När vi vinkade av vintern från Klevberget

Det fullkomligt kryllar av fina, vackra och spännande platser att besöka härikring i Östergötland där vi bor. Klevberget här i Rimforsa är en av pärlorna som för dagen va lite grå och disig men vi kommer tillbaka!

Naturreservatet Klevberget – intill Hallstad ängar i Rimforsa

För någon månad sedan gjorde jag ett försök att ge mig ut till Klevberget och Hallstad ängar för en liten solovandring. Då var det på tok för mycket snö så det gick inte att ta sig till närmsta parkering (som är vid Hallstad ängar) utan att riskera att fastna. Så jag gav upp och åkte hem med trumpen min.

Men vintern försvann snabbt när den väl gav upp och vid mitt nästa försök tog jag med familjen för att vinka av vintern uppifrån Klevbergets utsiktsplats. Vi var där en gråmulen dag precis innan värmen kom till Östergötland.

Mooot Klevberget!
vandringsled under snö
En del snö kvar på vandringsleden i skuggan

En liten del av Östgötaleden

Klevberget är ett naturreservat och dess lilla huvudattraktion är den fina utkiksplatsen på toppen. Kommer man in i reservatet norrifrån kommer man på Östgötaleden som är 140 mil vandringsled kors och tvärs genom hela Östergötland.

Vandringsleden upp till utkiksplatsen går man i varierande lutning genom granskog full med roliga träd och klippblock att leka på. Leden ligger till stor del i skugga hela dagen så ganska mycket snö låg kvar trots att det nästan var barmark utanför skogen.

Näräventyr – en av den bästa sortens äventyr!
Leden lutar en del uppåt.
Många fina isformationer hittade vi!

Vandringspaus med utsikt

Ett av många ”måsten” när man vandrar med barn är ju fikapauser. Kanske gäller det när man vandrar bara vuxna också i ju och för sig men med barn med på vandringen blir det extra viktigt. Vi passade såklart på att fika lite varm dricka vid Klevbergets fina utkiksplats. Här finns inga sittbänkar utan det är mossiga stenar, stubbar och klippor som gäller. Många av dem har å andra sidan perfekt sitthöjd om man inte vill sitta på marken.

På grund av is och snö blev det dock en snabbsittning den här gången men senare i vår och sommar kan jag tänka mig att sitta läääänge och njuta av den fina utsikten över skogen och sjön Järnlunden.

varm choklad med pinne
Omrörning av varm choklad på skogsvis.
När man ber någon av sina fotoassistenter om hjälp ute att ge direktiv … blir man lätt halshuggen. De olika vantarna beror för övrigt på att jag har vantar i flera lager för att kunna ta av mig till fingervantar på högerhanden när jag fikar.
klätterträd
Snabb fika innan test av klätterträd.

Utsikten från Klevberget

Ja den där utsikten är som sagt Klevbergets lilla huvudattraktion. Nu var ju inte vädret med mig för att ta några fina utsiktsbilder den är gången så jag återkommer när jag varit där i fint väder. Tänk när skogen nedanför är grön och det övergår i blått borta vid sjön. Och tänk till hösten … den här platsen förtjänar minst ett besök varje årstid!

Man kan ända skymta den fina vyn över sjön Järnlunden och skogarna vid det lilla bergets fot på bilderna, så fint! Trots att jag är van vid alpvyer blir jag lite varm i hjärtat när jag blickar ut över svensk blandskog och en sjö med små söta öar. Det är något visst med det här landets natur.

Grått väder men härligt att vara ute!
Sjön Järnlunden.
Om någon månad kommer samma vy att vara grön.

Vårbäck och djurspår

De stora snömängderna som varit i år kommer nog göra vårfloden nedför berget extra stor. Det va ordentlig fart på vattnet redan nu och snart kommer allt vips vara borta och allt det gröna ha spruckit fram. Våren i sitt esse.

Vi såg även massor av djurspår i snön kring vandringsleden. Från bland annat älg, rådjur och hare så nog är det ett populär område för både djur och människor. Något större djur än fåglar och spindlar såg vi dock inte tyvärr. Det kan eventuellt ha berott på att ljudnivån på halva sällskapet inte gav förutsättningar för närkontakt med några vilda djur.

Hör ni ljudet av porlande vårbäck?
En liten spindel hittades i snön, den måste frusit lite.
En ordentlig bajskorv, full med hår (nästan bara hår) hittade vi. Någon med tips på vad för djur den kan komma från?

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: