Traditionsenligt påskpynt med 10000 urblåsta ägg i Ingolstadt.

Varje stad har sina stoltheter. I Ingolstadt är det Audi, Reinhetsgebot och den påskpyntade fontänen. En tur in till den och den minimala påskmarknaden fick bli vårt påskfirande i år. 

Kring den imponerande påskäggsinstallationen är Ingolstads minimala påskmarknad uppbyggd. Några trägna knallar stod där och säljer korv, ost, fiskmackor och lite mer korv. Någon ensam stackare sålde påskpynt också. Jag var faktiskt inte avundsjuk på dem där de stod i duggregn och snålblåst för att servera några få korvhungriga kunder, hua! Det var exakt samma väder när vi var inne och tittade på påskäggsfontänen förra året. Det verkar vara tradition det också tydligen.

Den påskpyntade fontänen på torget är smått fantastisk. 10 000 urblåsta och handmålade ägg i de bayerska blåa och vita färgerna ingår installationen. Jag hoppas att de återanvänder så många ägg som möjligt från år till år, för de stackars urblåsarnas skull. En stads tradition som denna får mig osökt att tänka på Gävlebocken och vilket sjå de har att hålla den vid liv varje år. Detta är ju snäppet värre att återställa vid sabotage tänker jag men några sabotage har jag inte hört något om faktiskt.

ostermarkt Ingolstadt
Ett mästerverk i påskäggsammanhang.
ostereierkunst
Jag i min påskgula jacka framför 10000 bayernfärgade påskägg.
osterkorb
En sån här skulle jag mäkta med att göra, MAX.
påskägg
Hur många olika sorters mönster på äggen ser du?
osterdekorationen
Makalöst många ägg.
bayerisch ostereier
Ägg i långa banor.
brunnslock ingolstadt
Kunde inte låta bli att fota, gatubrunnslock med stadsvapen är så fina.

13 kommentarer

  1. Ja den är imponerande! Den ser inte riktigt likadan ut varje år heller så det finns säkert ett ”påskäggsteam” på kommunen som jobbar med detta 🙂

 1. Åh, så vackert! Jag kan verkligen sakna det där klassiska och väldigt klassigt europeiska här på Nya Zeeland. Vackert konsthantverk med en historisk tyngd, så fint!

  Grattis till jobbet förresten, grymt ju!

 2. Sagolikt!

  Du pratar om att blåsa ur dem, du. Tänk alla de som sitter och målar dem då! Och stackars den som får meddela urblåsarna att ”Hörrni, det var någon som fick fel info och målade i orange i stället! Dessutom så börjar Gertrud se lite dåligt så de blev inte så bra i år. Vi behöver 1 000 till ägg. Till imorgon! Säg till hönsen!”

  – Vad ska du äta till middag idag?
  – Omelett, pannkakor, ostkaka… Nåt med ägg antar jag att det blir – precis som de senaste veckorna.
  – Samma här. Vad trött jag är på ägg!
  – Jag med. Suck…
  – Suck…

  1. Ja jösses. Det kan inte vara lätt att ingå i Ingolstadts påskäggsteam. Det är kanske professionella universitetsutbildade urblåsare och äggmålare? Eller så är det ett gäng som ser det som sitt kall i livet 🙂 Många äggulor- och vitor har i alla fall några fått äta, ha ha!

   1. Pannkaka var verkligen rätta ordet.
    Vitorna kan de ju annats skicka till Skåne så de blir spättekaka!

    Nä, nu ska jag sluta med äggkastningen här! 🙂

    Har ni sett förresten att man kan köpa äggvita på flaska? Och så kan jag tänka mig att restauranger gärna tar dem.

  1. Jag med 🙂 Förra året fick jag massiv kramp i mellangärdet när jag hade blåst ur 6 ägg, ha ha! Då hade jag precis haft lunginflammation men ändå 🙂 I år hade jag bättre teknik och vilade en stund mellan varje 🙂 Sporten är att klara det utan att göra så stora hål som blir svåra att dölja sen 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: