Den största modelljärnväg jag sett.

Förra helgen var vi och tittade på en modelljärnväg i en maskinhall. Det låter ju urspännnade och helt fantastiskt, eller hur? Det var det.

Modelljärnväg låter så fjuttigt, detta var allt annat än fjuttigt! Det var mer än en modelljärnväg, det var en hel miniatyrstad. Maskinhallen med den stora modelljärnvägen med Merklintåg hade fixats till och fungerade lite som en fritidsgård för byns Merklinfantaster. Medelåldern var hög och engagemanget hos farbröderna som hängde där var roligt att se. Det är alltid fascinerande att se vuxna människor vara så intensivt engagerade i något som jag ser som en simpel liten hobby. Det må så vara krukväxter, fotboll, hunduppfödning, frimärken, musik eller vad tusan som helst. För dem är det inte en simpel hobby, det är en stor del av deras liv. Ungefär som min blogg typ.

Jag tog lite bilder på det fantastiska miniatyrlandet. Några söta farbröder fastnade inte på bild, jag vågade inte fråga dem om lov. Hur skulle det gått till förresten? Att förklara på tyska (gärna bayerisch) varför jag vill fota dem när de diskuterar hur de ska lösa elproblemet i den minililla karusellen på torget är bortom min språkliga förmåga. Jag kanske borde bli lite mer fotoframfusig?

Merklintågbana
Ena änden på ministadens Hauptbahnhof.
Kyrka i alperna.
En av de små mysiga minialpbyarna med sin kyrka och tågrälsen nedanför.
Urspårning i Merklinbanan.
Oj oj, en urspårning!

”Fritidsgården” för byns Merklinfantaster har besöksanpassats med en entré, toaletter och bänkar som man kan stå på för att se bättre och få en överblick över miniatyrlandet. Det finns även många knappar att trycka på så det sätter igång att hända saker i landet. Knapparna sitter i barnhöjd och användes flitigt av både vuxna och barn, jätteroligt! Min favorit var den knapp som satte igång en brand och ”räddningspådrag” i ett av husen. I min filmsnutt på Instagram ser man att det var relativt verklighetstroget med rök och ”eld” i både rött och gult.

Brinnande hus i miniatyrland.
Röken och elden syns tyvärr inte på bilden.
Merklintåg
Spännande att spana efter ur vilken tunnel tågen kommer ut.
Marklinbana och miniatyrland.
Ett av de små bycentrumen. Lastbilen i förgrunden är ca 4 cm.
Backstage Merklin.
Backstage.
Backstage Merklin.
Många små sladdar, reglage och knappar.

6 kommentarer

  1. Hihi, det finns ju en liten stad på Deutsches Museum i München också men annars tänker jag mest på den gigantiska modelljärnvägen i Hamburg. Tyskar och britter älskar verkligen sina modellbanor. 😀

    1. Min tyska kompis som var med berättade om modelljärnvägen i Hamburg! Den ska tydligen vara ENORM 🙂 Typ hela världen med städer, sevärdheter och allt, imponerande 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: