Månadens podcast i februari – GENUSHISTORIEPODDEN.

genushistoriepodden

Genushistoriepodden tillhör en av mina nya bekantskaper när det gäller poddar. Jag gillar historia men är nästintill helt ointresserad av kungar, vilket det ofta handlar mycket om när den svenska historien presenteras. Men icke i Genushistoriepodden, tack för det Linda och Justus!

Historia som jag aldrig hör den förut.

Linda och Justus pratar ju om genushistoria i sin podd och vad det egentligen är ska jag inte veckla in mig i närmare men intressant är det. Det handlar i vilket fall mycket om historiens kvinnor och de som traditionellt sett inte ägnats någevidare stor uppmärksamhet i skuggan av de ”mycket” viktiga männen.

genushistoriepodden

Min miniintervju.

Gillar du kvinnohistoria eller ”okunglig” historia över huvud taget bör du lyssna på Genushistoriepodden tycker jag. Jag har som vanligt fått glutta in bakom kulliserna bakom månadens podd och gjort en minintervju. Här kommer den!

Hur kom ni på idén att göra en podcast?

Jag, Linda, är masterstudent i historia och genushistoria är mitt expertområde. Jag lyssnar själv mycket på poddar, och saknade ett bra alternativ. Det finns gott om poddar, ofta drivna av män, som pratar om historia som det såg ut som ämne förr – mycket kungar och krig. En variation av genus, klass, etnicitet och sexualitet saknas tycker jag. Jag skrev något på instagram om att en borde starta en egen podd, och fick många glada hejarop på det. Eftersom min man är ljudtekniker och vi hade en studio hemma så tänkte jag: varför inte?

Vad skulle ni säga att er podd handlar om?

Det är så lätt att anta att det bara har varit vita rika killar som gjort något i historien, om det är det som förmedlas i historieböckerna. Det är orättvist och omodernt. Historiker HAR breddat sitt forskningsfält enda sen 50-talet, för att inkludera fler grupper, för att försöka ta reda på vad som hände utanför de officiella dokumenten.

Vilka vill ni ska lyssna på er podd?

Vi vill gärna att unga människor ska lyssna på oss, för att få ett komplement till historieundervisningen de får i skolan. Alla som är intresserade av historia och feminism bör ju såklart lyssna på oss.

Har ni några egna poddtips till Lanclins läsare?

Oh yes box, jag har jättemånga poddtips! Men om jag ska begränsa mig till endast fem så:

3 kommentarer

  1. Tack för podtips.

    Nej kungarna är jag inte så intresserad av, men har upptäckt senaste åren att det finns mycket intressant historia också. En bok som handlar om litet kvinnohistoria som utspann sig i för 100 år sedan, alltså inte så länge sedan, som fängslat mig är ”Fallna kvinnor” https://miatankar.wordpress.com/2016/04/10/fallna-kvinnor/. Rekommenderas om du är intresserad av ämnet.

    Jag har nyss börjat på en bok jag fann på biblioteket som heter ”Offentlig kvinnor. Prostitution i Sverige 1812-1918” Den verkar också intresssant. De kvinnor som levde i hemmet lugna vrå, ”bakom” mannen” är nog svårare att finna, men kanske är det så att ”den som söker den finner”. Trots allt är det små små högar av kvinnohistoria som är dokumenterat om man jämför med männens liv o leverne.

    Historia över lag intresserar mig, inte kungarna i sig, men det som hände i Sverige och omvärlden under olika tidsperioder. Som pensionär hoppas jag att jag tar mig tid att läsa mycket mer sådant… Det ger mig mer än skönlitteratur som jag också älskar. 🙂

  2. Nu när influensafeberdimmorna har lättat ska jag provlyssna på den här podden. Den verkar intressant. Den ”alternativa” (läs oftast kvinnliga) historien är spännande. Ibland mer spännande och mer intressant än ”skolhistorian”. Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: