”Mamma, vad är en toupé?” – om att lära sig saker på resor.

Jag skulle kunna skriva en hel blogg om bara den pedagogiska delen i våra resor. Att lära oss saker i farten medan vi gör något är den lärstil jag gillar allra bäst. Reser du någon gång med oss kan du komma att få veta alltifrån vad en toupé är till vad man gör på en kolonilott, om du inte redan visste det.

Idag tänkte jag visa några av alla de skyltar vi träffade på under vår Östersjöroadtrip. Skyltar är nämligen en källa till många intressanta diskussioner i vår familj. Vi hittade många fina, fantasifulla, kreativa skyltar som vi funderat på vad de betyder och ibland vad som fanns bakom dem. Var den en förskola eller en färgaffär i huset med segelbåtarna på till exempel?

skylt-farghandel
Är det en förskola eller båtfärgsaffär nere i Polska Augustows hamn?
skylt-kolinilotter
Fin liten skylt som informerade oss om att där bakom grinden fanns en kolonilottsförening. ”Vad är en kolonilott mamma?”

Skyltar är spännande, de vill säga och visa oss saker. Ibland står det på ett språk vi kan, ibland kan vi gissa oss till vad som står och ibland är de helt obegripliga. Varför skrivs inte allas språk med samma bokstäver? har varit en av barnens frågor. En annan fråga har varit vad en toupé är för något, det efter att vi gått förbi en peruk och toupéaffär. Det var ett helt nytt fenomen för det frågande barnet och min förklaring fick honom att gapskratta trots att jag försökte ta fram min überpedagogiska sida. Ja ja, nu vet han vad en toupé är i alla fall.

skylt-nattbuss-guten-nacht
Låter inte en nattbusslinje som heter GuteNachtLinie lite mysig att åka med?
skylt-pappa-barn
På motsvarande skylt i Tyskland har den vuxna kjol. Lika samma men ändå olika.

Är man ute på en roadtrip som vi ofta är ser man såklart oändligt många vägskyltar. Som tur är ser många snarlika ut i olika länder men ibland dyker det upp någon som är helt obegriplig. Då brukar vi klura tillsammans för att försöka förstå och eftersom vi hittills alltid kommit hem med liven och körkorten i behåll kan vi ju inte ha missat något livsavgörande eller alltför viktigt, tror vi.

skylt-elskap-staket
Kanske ingen skylt direkt men en finurlig och smart dekoration av ett elskåp.

Vill du läsa alla inlägg om vår Östersjöroadtrip finns de under etiketten:

Roadtrip runt Östersjön.

 

7 kommentarer

 1. Passande inlägg en Skyltsöndag som denna! 😀

  Och ibland måste man tänka efter själv några gånger innan man kan försklara vad något är. Man kanske vet (eller inte) men att lyckas förklara det är en helt annan sak. Och att de orkar lyssna på hela förklaringen, inte att de slutar lyssna mitt i …

  1. Ja jag har hört om det där med skyltsöndag men hittade liksom inget tydligt svar på om det är någonstans man kan anmäla sitt skyltinlägg? Finns någon samlingssida för det temat?

 2. Spännande! Och barn ser ju så mycket flera detaljer än vad vi vuxna gör ofta så jag kan tänka mig att ni fått se mycket!

  Du måste förresten åka på BBCON nästa år! Så bra och inspirerande!

  Kram Lena

  1. De ser inte bara fler detaljer än oss, de ser helt andra saker ibland 🙂 Saker som vi med våra långa ben och höga huvuden missar när vi hastar förbi.
   Jag hoppas hoppas att det blir ett BBCon 2017! Försökte följa livesändningarna lite under lördagen och fick lite smakprov men att vara där på riktigt hade varit så himlens kul!

  1. Jag vill nog hävda att resor är den absolut bästa och mest effektiva källan till kunskap. Det liksom hoppar på en i farten medan man reser utan att man knappt märker det 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: