Söders höjder – fantastiska trähus, gränder och historier.

Jag är ju en museifantast, eller nörd kanske vissa skulle säga. Det är något speciellt med att lära sig genom att verkligen se, röra, lukta och höra saker. Då slinker det liksom in i hjärnan av bara farten – och där blir det sen till kunskaper. Jag ville lära mig mer om staden jag växte upp utanför och besökte därför några av Stockholms gamla kvarter under min Sverigeweekend. Söders höjder gjorde mig inte besviken.

Med hjälp av Google och andras fina blogginlägg om Södermalm klurade jag ut ungefär var jag skulle sikta. Jag siktade på Södermalm för att få frossa i alla de fina gamla trähus, kullerstensgränder och plittinuttiga trädgårdar som jag hoppades skulle finnas där.

Jag laddade med både stickad tröja och regnjacka då dagen innan hade bjudit på spöregn. I sann svensk sommaranda så blev såklart dagen varm och solig istället. Precis så där fin som alla turister vill att den ska vara när de spatserar på Stockholms gator, tar selfies med djurgårdsfärjan i bakgrunden och dricker hutlöst dyrt kaffe på ett hutlöst mysigt fik. Jag gillade vädret också trots att jag hoppade över både selfien med djurgårdsfärjan och det hutlöst dyra kaffet – turist var jag ju i alla fall.

De gamla kvarteren med trähus och kullerstensgator på Södermalm i Stockholm är numera utspridda pga av stadens och vägnätets utveckling. De ägs nu av fastighetsbolaget Stadsholmen som hyr ut husen som butikslokaler, bostäder, ateljéer, kontor mm. Alla husen är av olika grad skyddade kulturminnen så att riva eller brutalrenovera de otroligt vackra husen kommer inte på fråga – tack och lov.

Fastighetsbolaget som äger husen har vid alla de kvarter jag besökte satt upp informationstavlor. Där kan man läsa lite kort om gatan eller kvarterets historia. Kanske hur gatan fick sitt namn, några historier om vilka som bodde i husen och om någon speciell verksamhet bedrevs där. Alla skyltar har dessutom bilder från förra sekelskiftet där man kan se både personer som bodde där och hur husen såg ut då. Väldans spännande om ni frågar mig!

Jag hann med att besöka fyra gator eller kvarter med de gamla karakteristiska trähusen, kullerstensgatorna, höga planken och gränderna. Det var området kring Katarina kyrkobacke, Stigbergsgatan vid norska kyrkan, Mäster Mikaels gata och till sist Mäster Pers gränd och Bergsprängargränd i området kring Sofia kyrka. Har du bara tid att välja ett ställe att gå till för att beundra och njuta av gamla fina stadskvarter är området kring Sofia kyrka mitt absoluta tips. Det är inte jättemånga hus men oj oj så ljuvligt fina. Den pampiga Sofia kyrka gör sitt till helhetstämningen och jag ska absolut komma tillbaka en dag.

soders-hojder-katarina-kyrkbacke-plank
Färgerna, stenarna, taken.
soders-hojder-katarina-plank
Tänk att husen har stått precis här i evigheters evighet – nästan.
soders-hojder-katarina-kyrkbacke
Katarina Kyrkobacke med gluggutsikt ut över vattnet.
soders-hojder-katarina-kyrkbacke-utsikt
Gammalt möter nytt möter Mälaren.
soders-hojder-kullerstensgata
Husens färger gör en lycklig och gatans stenar gör en uppmärksam på hur man sätter fötterna.
soders-hojder-galjbacken
Uppför denna trappan gick de som skulle halshuggas på galgbacken – en blodig del av Stockholms historia.
soders-hojder-upp-till-galjbacken
Blev så fascinerad att jag var tvungen att prova. Denna synen var alltså en av de sista för en hel del människor i Stockholms historia.
soders-hojder-trahus-vid-norska-kyrkan
Stigberggatan vid norska kyrkan bjöd på en liten men fantastiskt fin samling hus.
soders-hojder-gata-vid-norska-kyrkan
Alla dessa falufärgade plank med fina portar – så fina.
soders-hojder-gron-port
Lite konstigt är det men denna sneda, solblekta och halvsjaskiga port är så himla fin.
soders-hojder-master-mikaels-gata-hus-och-port
Såhär såg det alltså ut innan alla skulle ha samma taktyp- och lutning, fasadfärg och fönsterhöjd. Helt klart charmigt.
soders-hojder-master-mikaels-gata-skylt
Såhär ser skyltarna ut vid varje kvarter som har en särkild historia att berätta.
soders-hojder-master-mikaels-gata-trahus
Här på Mäster Mikaels gata bodde alltså en av bödlarna, de kallades Mästare.
soders-hojder-master-mikaels-gata
Mäster Mikaels gata.
soders-hojder-sofia-kyrka-i-bakgrunden
Sofia Kyrka med ett av de små söta husen.
soders-hojder-gata-med-modern-bakgrund
Det är helt fantastiskt att det finns sådana här nästan knäpptysta kvarter med små hus och trädgårdar mitt ibland höghus, trafikbuller och kommers.
soders-hojder-port-faglar
Även fåglarna verkade gilla alla dessa fina plank. Ser du dem?
soders-hojder-sofia-backe
Pax för att flytta in här.
soders-hojder-sofia-fjarilshus
Eller här skulle jag också kunna tänka mig att bo. Eller kanske inte … vem vill ha turister utanför köksfönstret dagarna i ända?
soders-hojder-sofia-kyrka
Varför har ingen visat mig denna pampiga kyrka i det underbaraste kyrkokvarteret i hela Stockholm tidigare?
soders-hojder-fik
Det blev inget hutlöst dyrt kaffe men en rätt så dyr kyld rabarberlemonad vid det lilla fiket i Vitabergsparken. Väl värd sina kronor för den var himmelsk god efter många tusen steg uppför och nedför på söders höjder.

25 kommentarer

 1. Åh, nu längtar jag allt hem lite till söder, som är min hemmastadsdel i innerstan! Min man är född nästan exakt vid Norska kyrkan. Kyrkan i Vita bergen är vacker, jag sjöng där på ett bröllop förra sommaren, väldigt vacker även inuti.

  1. Södermalm verkade faktiskt ganska mysigt att bo på i de lägenhetsområden jag gick förbi. Det var en hel del familjer, förskolor, lekparker och små oaser 🙂

  1. Jag har trots att jag är uppvuxen i Täby utanför stan aldrig besökt dessa fina gamla kvarter vad jag minns. Kanske hade jag inte intresset när jag var yngre iof men ändå 🙂 Nu vet jag precis var jag ska gå för att få mig en dos romantisk stadshistoria men kanske kommer behöva påminnas då och då 😉

 2. Jeg har angret på at jeg ikke besøkte Söder da jeg var i Stockholm for et par år siden. Når jeg ser disse bildene angrer jeg enda mer – ser at jeg må ha misset en av Stockholms fineste og mest sjarmerende bydeler!

  1. Tack Katta 🙂 Jag älskar verkligen dessa gamla hus och jag tycker alltid att det är så svårt att förmedla i ord, hoppas att bilderna gjorde ett bättre jobb 🙂

 3. Jamen det är så fint där! Älskar att gå där och fantisera om hur det var att bo där när husen byggdes. Tänk att vi har en sån blodig historia! Och tänk att allt det där gamla vackra finns där mitt i huvudstaden!

  Tack för superhärliga bilder!

  Kram Lena

  1. Ja visst är det spännande 🙂 Jag ser barnen leka på gatorna, tvätt fladdra mellan husen och hästskjutsar skramla fram med varor till butikerna. Åh vad jag skulle vilja åka tidsmaskin tillbaka 120 år och sitta som en fluga på väggen! 🙂

 4. Helt fantastiska bilder från min gamla hemstad! Jag älskar verkligen Stockholm och kommer kanske att återvända en dag. Jag instämmer med dig, det är otroligt fascinerande att dessa fina områden finns mitt i storstadens brus. Tills vidare får jag glädja mig åt att vi har sådana här kvarter även i Strängnäs, där jag bor nu.

  1. Ja det är sannerligen vackert i Stockholm 🙂 Jag har bara varit ute på Strängnäs landsbygd men vet att ni har fina gamla trähus i ”stan” som jag väldigt gärna vill se. Jag är även nyfiken på ditt hus som ser helt fantastiskt ut på de få bilder det skymtat förbi 🙂 Jag kanske bjuder in mig någon gång när jag är i Sverige 😉

 5. Vilka fina bilder ifrån dessa mysiga gränder, jag blir inspirerad att åka dit, och strosa omkring.

  1. Hutlöst vackert är precis vad det är 🙂 Kalmar och även Karlskrona och Borgholm är ju en skara underbara små städer som måste besökas om man gillar fina trähus och råkar vara i regionen 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: