Tomtens renar -Lucka 3

En del av våra ”svenska” traditioner som bland annat adventskalendern kommer som sagt ifrån Tyskland. Det gör däremot inte storyn om tomtens renar, den kommer ifrån amerikatt.

Tomtens renar.

Namnen på de åtta renar som hängt med från början heter Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner och Blitzen. De namnen kommer ifrån dikten A Visit from St. Nicholaus från 1938 och som gjorde renarna till viktiga julsymboler i den amerikanska kulturen. Den där kändisrenen Rudolf (med röda mulen) sägs ha tillkommit 1939 genom en saga skriven av Robert L. Mays. Rudolf var alltså inte en i gänget från början utan värvades året efteråt.

Faktum är dock att redan på slutet av 1800-talet flyttade flera samiska familjer från Finnmark i Norge till Alaska. Målet var att de skulle lära inuiterna renskötsel och med på resan hade de 500 renar. Det norsk-amerikanska företaget Lomen Company använde flera av samerna tillsammans med renarna i en reklamkampanj för renkött. Där blev renarna ledda av samer och i släden som varje ren drog satt en jultomte med massa julklappar. Så föddes den moderna amerikanska julmyten med Santa Claus, Rudolf och resan från Nordpolen. Källa: Wikipedia

5 kommentarer

  1. Tänk vad mycket nytt man får lära så här inför jul.
    Den bästa julkalender man kan få.
    Kram!

    1. Jag är ju lärare och har det i ryggmärgen 🙂 Att lära mig saker är det roligaste jag vet. Hoppas att det smittar av sig lite till mina läsare 😉

  2. Nej men Linnea, vad är detta? Det vet väl alla att julbocken och hans renar kommer från Korvatunturi i finländska Lappland. Där har han ju sin tomteverkstad med tusentals små tomtar som jobbar dag och natt ( brister i arbetsskydd) men de får ju vila sen… I generationer har vi skickat brev till julgubben och om vi varit snälla så har han kommit med paket, innehållande just det vi önskat oss. Petteri heter den största renen och han hittar hem till alla snälla barn och vuxna.

    1. Lugn lugn Ghita 🙂 Detta är den moderna, AMERIKANSKA versionen av julhistorien. Låt dem tro att det är den riktiga, vi i norden VET ju att det är här som julens historia började egentligen. Den där amerikanska coda-cola-Tomten och hans flygande renar som är ju bara fusk, fejk och inte ens hundra år gamla är det väll ingen som tar på allvar?

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: