Roadtrip runt Östersjön – Ingolstadt till Emmaboda

Vi är, för er som inte läst det innan, på roadtrip runt delar av Östersjön just nu. I skrivande stund är vi i Småland och kommer om några dagar att åka vidare mot Åbos skärgård i Finland. 

I fredags när skolan slutade för dagen i Ingolstadt hade vi packat bilen och började styra bilen norrut, mot Rostock i norra Tyskland. Av erfarenhet vet vi att det känns stressande att köra ända nerifrån Bayern och ha en färja att passa på kvällen, mycket kan hända på vägen. Så nu hade vi istället bokat två rum på budgethotellet Ibis i Rostock för att få sova gott inför nästa etapp. Det verkar ha varit ett bra beslut.

Budgethotell är av naturliga skäl enkla i sin standard men det gällde inte sängarna här, de var som på vilket hotell som helst. Det är väll ändå det viktigaste när man bara ska ha hotellrummet till att sova några timmar för att sen åka vidare? Det kvittade för oss att badrummen var väldigt lika de på östersjöfärjorna och att tvättstället var i ett hörn ute i rummet.

De 70 första roadtripmilen var avklarade och på morgonen körde vi sen de sista kilometrarna till hamnen för att åka med båten över till Sverige. Högsäsongen är inte riktigt igång ännu så det var mestadels lastbilar, en del motorcyklande pensionärer och sen lite personbilar som åkte med båten. Att ta med bilen på färjor är alltid lite lotteri vad gäller var man hamnar på bildäck. Med barnvagn och flera väskor att få ur och i bilen var vi ibland överlyckliga över att hamna längst bak eller i en sväng där det fanns mer plats för att fixa med sånt. Denna gången hamnade vi lyckligtvis också i en sväng och hade nog mest plats för i- och urstigning av alla på den delen av bildäck. Den där barnvagnen har numera bytts ut mot en hund med tillhörande attiraljer för övrigt. Det gäller att hitta små saker att vara tacksam över varje dag!

roadtrip-bildack
Vår lilla blå pärla har fått vara med på en hel del resor sina första år i livet.
roadtrip-livboj
M/S Skåne och Trelleborg kändes bra att läsa, snart framme i Svea rike!
roadtrip-soldäck-pa-sverigebaten
Några tappra lasbilschaffisar satt längst bak på soldäck i blåsten.
roadtrip-trelleborgs-hamn
Framme i Sverige!

Väl i land på svensk mark efter 7 timmars båtresa letade vi reda på lite lunchmat inne i Trelleborg och körde sen de sista fjuttiga 27 milen till Emmaboda. Det är, för en del vi pratar med, en mystisk gåta hur våra barn som är 6 och 7 år står ut med att åka så långa sträckor fastspända i bil. En stor del av svaret är att de tittar på film medan vi åker. Vi är dessutom inte helt orutinerade på att åka bil, det har varit det vanligaste färdmedlet när vi rest någonstans de senaste åren. Eller så har de helt enkelt bara råkat få bra bilåkargener.


Vill du läsa alla inlägg om vår Östersjöroadtrip finns de under etiketten:

Roadtrip runt Östersjön.

6 kommentarer

 1. Fin blå färg på bilen… 🙂

  Den utsikt chaufförerna har så man nästan kunna offra sig för med att sitta i blåsten. Å andra sidan vet jag när jag kommer in på en båt en blåsig dag så går jag inte ut på däck om det inte är varmt och behagligt i luften…

  Förstår det känns skönt att vara på svensk mark igen.

 2. Vi brukade också stressa som galningar för att hinna med färjan, tills jag bara illvägrade den stressen och gjorde som ni, tog in på hotell. Numera gör vi likadant när vi har lång transfer till flygplatsen, kommer dan innan och övernattar på hotell. Själva A-B resan blir så mycket mer då.
  Film i bilen hade våra ungar älskat, de fick nöja sig med GameBoy. Men resultatet blev det samma.

  1. När det går att göra så och det funkar i det övriga tidsschemat är det en toppenlösning!
   Nu när du nämner Gameboy blir jag aningens nostalgisk och minns min gråa klump jag spelade i timtal på under resor 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: