Månadens podd i mars – TVÅ ODLARE EMELLAN.

Åh vad jag längtar efter en trädgård att vara ute och fixa i! Just nu har vi en trädgård men på stenhård lerjord där till och med gräset har svårt att växa. När vi flyttar till Sverige så får vi en riktig trädgård igen och jag laddar för diverse små äventyr i den, bland annat genom att lyssna på podden Två odlare emellan.

Jag lyssnar på poddar ur en massa olika genrer och en av dem är trädgård. Som bekant gillar jag att vara ute och att drömma, planera och genomföra olika projekt, de behoven går bra ihop med en trädgård. Att man dessutom kan ha roliga djur i den gör det inte sämre.

Nu har vi ju inte haft någon trädgård (jo okej, en kämpande gräsmatta) när vi bott i Bayern men snart så. Huset vi köpt i Rimforsa har en trägård i olika nivåer och är inte så fixad med de senaste åren, perfekt för mig! Jag har redan en plan för vilka vildvuxna buskage som behöver backas undan och var komposterna ska stå. Sen får resten visa sig när vi ser hur solen når in och sånt där.

Som ni märker är planerna och drömmarna redan igång och jag är så glad att Sara och Johannes startade den här podden nu i vinter. Man behöver dessutom inte alls ha någon trädgård för att gilla deras passionerade samtal om odling, grönsaker, gödsel och jord. Det mesta de säger kan jag nog läsa mig till men att höra kärleken till odling i deras röster går inte att läsa sig till, det måste lyssnas på.

Det är det som gör Två odlare emellan så himla himla bra, deras samtal. Lyssna så får du höra!

Som vanligt har jag gjort en minintervju av månadens poddmakare där du får glutta bakom kulisserna. Här kommer min intervju med Sara Bäckmo och Johannes Wetterbäck.

Hur kom ni på idén att göra Två odlare emellan?

Det är en idé som legat och skvalpat länge. Vi hade pratat om det ganska länge att det skulle kunna bli bra om vi två som är så odlingsintressearade skulle göra en podd tillsammans. En kombination av att vi tyckte att det behövdes ett offentligt samtal med grönsaksodling i fokus och det faktum att vi tycker det är kul att prata tillsammans om det. För drygt ett år sedan började vi dra i trådarna, det tog lite tid att få fram det format som vi tyckte passade oss.

Theres Lundén har varit en viktig pusselbit där, som lyssnat flitigt och gett feedback. Hon hörs inte i podden men är med i redaktionen. När vi väl började spela in och testa kom vi snabbt fram till att vi ville att det skulle vara ett samtal mellan två odlare utan pekpinnar och med massor av råd och tips.

Vad skulle ni säga att den handlar om?

Den handlar om det vi älskar att göra, att odla. Men, den går även in på våra liv eftersom odling blivit en stor del av vårt liv och påverkat många delar av det. Här ryms egentligen det mesta, så länge utgångspunkten är just odlingen. Ett samtal handlar om den trädgård Johannes återskapas efter sin mamma, ett annat om hur barnen kan vara med och odla och ett tredje kanske är supernördigt och bara handlar om olika aspekter av spenat.

Vilka vill ni ska lyssna på podden?

Människor som älskar att odla och inte får nog. Erfarna, nya och odlare som pausat ett tag men behöver en dos jord och odlarglädje. Odling berör ju så många människor och den som på ett eller annat sätt vill odla tror jag har glädje av att lyssna.  Den som redan odlar mycket får hög igenkänning genom samtalen och twister på sätt att odla som kan vara kul att prova. Nybörjaren får inspiration och idéer. Jag tror podden är kanon för alla som på något sätt ser sig som en odlare, även om man kanske inte odlar i detta nu.

Har ni några egna poddtips till Lanclins läsare?

Jag (Sara) tycker mycket om Sveriges Radios podd Svenska berättelser. -Som journalist har jag själv alltid varit fascinerad av vanliga människors berättelser. Ur vardagen. Ur livet. Här finns de!
Johannes tipsar om Värvet och odlingspodden Odlarna.

2 kommentarer

  1. Skoj att du fick till en mini-intervju med de här två ”kändisarna”!! Jag har inte lyssnat på deras pod .. än .. men rätt var det är ska jag det. Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: