina, tålmodiga och snälla. De stod spända för öltunnevagnar utanför tältet vi satt i och var smyckade i bryggeriets traditionella hästutstyrslar. Det var riktiga mastodontsmycken som såg ut att väga en del men de stod där så lugn och vilade ute att trampa runt det minsta nervösa. Kanske var de så tungt smyckade att det inte kunde röra sig? Jo de måste de ha kunnat förresten, för de hade nog både dragit dit och bort de stora öltunnevagnarna nu när jag tänker efter.

Imponerande och fina var de i vilket fall och jag hade gärna besökt stallet de står i ungefär som man kan göra i Köpenhamn på Carlsbergs bryggeri och museum. Ölen intresserar mig minimalt men det tar jag igen på bryggerihästarna.

oktoberfest-polishastar
Två av de fina polishästar som tjänstgjorde under Oktoberfest.
oktoberfest-hast-emblem
Stora och flådiga emblem med bryggeriets logga.
oktoberfest-hast-framfor-hofbrauzelt
Tålmodiga hästar bland tusentals turister.
oktoberfest-hast-skotare
De såg både tillfreds och väl omhändertagna ut av sina skötare som alltid stod bredvid.
oktoberfest-hastar-underifran
Stora kloka hästhuvuden.
oktoberfest-hastarna-sexspann
Fyra av de sex hästarna i spannet.
oktoberfest-sovande-hast
Att nästan somna mitt i Oktoberfest kräver en trygg häst.

Vill du läsa fler inlägg om Oktoberfest så kommer de allt eftersom att gå att hitta under ”taggen”:

OKTOBERFEST.

15 kommentarer

  1. Fin anekdot Charlotta 😊 Ja det är nog så, att ju större, desto snällare Eller lugnare i alla fall. Minns när jag red ut på långritt på en nästintill oinriden nordsvensk. Det gick finnemangs, bara lite svårsvängd men vad gör det? 😉

   1. Haha, vilken grej. Själv förstörde jag IFK Göteborgs träningsgräs när min prao på ridhuset bestod i att skritta igång ett halvblod som inte varit ute sedan oktober (detta var april). Mycket zickzackande blev det. Inget jag gjort idag men som femtonåring sa man ju inte nej till gratis ridning. 😀

 1. Vilka fina hästar! Det verkar så mysigt med oktoberfest, även om jag inte heller dricker alkohol. Som tur är finns det ju ett par riktigt goda alkoholfria ölsorter numera.

 2. Kul att läsa om er och er flytt till Tyskland. Lite extra intresserad blev jag när jag läste på Freedomtravel att ni var från Ingelstad i Småland. Min pappas släkt kommer från Värnlanda Värends Nöbbele. Och jag har många minnen från våra besök där. Avlägsna släktingar finns säkert kvar men jag har inte lyckats etablera kontakt med någon. Ha det fortsatt gott

  1. Välkommen till Lanclin! Roligt att du hittade hit via Freedomtravel 🙂 Jag bodde i Ingelstad när jag gick på gymnasiet sen flyttade jag till en annan by för att sen hamna inne i Växjö innan vi flyttade till Bayern. Värends Nöbbele har jag varit i många gånger 🙂

 3. Vilka fina hästar! Jag gillar arbetarhästarna, de med hår på hovarna. (Haha, låter nästan som ”en man med hår på bröstet”.) Men de verkar kunna nafsa till? Tänker på att det ser ut som att de har som en munkorg på sig.

  Fina är de, i alla fall.

  1. Javisst är de fina 😊 Jag funderade också på varför de hade munkorg och kom fram till att det kan vara för att folk inte ska mata dem med karameller, kakor, sockervadd och annat skräp i obevakade ögonblick 😕

 4. Älskade fina hästar som jobbar så hårt för människans njutning. Alltid skönt att se när de verkar vara välmående och omhändertagna istället för stirriga och slitna!

  1. Det kniper alltid till lite i hjärtat när jag ser djur jobba såhär men dessa verkade ändå trivas och ha det bra. De stod nästan och somnande när folk stod och kliade dem i pannluggen 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: