Inget Midsommarfirande för oss i år.

Idag är det midsommarafton, tjohoo! Eller? vi firar inte midsommar i år, inte det minsta. Måste erkänna att jag inte är helt bedrövad faktiskt. Det enda jag saknar är att någon annan lagar maten. 

Denna veckan är Daniel på andra sidan jordklotet och jobbar, han kommer hem på lördag kväll. Jag, barnen och Chio har fått rodda vardagen här hemma i Ingolstadt helt på egen hand och hittills har inga större missöden skett. Vissa saker har dock fått stryka på foten, mina superkrafter räcker långt men inte hur långt som helst. I learned it the hard way.

Midsommarfirandet, det var något som jag tidigt strök ett vänligt men bestämt streck över i år. Här i Tyskland är det ju en vanlig vardag idag vilket för oss betyder obefintlig sovmorgon, att mellislådor ska packas och att läxböcker ska kollas precis som vanligt på morgonen. Jag vet inte men jag tycker att det är ganska skönt att vi kan hålla på rutinerna, vi är några i den här flocken som är lite känsliga för det där. Att saker plötsligt ändras och en fredag blir helg eller att någon som inte brukar vara i köket på morgonen plötsligt är det. Jag får lätt lite kortslutning av sånt, blir veckodagsvill och krockar med och trampar på den stackarn (oftast min man) som råkar vara i köket när jag inte är van vid det.

Midsommar är annars en väldans trevlig tradition men inget jag skulle fira om inte alla andra gjorde det. Nu är det ju ingen här runt oss som firar Midsommar så då gör inte vi det heller. Men stackars barn då?! Ingen dans kring midsommarstången, jordgubbstårta eller 5-kamplekar, kanske någon av mina omtänksamma läsare tänker. Mina barn verkar inte kunna bry sig mindre. De har inte en aning om att det är midsommar idag om inte jag talar om det. Det kommer jag såklart göra, vi är ju svenskar för jösse namn. Man överlever dock utan midsommarfirande trots att man är svensk, trust me.

Eftersom att inte en endaste midsomrig bild från idag kommer att publiceras på Lanclin så har jag rotat lite i arkiven efter foton från tidigare midsomrar. Här kommer några guldkorn, med kommentarer om dagens svenska favoritämne, midsommarväder!

PS: Midsommarstången överst är från mitt jobb i Sverige 2011. Pionerna hade jag tagit med från vår trädgård och och såg därmed till att göra den lilla midsommarstången till förskolans piffigaste någonsin. 

Midsommar på Tolvmannsgården i Rimbo.
Midsommar i Uppland 2006 (10 år sen!) – vädret var toppen men inte ser jag glad ut för det inte.
Midsommar på Öland 2011 – en tupplur efter dansen i svalt och småregnigt midsommarväder.
Midsommarväder och pioner.
Midsommar i Småland 2014 – på väg till stången med megastora pioner i svalt men torrt midsommarväder.
Midsommarväder
Midsommar på Öland 2015 – klassikt midsommarväder men väldans mysigt.

Glad midsommar önskar Lanclin alla sina läsare!

18 kommentarer

 1. Tack för dina bilder från minnesbanken!
  Nej, inget är som det varit här heller. Alla mina sköna midsomrar med husvagn på olika ställen, sitter jag här och minns.
  Men jag ska äta traditionell midsommarmat och är tacksam för det.
  Kram ♥

 2. Det viktigaste är att man gör som man känner, jag hade kunnat tänka mig en liten midsommarstång idag men känns som ett för stort projekt just nu, i landet utan träd. Trevlig midsommarafton!

  1. Ha ha 🙂 När jag firade midsommar på Malta hade de byggt en midsommarstång i trä och målat grön 🙂 Blommor var det skralt med också men ingen verkade bry sig 🙂

 3. Idag har vi en jättevarm midsommarafton här i Småland, litet sol, men inte gassande.

  Stackars barn… ja vad ska jag säga om mina vuxna söner då? De fick aldrig uppleva traditionellt midsommarfirande… sådana traditioner har aldrig vunnit gehör hos mig, inte hos barnens pappa heller… Men idag är de vuxna och gör som de vill.

 4. Här firade vi i halvfart… Den årliga kransen med traditionsenligt foto på sonen har tagits (tagit varje sommar sedan han föddes – helt underbart att se!), jordgubbstårta har bakats men med tiramisu-fyllning (minus sprit och kaffe) och det blev supergott. Annars inget mer än grillning till middagen. Sonen tyckte dessutom det var en lämplig dag att få 39-gradig feber på så det var tur vi inte hade planerat något. Stackars lille skrutten som ändå ställde upp på foto och allt! Och han blev så fin! Som alltid!

  1. Det var tappert av honom att ställa upp på fotosession med 39° feber 🙂 Här moffade vi i oss körsbär och plommon istället för jordgubbstårta, det gick ner det också 🙂 Gla misommar på er!

 5. Och vi firade hemma med två febriga barn. Lite annorlunda att fira själva men ganska mysigt ändå. Vi gjorde en mini midsommarstång och sjöng ett par sånger. Avslutade så klart med raketen! Sill och potatis och jordgubbstårtan får vi spara tills imorgon, får hoppas de är piggare då!! Gla midsommar!!

  1. Jomenvisst är det så! Jag personligen tycker St Martinsfirandet i november här känns betydelsefullare men Midsommar är väldans fint dä mä 🙂

 6. Här i UK firar vi ju heller inte midsommar,förutom i en svenskgruppp jag tillhör och vår firande blir imorgon, söndag.
  Och vi hade verkligen inget att fira efter valet.
  Skulle vara kul om du kunde skriva en kommentar hos mej om hur man ser på det i Tyskland.
  Ha det bra!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: