Svensk-tyskspråkiga barn – såhär låter det.

En av de sakerna som vi fått allra mest frågor om sen vi flyttade till Tyskland handlar om barnens språk. Många är nyfikna och jag har skrivit en del inlägg om det i kategorin Språk. Idag får ni även en liten video.

”Säg något på tyska.”

Vår vardag är tvåspråkig och jag tror inte att barnen minns så mycket från när den var enspråkig, trots att det inte var så länge sen. Det är deras vardag och något lika naturligt som att gå upp på morgonen. De ser liksom inte det fantastiska i att kunna två språk flytande. Vissa de pratar med kan bara svenska, vissa bara tyska, vissa både och och ytterligare några en rad andra språk.

De ser ofta rätt förvånade ut när vi är på besök i Sverige och någon ber dem att säga något på tyska. De vet ju att personen antagligen inte kommer att förstå vad de säger och ser därför ingen som helst mening med det, rätt logiskt faktiskt.

Till er som undrar hur det låter.

Så till alla er som aldrig hört våra barn prata tyska
har jag och lillebror gjort ett litet klipp. Till er som förstår vad han säger vill jag påpeka att den första, något makabra ramsan inte kommer hemifrån, bara så ni vet. Kanske förstår du inte 90% av det som sägs men i alla fall, så här låter det.

7 kommentarer

 1. Det har alltid fascinerat mig att höra när barn (helt utan problem och brytning) växlar mellan två språk. Det är på något sätt inte lika fascinerande att höra vuxna göra det. Härligt att höra S prata tyska, även om jag inte hör eller förstår ramsan han säger när han räknar nagellacksflaskor. De bayerska r´en kommer nog att sitta i!
  Kram

 2. Vad roligt att höra! Precis som din mamma tycker jag att det är så fascinerande med växlingarna som bara är helt naturliga. Och inga ähhh… öhhhh… och allt annat onödigt som kommer när jag pratar. Oavsett språk.

  1. Ja de är blixtsnabba på att byta språk, ibland tänker de nog inte ens på att de gör det 🙂 Jag kan byta men inte omedvetet precis 😉

   1. betreffs gebrochen Deutsch: ”Sie sprechen Deutsch Herr Jahr”, var die schmeichelhafte Urteil ich bekommen habe nach ein Paar Jahre in Baden Wuertenberg.
    Urgrossvater

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: