Det är något jag måste berätta.

Vi ska flytta! Imorrn sitter vi i bilen på väg till vårt nya liv. Nåja nästan i alla fall. Det livet som kommer att ta vid när vår tid här i Bayern är slut. Eller huset vi ska bo i i alla fall.

Vi har tagit ett beslut.

Vi har nämligen tagit ett beslut om när vår tid i Bayern är över och det är i juni nästa år och att vi då flyttar tillbaka till Sverige. Vi har köpt ett hus i det östergötska samhället Rimforsa utanför Linköping och om några dagar ska vi hämta nycklarna till det. Det är otroligt spännande att glutta på nästa kapitel i livet och vi är övertygade om att det kommer att bli toppen!

Många frågor.

Ungefär lika många frågor som vi fick när vi skulle flytta från Sverige gissar vi att vi kommer att få nu så jag har skrivit en liten lista på frågor som jag tror kommer att blir de vanligaste. Alla frågorna kommer att få mer utförliga svar vartefter då vår flytt och vad som händer såklart kommer att uppta en del inlägg under våren. Här kommer några av de frågor som jag tror att många kommer att ställa till oss.

 • Var ska ni bo?

Vi har köpt ett hus i Rimforsa utanför Linköping. Och håll i er nu, vi köpte det utan att ha sett det mer än på bild! Eftersom att vi ville slippa flytta runt i onödan och därmed byta skola för barnen så ville vi försöka ”träffa rätt” med våra bopålar direkt.

För att göra en låååång historia extremt kort så var en vän till mig (som bor i Rimforsa) på visningen av huset som vi hittat på Hemnet. Allt såg bra ut i huset och alla protokoll såg bra ut så vi var med i budgivningen och vann. Så kan det gå till när jag och min man gör affärer!

Mer om hur det hela gick till mer detaljerat kan jag skriva om längre fram om någon är nyfiken. Det är till exempel helt egen lite process att få lånelöfte i Sverige när man inte är skriven där.

huset-1
Här är huset som vi har köpt utan att ha sett det i verkligheten.
 • Men varför ska ni flytta tillbaka?

Denna frågan har flera svar men grundsvaret är att vår plan var att stanna i Tyskland i två år och eventuellt förlänga det med ett år, det har vi gjort nu. Sen ser arbetslivet lite annorlunda ut här och vi gillar det svenska bättre. Jag ser också långt större möjligheter att leva så jämställt det bara går i Sverige jämfört med Tyskland. Här är samhället inte byggt för att par (och medborgare generellt) ska leva jämställt. Könsrollerna sitter djupare, ifrågasätts inte alls på samma sätt som i Sverige och det är en bit ifrån hur vi vill uppfostra våra barn.

 • Trivs ni inte längre?

Jodå, vi har trivts bra i Tyskland och faktiskt inte längtat så mycket efter Sverige och till exempel svensk mat som vi trodde att vi skulle göra. Men som jag skrev ovan, vi gillar bättre hur vissa system och attityder som påverkar vår vardag är utformade i Sverige.

 • Varför ska ni bo i just Rimforsa?

Även denna frågan har många svar men här kommer några. Vi vill inte bo i varken Stockholm eller Växjö som kanske hade känts mest logiskt för oss. Linköping däremot har jag varit en del i och tycker om. Jobbmöjligheterna för oss båda är dessutom breda där.

Huspriserna i Linköping är dock inte vettiga och vi i vill inte heller bo inne i en stad men samtidigt inte så långt ifrån en heller. Bo på landet funderade vi på men den här gången vann fördelarna med villaområde i litet samhälle. Vi vill bo så nära fin natur, vatten och friluftsområden det bara går men samtidigt bo där jobbmöjligheterna är så breda som möjligt på rimligt avstånd. Vi tycker nog att vi hittade det i Rimforsa, vi får se vad vi tycker om några år.

Min man kommer att sitta på ett av kontoren som företaget han varit utlånad av till Tyskland har i Linköping och jag … ja vad ska jag göra?

 • Vad ska du jobba med?

Ja säg det, jag vet inte. Jag är ju förskollärare så jag lär inte tvingas gå arbetslös men en traditionell förskollärartjänst lockar mig inte. Jag vill gör en massa annat, blogga, föreläsa och hålla utbildningar till exempel, och kanske kan jag det om jag hoppar in och jobbar som förskollärare på ”traditionellt vis” ibland, för brödfödans skull.

 • När flyttar ni?

Vår sluga plan är att flytta lagom tills sommarlovet börjar i Sverige, då har våra barn redan haft två veckors pingstlov. Då får de en lång startsträcka att landa, börja etablera sig lite, träffa lite nya kompisar och så vidare innan skolan börjar i augusti. Det är vår plan men barnens skolor här i Tyskland är inte informerade ännu så vi får se.

huset-2
Ett stort önskemål när vi letade hus var bastu!

Av hänsyn till de som som bor i huset så visar jag inte fler bilder just nu. Ni kommer med stor säkerhet att få se några fler när vi flyttat in där själva. 

14 kommentarer

  1. Jag har också varit i Linköping en del och gillar också staden 🙂 Tex julmarknaden i Ga Linköping är hur mysig som helst! 😉
   Gott nytt år Eva! 🙂

 1. Grattis till beslutet. Tycker inte alls att det är konstigt att ni vill hem till Sverige igen efter ett lagom tag utomlands. Linköping har jag bott i när jag pluggade.

 2. Men oj, vilka nyheter! Nu känns det ju nästan lika spännande att ni ska flytta till Sverige, som att ni en gång skulle flytta till Tyskland 😉 Välkomna tillbaka till Sverige då och hoppas att ni kommer att trivas! Jag har ytterligare en fråga: Jag vet ju att barnen (förstås) fick lägga ner ganska mycket energi på att lär sig tyska. Kommer ni försöka hjälpa dem att behålla det språket nu på något sätt?

  1. Ja det är riktigt spännande, denna gången ligger spännandeheterna i helt andra områden bara 🙂
   Intressant fråga om språket! Vi har redan fått den några gånger så den borde kanske varit med i detta inlägg. Vi har lite planer på att bla anmäla oss som värdfamilj för utbytessstudenter på LNU, åka på semestrar till Tyskland och FaceTajma med tyska vänner. Sen har vi ju alla tyska böcker och filmer kvar 😉 Vi får se hur planen går, kanske hittar vi andra sätt längs med vägen.

 3. Grattis! Vi har nu bott i sverige i 6 månader – återvändare efter fyra härliga år i Norge! Vår son är 6 år och Norge var hans hem, men flytten gick fantastiskt bra!
  Lycka till och välkomna hem! Hoppas vi ses på något event!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: