Mina barn och deras pårökta kompis i Prag.

2015-04-18 13.25.49I Tjeckien är synen på droger aningen mer liberal än vad jag som svensk är van vid. Det märktes inte jättemycket men i några situationer hajade jag till lite över cannabisens synlighet i Prag. I en situation blev jag till och med aningens förskräckt.

Det var när jag i ett skyltfönster fick syn på en ställning med godisklubbor. Enligt reklamen och skyltarna fick man intrycket av att ”godisklubborna” innehöll cannabis. Jag undrade i mitt stilla sinne vilka som köper dessa, om de verkligen innehåller något mer än socker, färg och smakämnen och om de har någon mer ”effekt” än möjligtvis lite placebo. Skräcken för alla drogmotståndare som jag vore ju om dessa stoppades i små barns munnar. Vuxna barn är inte så mycket att göra åt, de måste förstå det olämpliga själva. Såg dock inte någon, varken barn eller vuxen som såg ut att äta någon sånhär klubba. För hoppningsvis är det bara en något udda souvenir, typ som elefantbajs, fast en något mer olämplig och onyttig sådan när allt kommer omkring.

En annan situation där jag reagerade över cannabisens synlighet var när vi stod och tittade på en kille som gjorde gigantiska såpbubblor mitt i gatan. Han hade någon tvållösning och öl i en skål som han doppade snöret i och lät vinden hjälpa honom göra de jättestora bubblorna som mina barn glatt jagade och spräckte när de kom ner till marken. Mitt i ”leken” kom en ny, vuxen kompis in och gick fram till bubbelkillen och hälsade med en kort skaka-hand-ramsa. Ni vet sådär när de slår ihop knogarna och gör en high five innan de skakar hand som en annan gör. När de pratat några sekunder upprepades proceduren med tillägget att bubbelkillen fick sin kompis lilla ynkliga, hemmarullade och skrynkliga cigarett innan de skiljdes åt. Helt öppet och ogenerat inför den publik bubbelkillen hade. Bubbelkillen såg väldigt uppskattande ut så jag gissar att det inte var vanlig tobak i den lilla ynkliga och skrynkliga saken han fick. En vanlig  cigarett på 2 cm hade han nog inte tagit emot med ett lika stort smile. När kompisen försvunnit fortsatte ”leken” och mina barn verkade inte notera det hela, de fortsatte jaga megastora såpbubblor tills deras föräldrar tröttnade och ville gå vidare.

2015-04-18 11.59.16Det röda barnet hade en touch av öl över sig resten av dagen efter alla spräckta bubblor.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: