Memory på ett lite nytt sätt – i naturen!

Memory är det många barn som älskar! För att inte krångla till det och uppfinna hjulet flera gånger utan istället utgå ifrån vad som brukar fungera kan man köra utememory. Ett jätteroligt sätt att spela spel och uppmuntra rörelseglädje i naturen!

Den här leken lektes på den förskola jag arbetar på när jag började, barnen älskar den! Det är ingen tävling utan alla går runt och kikar efter sin bild de har i handen och alla barn mellan 1 och 5 år är med på sina egna villkor. Ibland hjälps flera åt och ibland får någon ett tips eller en diskret pekning i rätt riktning om en kompis sett ens bild i en buske någonstans, jätteroligt!

Det här behöver du

  • Utgå ifrån ett vanligt memoryspel. Korten behöver minst vara av kartong, gärna plastade om det är blött ute.
  • Snöre att hänga upp korten i naturen med.

Gör såhär

  • Kolla noga så att alla bilder är par och ingen saknar en kompis. Det blir jobbigt att leta efter ett kompiskort som aldrig hängdes upp.
  • Gör ett litet hål i det ena kortet av alla bildpar. Jag har använt hålslagare.
  • Trä igenom snören i hålen och knyt öglor stora nog så du kan trä igenom grenar.

Lek såhär

  • Sortera upp paren så alla kort med respektive utan snören ligger i varsina askar/tygpåsar/lådor.
  • Häng upp alla kort med snören utspridda på ett förbestämt område.
  • Dela sen ut ett kort i taget per person/grupp ur högen med de utan hål. När bildkompisen hittats ute bland träd och buskar lämnas den till dig och du lämnar ut ett nytt.

Variera!

För att göra det lättare och svårare eller bara variera leken lite kan man redan från början göra par eller grupper som ska leta tillsammans. Att använda memorykort som inte är uppenbart olika gör det lite svårare. Du kan även variera svårighetsgraden med storleken på område du hänger upp korten på, hur högt och hur väl synligt du hänger dem.

Är barnen lite äldre och nyfikna på bokstäver och siffror kan bildparen utgöras av en versal bokstav på den ena bilden och den gemena motsvarigheten på den andra. Med siffror kan man ha en tärning på den ena bilden och motsvarande siffra på den andra. Eller uppställda tal på den ena och svaret på den andra, om man vill göra det riktigt svårt.

Vill du ha fler tips på aktiviteter för barn i naturen?
Kika i min kategori Lekar i naturen.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: