Att plocka pinfärska clementiner i Side

Under vår resa till Turkiet besökte vi en fruktodling där det odlades en rad olika spännande frukter. Dofterna av alla de exotiska frukterna var spännande men det som fick barnens ögon att glittra och munnar att vattnas var clementinerna!

Favoritfrukten nummer 1

Clementinernas tid är på ingång i Sverige och hemma hos oss äts det vissa veckor kilovis av dessa fantastiskt goda citrusfrukter. Doften som sprider sig i huset när någon skalar en clementin … underbart!

Själv äter jag sparsamt med citrusfrukter eftersom de har en tendens att ge mig blåsor i munnen men ibland kan jag bara inte hålla mig. Barnen däremot verkar inte känna några gränser för sin clementinkonsumtion. Less is more praktiseras inte precis.

Svårt att välja bland alla frukter som såg så goda ut.
Så vackert gröna att det lös om dem.

En paradisisk fruktodling

Det var en smått surrealistisk syn och känsla att vandra runt i den lilla fruktodlingen på bergssluttningen. Clementiner i träden, i massor, precis överallt runt huvudet på en! Barnens ögon lyste och de plockade, skalade och åt flera stycken så fort de fått veta att det var fullt tillåtet. Glädjen smittade av sig och skapade ett av resans finaste minnen.

Mamma, de växer i träden, man får plocka och äta. Kolla vilken fin jag hittade, vilken tur att vi åkte hit!

 

En liten clementin – helt perfekt – både i smak och form.
Färgerna, dofterna – helt underbart!

Clementinträd eller clementinbuske?

Helt ärligt var jag inte helt säker på om clementiner växte på träd eller i buskar men nu vet vi, de växer i träd. Stora, fina, gröna träd med massor av blad i olika gröna nyanser. I träden växte det FULLT med runda små och stora clementiner i nyanser från grönt till oranget. För en svensk nordbo var det en helt fantastisk syn!

I clementinparadiset.
Avokado – drömmen att kunna odla.

Inte bara clementiner

Nu var det inte bara clementiner de odlade i denna lilla fruktodling. Där fanns både bananträd, papaya, olika sorters granatäpplen, avokado, nötter och en hel del annat. Överallt där det fanns lite plats stod ett träd, en spalje eller buske och levererade de mest fantastiska frukterna.

Ingenting stod i raka linjer som fruktträden på Österlen precis, utan huller om buller i en salig blandning. Där stod några clementinträd bland bananträden och en spalje med avokado intill papayaträdet, rena drömträdgården för en fruktälskande familj från Sverige.

Clementinträd och bananträd i en härlig blandning.
Jag gissade på omogna kokosnötter men nej, det är tydligen papaya.
Granatäpplen, clementiner och avokades i långa banor.
Mandlar och …. ja vad är det mörkbruna på bilden?
Paradisgranatäpple – inget jag tidigare smakat.
Älskar kontrasterna i butiker på landsbygden! Frukt och vintersockar – varför inte?

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: