Nykteristen laddar snart upp för Octoberfest.

Idag är det Ölets dag i Sverige, det visste ni va? Här i Bayern är det ölets dag typ varje dag, året runt. Dock inte för mig som inte dricker alkohol. Lika glad är jag för det!

Jag har aldrig någonsin tyckt att smaken av alkohol varit på minsta lilla sätt angenäm. Det har inte funkat att säga ”men det är inte så mycket alkohol i det här” när jag frågat efter alkoholfria alternativ på fester, middagar, glöggmingel och sånt. Jag känner direkt om det är mer alkohol är 0,3, det smakar bläääk.

Sen kan jag inte påstå att jag personligen sett så överdrivet många fördelar med att dricka alkohol heller, typ inga alls, speciellt inte om man inte tycker att det smakar gott. Min vilja att dricka alkohol är därför minimal. För de som tycker att det smakar gott kan jag kanske tycka att det finns en liten poäng, en liiiten.

Nu råkar jag ju bo i ett av ölets förlovade länder, Bayern. Jag råkar även anse att man får ta seden dit man kommer så ni förstår nog att det här blir ett litet dilemma. Jag tänker dock inte börja gilla öl, där går gränsen. Däremot kan jag intressera mig för den kultur RUNT den bayerska ölen, det känns betydligt bättre. Eftersom att ölkulturen här i Bayern handlar väldigt lite om att bli berusad så känns det helt okej.

Idag är det ju som sagt Ölets dag i Sverige och om någon månad eller så börjar uppladdningen för årets Octoberfest inne i München. Matvaruaffärerna börjar sälja årets upplagor av Octoberfestölen och diverse dekorationer på samma tema finns till salu i massor. Att det är Octoberfesttider kommer såklart att märkas här på Lanclin också. Jag ska göra mitt bästa för att guida er genom denna världsberömda Bayerska högtid som i år är större än någonsin med anledning av 500 års-jubileet av das Reinheitgebot.

Firandet av das Reinheitsgebot startade för övrigt på dess årsdag, den 23 april, här i Ingolstadt som räknas som lagens födelseort. Mer om det firandet skrev jag i inlägget Helgens ölfest i Ingolstadt – 500 års-jubileet av das Reinheitsgebot. 

Här kommer lite av vad jag kommer att bjuda på under sensommarens Octoberfesttider här i Bayern.

-Octoberfest for dummies – så går det till på festen.
-Direktrapport från Wiesen (festplatsen).
-Tävling där ni läsare kan vinna en ölprovning (i Sverige).

fest-zum-reinen-bier-reinheitsgebot-bierhut

 

20 kommentarer

 1. Vad roligt att du kommer rapportera under detta – det ser jag fram emot! När jag bodde i München så var vi ett gäng unga på företaget som festade mycket och jag har nog aldrig druckit så mycket öl… Däremot missade jag Oktoberfest men fick chans att vara med på andra liknande sammanhang som dessutom var mindre turistiga – till exempel Frühlingsfest.

  Så en dirndl äger jag (men finner det högst svårt att uttala!):http://jennifersandstrom.se/2014/05/11/fruhlingsfest-i-munchen/
  Skulle gärna vilja få möjlighet att använda den igen!

  Intressant att du inte gillar smaken – nowadays har jag inte så mycket sug alls efter alkohol. Alla dricker jämt så mycket vin, men jag ser verkligen inte tjusningen att göra det var och varannan kväll hemma till middagen. Dock kan jag bli sugen på det ibland – eller en öl på en bar eller en god drink någonstans 🙂

  1. Jag ska göra mitt bästa som lokalreporter. Eller utrikeskorrespondent kanske blir mer rätt? Ha ha! 🙂
   Tyvärr kommer ju alla de lite mindre gigantiska festerna som är väldigt snarlika Octoberfest lite i skymundan från den stora. Som du säger är ju dessa betydligt mindre turistiga och inte lika hypade. Här i Ingolstadt har vi tex Volksfest, Barthelmarkt och några andra liknande evenemang under året. Helt otroligt egentligen att det finns krafter att få dem att gå runt, både när det gäller arrangerandet och besökandet av dem! Kan det vara att det bor typ 12 miljoner här i Bayern som är måna om sin ölkultur 😉

  1. Jag är ju inte allt så väldans mycket för ställen med mycket folk och ett herrans liv och ljudvolym men i år har jag bestämt mig för en kväll i alla fall. Det känns ju nästan som att en måste när man bor i närheten av München, eller? 🙂

 2. Oktoberfest skulle jag gärna åka på!
  Eller… är det bara trångt och stökigt och dubbelt så mycket folk och dubbelt så dyrt?
  Dessa frågor kanske jag får svar på i dina kommande inlägg?!

  1. Alla dessa frågor ska jag luska reda på 🙂 Jag vet redan nu att det verkligen inte är gratis att gå in i ötälten men drickat där inne är billigt med svenska mått. Trångt kan det säkert vara men stökigheten tror jag faktiskt att det är helt ok med. Jag har aldrig sett ”fylla” i svensk mening bland lokalbefolkningen här men på Oktoberfest dräller det av turister som har en helt annan inställning till ölen, festen och traditionerna 🙁 Vi få se när det är över och min rapport från festen kommer 😉

 3. Naturligtvis ska man dricka sånt man gillar. Jag är inte förtjust i söta drycker, så det jag gillar är öl, torrt vitt vin, whisky, te (utan socker), mineralvatten och vatten 😉

  1. Du anar inte hur många ”träningstips” jag fått av folk som vill ”hjälpa” mig att lära mig att gilla både vin och öl 😉 Helt oombedda såklart, ha ha! 🙂

   1. Jag är inte förvånad. Det är samma när det gäller söta drycker faktiskt. Oavsett om det gäller sliskiga drinkar eller läsk eller hemlagad saft. Alla menar att jag kommer att älska just det de bjuder på. Men varför måste jag nödvändigtvis ”lära” mig dricka sött när jag inte gillar det? Samma med alkohol förstås. Jag skulle aldrig någonsin truga någon. Tackar själv nej ibland eftersom jag är känslig pga att jag lätt får huvudvärk. Avskyr om folk tjatar.

 4. Jag kan tänka mig att folk i Bayern inte är så vana vid folk som inte dricker alkohol. Själv dricker jag inte heller öl för jag ogillar smaken. Vin däremot slinker ner, det tycker jag är riktigt gott! Men har aktivt börjat dra ner på alkoholintaget, det känns hälsosammast så.

  1. Här blir min nykterhet faktiskt betydligt mindre ifrågasatt än i Sverige, hittills i alla fall. Kulturen här är att man ofta har med hela familjen och då blir det fullt naturligt att många inte dricker alls medan vissa dricker några öl. I Sverige är det betydligt mer fokuserat på effekten av alkoholen man dricker, så är det inte här på samma sätt. I Sverige är det ”coolt” med röjarfester, här sitter man oftare i kompisgäng på en Biergarten. Undantag i båda länderna finns såklart i massor men för att vara generell skulle jag beskriva det så 🙂

 5. Åh detta ser jag fram emot! Min sambo är världens ölfantast och har tyvärr dragit ned även mig i träsket. Men jag är ganska restriktig och ”snobbig” när det gäller alkohol. Jag dricker gärna bra öl, men i små glas och inte så många. Är rätt less på det här slentriandrickandet, och det ska bjudas på vin (som jag inte gillar) till höger och vänster och lunch och after work och gud vet vad. Försöker tacka nej, men man blir alltid så himla ifrågasatt och ibland orkar man bara inte ta diskussionen 🙁

  1. Tack Christiana! Jag ska göra mitt bössa för att leva upp till förväntningarna 🙂
   Nu när jag satte mig ner och la ihop ett och ett så kopplade jag ihop din kommentarer här med den i Better Bloggers-gruppen 🙂 Roligt roligt!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: