Min souvenirlista.

Idag tänkte jag lista 10 av alla de souvenirer som finns (eller funnits) hemma hos mig och påminner mig om några av de resor jag gjort. Samtidigt vill jag utmana alla er därute att göra detsamma! Kopiera min lista och fyll den med dina egna souvenirer, länka sen väldigt gärna till den i en kommentar här under så fler kan läsa om dem. Har du ingen blogg får du väldigt gärna skriva din lista direkt i en kommentar såklart! Här kommer min, vassegoa.

En souvenir som…

1. …var gratis.
Jag brukar sällan falla för något i de butiker som säljer så kallat krimskrams. Jag vill mycket hellre ha med mig något litet som jag har hittat i naturen, det är dessutom gratis. Hur jag gjort med en del av de stenar och snäckor som fått följa med hem från resor kan du läsa om i inlägget Strandfynd från världens alla hörn på din fönsterbräda.
natursouvenirer

2. …jag ångrar ATT jag köpte.
Jag köpte med mig godis från Malta när jag var där en månad på konfirmationsläger när det begav sig. Några påsar av min favvogodis fick följa med hem men jösses så besviken jag blev! På svensk mark smakade de HELT annorlunda trots att det var samma, jättemärkligt. Usch så besviken jag blev och helt ärlig så rynkade mina vänner jag bjöd på läckerheterna också på näsan lite i smyg.

3. …jag kan ha på mig.
Hm, vad ska jag välja. Jag är svag för halsband och har en fin liten minifågel i keramik från Kimitoön i Åbos skärgård. Den har förundrat många små barn som suttit i mitt knä på jobbet genom åren och mina egna barn kallar den för fiskmåsen. Jag tänker alltid på Åbos skärgård när jag ser den lilla fina fågeln.

4. …ligger mig extra varmt om hjärtat.
Den badande kvinnan som passar mina smycken köpte jag hos en keramiker i den lilla staden Mijas i närheten Fuengirola där mina morföräldrar bodde i många år. Hon ser ut att ha det så himla gött medans hon vaktar mina örhängen i sitt bubbelbad.
souvenir-smyckesbad-mijas-spanien

5. …jag har haft mycket användning av.
Vi var som sagt i Berlin i höstas, för att ordna nya pass. Efter besöket på ambassaden gick vi till Berlin Zoo. Vi som alltid har minst en ryggsäck med oss hade inte det den gången och fick då bära alla papper i famnen, riktgt opraktiskt. Jag stövlade därför in på första bästa souveniraffär inne på djurparken och köpte en tygkasse, problem solved! Tygkassen med den lilla elefanten har sedan dess hjälpt oss att nästan varje dag bära både det ena och det andra, perfekt.

6. …är en riktig ”klassisker”.
Jag köpte en gosedjurskoala i Australien. Kan man ha varit i Australien utan att få med sig något som har med koala eller känguru att göra?

7. …jag alltid brukar komma hem med minst en av när jag rest.
Av någon anledning (som jag inte minns) så började jag plocka med mig sånna där glasunderlägg med reklam på som de ofta lägger under glasen på restauranger. De är lite roliga minnen som jag någon gång kanske gör något kreativt med, vi får se!
souvenir-glasunderlag

8. …jag var tvungen att köpa.
En sommar åkte jag till Öland utan att ta med en bikini. Orutinerad eller virrig, jag vet inte, båda kanske? Det blev till att köpa en ny på plats och den blev sen som en souvenir från den gången jag åkte till Öland utan. Den blev liksom Ölandsbikinin.

9. …jag ätit upp.
Jag är ju egentligen inte alls så mycket för prylar som bara tar plats utan att ha en vettig funktion så ätbara souvenirer är en riktigt bra grej tycker jag. Vi har haft bland annat kryddor från Italien, olivolja från Sicilien, salt från Salzburg och godis från Sydkorea i gömmorna här hemma.

10. …jag är stolt över.
Elefantbajset jag köpte på Prags djurpark och gödslade mina jordgubbar med är jag jädrigt stolt över, sån är jag! Jag skrev till och med ett inlägg om det när vi hade varit i Prag, det heter Souvenirernas souvenir, elefantbajs!
souvenir-elefatbajs-prag

Nu vill jag läsa era souvenirlistor! Kopiera, fyll i och länka till inlägget här nere så jag hittar det. Alla kan såklart vara med, inte bara resebloggare.

PS: Har du ingen blogg kan du lägga din lista som en kommentar!

25 kommentarer

 1. Gillar dina stensamlingar. Läste om någon som gjort samma med sand.
  Är tyvärr själv extremt dålig på att shoppa när jag reser. Oftast blir det inga souvenirer alls.
  Har dock funderingar om ett inlägg runt fulaste souvenierer ever (inte som jag köpt då utan som jag sett på plats), men har för få foton än i samlingen…

  1. Idén till kryddburkarna med snäckor, stenar och sand kommer från en resebyrå som hade hundratals små vaser i sitt skyltfönster. I dem var det sand från otroligt många platser i världen och det var så roligt att stå och titta på de olika sandsorterna med så många olika färger. Jag ville göra något liknande själv i mindre format pga platsbrist och då blev det kryddburkarna! 🙂

 2. Vad kul inlägg! Jättebra idé. Tyvärr är jag inte så inne i souvenirer längre. När jag backpackar runt så blir det så mycket småsaker att bära, däremot köpte jag en del när jag var yngre och reste med mina föräldrar. Den mest självklara på min lista är nummer 2, något som jag ångrar att jag köpt. Det är en sjöhäst och några koraller jag köpte under en semester i Medelhavet. Nu när jag jobbar med dykning, har sett konsekvenserna och förstår hur turismen påverkar livet runt omkring oss inser jag hur otroligt hemskt det är att jag och andra turister köper och förstör miljön på det sättet.

  1. Jag tycker inte souvenirer behöver begränsas till att innebära saker man köpt eller hittat 🙂 Jag sparade förut en del boardingcards (innan man började med streck- eller QR-koder) som minnesväckare 😉 De är platta, små och väger minimalt men kan ändå bära med sig otroligt mycket minnen 🙂
   Jag var hemma hos en vän en gång som hade plockat sjöstjärnor som låg på tork i köket för att dö, stelna och bli dekorationer! Djurvännen i mig grät floder 🙁
   Jag tycker inte heller stenar och obebodda snäckor ska plockas med i onödig utsträckning. Det är delvis därför jag har mina kryddburkar som ”ram”, är det större än så följer det antagligen inte med hem.

 3. Den där ska jag fundera på… Roliga idéer och uppslag fick jag om inte annat!

  Gillar stenarna i kryddburkarna. Damen i badet från mina trakter (Mijas ligger ca en mil bort) var ju lite kul, smyckena som låg i passade fint!

  1. Gör en egen lista vettja! Alla gör sin egen tolkning av det hela så låt associationerna flyga fritt 🙂
   Är det så nära Mijas ni bor, så trevligt 🙂

  1. Souvenirer behöver ju inte vara varken något man köpt eller ens kan ta på 😉 Jag slog upp ordet och det kommer från ordet för ”minne” på franska.
   Mina mest minnesfyllda souvenirer är saker jag fått med mig hem som kanske inte riktigt var meningen, typ godispapper i byxfickorna, boardincard i ryggsäcken eller kvarblivna mynt i den lokala valutan 🙂

 4. Kul inlägg! Jag hade hängt på om jag haft några roliga souvenirer, men det har jag inte. Jag är supertråkig (snål?) och köper bara sånt som jag tror att jag behöver, typ kläder…

  1. Jag är också väldigt ekonomisk när jag är ute och reser (till vardags också) så det som blir souvenirer är oftast sådant som är gratis, som jag behöver lite akut just då, som jag får som present eller som jag hittar i naturen 🙂 Typ glasunderläge med reklam, tandborstar, stenar, boardingcard, biljetter osv 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: