Vlogg: Inför skolstarten!

Nu är det en knapp vecka kvar tills skolan startar för hösten här i Bayern. Vi har därför varit på shoppingtur för att införskaffa allt det material som ska skickas med första skoldagen.

Eftersom att ytterst få saker delas ut gratis i skolorna här i Tyskland så får man en lista, ungefär som en utrustningslista, från skolan. Sakerna på listan SKALL vara med första skoldagen och det ska vara exakt de sakerna som står, inget annat. Tydliga instruktioner för vilken sorts rutor eller linjer det ska vara i häftena, vilken färg, material och vilka enheter sakerna ska ha står också med. Vissa saker SKA vara namnade innan de tas med och vissa saker ska ABSOLUT INTE namnas innan de tas med. Det gäller att läsa listan noga!

I filmklippet visar jag ett exempel på de ryggsäckar som barnen i skolan har här i Tyskland. Detta tyckte jag var otroligt märkligt när vi flyttade hit. Huuur kan det vara ”normalt” att de små lågstadiebarnen ska ha dessa gigantiska ryggsäckar som ser ut att väga bly?! De måste ju gå framåtlutade för att inte välta baklänges. Vissa modeller har dock hjul och en pinne man drar ut likt en liten resväska att rulla efter sig. Galet om ni frågar mig, det är en skolväska för små barn vi pratar om för bövelen!

Vi vägrade att köpa den coolaste, dyraste och mest ”rätta” modellen och beställde istället en från ett friluftsmärke istället. Den var mer neutral, ergonomisk och prisvärd än de av de ”coola” märken. Den har fungerat alldeles utmärkt och kostade mindre än hälften jämfört med den jag visade i klippet. Kanske kommer det ett eget blogginlägg om dessa skolväskor som förbryllar många svenskar. Jag har nämligen upptäckt att den ändå fyller sitt syfte i ett land där man ser läxor som en stor del av undervisningen, men det tar vi en annan gång.

 

17 kommentarer

 1. Oj! Och vi som svär över att behöva köpa blyertspennor och sudd och lite annat. OK, vi betalar ju en massa för att sonen ska få gå på skolan och då tycker jag att allt material borde ingå.

  Hade det inte varit lättare för alla om skola köpte in och föräldrarna betalade? Tänker särskilt på de produkter som SKA vara precis just exakt så. Det borde ju bli billigare då skolor köper in större mängder. Har du vågat räkna ihop vad ni betalat för allt materialet?

  Inte en chans att jag skulle betala det priset för en skolväska! ALDRIG! Börjar det närma sig 50 € tycker jag att det är mycket. De slits ju ändå oavsett priset och barnen ska ju våga och kunna använda sakerna.

  De där gigantiska resväskorna finns även här men inte som ryggsäck då utan med hjul och handtag. Bor man i stadsmiljö tycker jag det är perfekt, det är bättre för barnen att dra på tyngden än att bära den men det är så klart inte så praktiskt om man cyklar eller går skogsstigen till skolan (vilken jag gjorde som barn).

  1. Nej nej, det är ju kommunistiskt att material ska köpas in centralt och alla ska ha lika. Dvs nästintill otänkbart här i Tyskland.
   Nej vi betalade inte heller några 229€ för en väska med tryck som inte är coolt längre efter ett år 🙂 Vi beställde en med ungefär samma funktioner men från ett friluftsmärke istället. Den kostade 70€ vilket vi i sammanhanget tyckte var ett riktigt kap! 🙂

 2. Herreguuuud! Haha, ORDNUNG alltså! Vi skojar alltid om tyskarna och deras ordnung på kontoret… 🙂 Så de olika numren innebär alltså olika typer av skrivböcker?

  Detta var faktiskt intressant att läsa om även om jag inte har barn och behöver tänka på skolstarter. Jag tycker nog egentligen alla dessa små/stora och märkliga skillnader mellan länder är väldigt intressanta! Som idag besökte jag tandläkaren i Finland för första gången och det första som sker i tandläkarstolen är att de sätter på mig ett par skyddsglasögon??? Jag skrattade så och tydligen är det alltid så, glasögon på! 🙂

  1. Jajamen här är det ordnung und reda som gäller 🙂 Det går i vissa fall att diskutera men just i detta fall är det strikt ordning. Ibland blir det så larvigt så man tror att någon skojar med en men det har det hittills aldrig varit 🙂 Här älskar man pappersintyg och stämplar över allt annat i byrokrativäg. Obegripligt för en svensk som är van vid e-legitimation och bankdosa tex.

   Hade jag fått på mig skyddsglasögon hos tandläkaren hade jag blivit supernervös att hen visste med sig att den var så inkompetent att det eventuellt skulle flyga tandflisor upp i ögonen på mig! Kanske är det inte så dramatiskt? De vill bara inte att man ska få sitt eget spott i hela ansiktet kanske? Det har jag dock aldrig fått ändå, trots att jag inte haft skyddsglasögon 🙂

 3. Ja det ör Ordnung här med, när listan väl kommer.! Än så länge vet vi inte när skolan börjar, och listan har som sagt inte kommit. Vi väntar otåligt, Stora ryggsäckar har de redan fast inte sådär dyra! Man kanske skulle vlogga vår shopping också! 😉

 4. Här i Sverige har skolorna varit igång ett tag. Här är ju allt gratis för barnen och då ser man att de inte är rädda om nånting. Det skulle vara spännande att höra vad en uppsättning inför skolstarten kostar och hur länge det räcker och om det behövs köpas in mer under terminen. Lycka till med skolstarten för båda barnen. Kram!

  1. Jag kan räkna lite på vad alla sakerna på den där listan kostar oss att köpa 🙂 En del saker får man använda flera år om man vill men vissa saker SKA vara nya. Kanske blir det ett blogginlägg om kostnaderna för dessa saker plus allt det som tillkommer under terminen sen. Vi får se om jag vågar räkna på det 😉

 5. Haha, skrattar hysteriskt åt priset på ryggan. Galet! I och för sig vet jag ju inte vad som är en genomsnittlig månadslön för en förälder för att jämföra, men det känns som mycket pengar.

  Kram Lena

  1. Ja visst är det galet?! Ännu tossigare är det ju att en väldigt stor andel av familjerna köper dem! Just här i Ingolstadt gissar jag att genomsnittslönen är lite högre än rikssnittet men det finns mååånga familjer som med stor säkerhet tjänar under det 🙁 Så visst, det ÄR mycket pengar.

  1. Tack Jessica 🙂 Roligt att du gillar mina små klipp, då ökar ju chansen att jag gör fler 😉 Är systemet för skolmaterial på Shetland ungefär som i Sverige?

   1. Hmm..ja det är det nog. Vi har bara behövt köpa pennfack med tillbehör, ryggsäck, ett förkläde (för art class), en vattenflaska, gympakläder+skor såklart – men gympapåse med sitt namn på får de! Så det är inte mycket 😁 Vi uppmuntras att köpa skolkläder men det är frivilligt och kläder måste man ju ändå ha 😉

 6. Det där med ryggsäckens betydelse kommer jag ihåg från att jag var med en väninna på ett möte inför hennes dotters skolstart. Där skulle fröken överlämna ryggsäcken till alla barnen.
  Jag skriver också om skolan denna vecka, fast då om det brittiska skolsytemet, mycket annorlunda.
  Ha det bra!

 7. Schulranzen! När min pojke skulle börja skolan i Sverige fick jag massa pengar från mina föräldrar för att köpa honom en Schulranzen. De var väldigt förvånad när jag sa att den behövs inte här. (Fick använda pengar för ordentlig regnställ (vilket barn inte brukar har i Tyskland däremot) och skridskor istället.)
  Det visar dock hur det brukar funka med Schulranzen: det är ofta mor/farföräldrar som spenderar den.
  Sen kan man ju också ser på det som en grej som är helt naturligt att investera pengar i, typ som alla svenskar helt klart köpa hus OCH stuga OCH båt. eller att man har stor fest vid studenten (det har vi inte i Tyskland). Och så vidare. Investeringsprioriteringar skiljer sig från kultur till kultur, så enkelt är det.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: