Akvarij Baška -det lilla akvariet i källaren.

Vi gillar djur i vår familj. Alla ligger kanske på sin egen nivå på intresseskalan där jag antagligen ligger överlägset överst men vi gillar alla att kolla på spännande djur, både i det vilda och tama djur hemma.

I Baska på den Kroatiska ön Krk finns ett litet akvarium. Ett litet fiskmuseum som visar några av de sorters vattenlevande djur som bor i havet längs med Kroatiens kust. Jag hade läst lite om akvariet innan vi åkte hemifrån och hade förstått att det inte var något Sealifecenter precis. Det var det inte heller. I en källarlokal bredvid postkontoret, under en turistbyrå fanns ett 20-tal akvarier i olika storlekar innehållande ”vanliga” fiskar, sjöhästar (är faktiskt en fisk), humrar, ålar, snäckor, bläckfiskar och två stackars hajar. Även om det alltid är fascinerande att se djur kunde vi inte låta bli att tycka att djuren hade galet tråkiga (och små) akvarier. Skyltningen och informationen om djuren var minmal även om det vid varje akvarium stod på kroatiska, engelska och tyska vad det innehöll. Den urusla miljöberikningen för djuren kunde alltså inte ens förklaras med att man lagt tid och pengar på att skapa förutsättningar för besökarna att lära sig något mer än artnamn. Nja, detta var ingen av de anläggningar med djur i världen jag tycker behöver stödjas, såvida de inte rycker upp sig avsevärt. 

Det leder mig till att fundera på det här med de ekonomiska förutsättningarna många ”turistattraktioner” verkar under. Det kan inte vara lätt att driva en verksamhet som kostar pengar året runt på en turistort som Baska. De allra flesta djur behöver ju, icke överraskande, nämligen mat och tillsyn året runt. De som driver verksamheterna har dock bara möjlighet att tjäna in pengar på entréavgifterna några futtiga månader av de 12 per år som djuren kostar att hålla. Det kan verkligen inte vara en lätt ekvation att driva en icke flyttbar verksamhet på en turistort. En verksamhet som inte går att flytta eller förändra så den lockar en annan målgrupp när säsongen är över kan sannerligen inte vara lätt att leva på. Frågan är hur mycket de stackars djuren ska behöva leva med för att verksamheten ska kunna leva vidare. En verksamhet med sisodär kvalité och mycket tveksamt värde när det gäller att utbilda besökare om Kroatiens djurliv i havet. Det sistnämnda är nämligen en av de stora anledningarna till att hålla vilda djur i fångenskap överhuvudtaget enligt mig och väldigt många djurvänner runtom i världen.

Akvarij Baska
Det är väl skyltat genom byn, upp för backen och in genom rätt dörr.
Muränor
Muränorna tyckte våra barn var de läskigaste av dem alla.
Muräna
Lite läskiga såg de allt ut men hade väldigt vackert mönster på kroppen och färg på ögonen.
Väldigt vackra små korallrev. De inte så informativa skyltarna skymtas till höger.
Helcool snäcka med många armar som sugits sig fast på glaset.
Fisken som ser ut som en annan känner sig ibland.

Vill du läsa mer och se fler bilder från vår semester i Baska på den kroatiska ön Krk har du listan över de inläggen här.
-Baska -En liten turistort på den kroatiska ön Krk.
-Att bo på camping i villavagn på semestern.
Wellness Baska -Att campa bredvid ett spa.
-Baska Submarine -En litet undervattenstur i Baskas hamn.
-Fladdermusspaning i Kroatien.
-Att bada sig genom en semester.

3 kommentarer

  1. synd att det inte var nån vidare upplevelse.. Jag älskar också att titta på och beundra alla möjliga djur – men helst ska det ju ha det så bedrägligt som det går och att de inte ska tvingas utföra konster bara för att underhålla oss människor – jag betraktar dom helst när de sysslar med sina naturliga beteenden och bojkottar speciellt shower med större djur som delfiner och späckhuggare 🙂

    Mina tips ifall ni nångång besöker Teneriffa är Monkey Park (http://marvelicious.blogg.se/2015/may/roadtrip-day-3-monkey-park-funderingar-kring-etik.html) och Loro Parque – det sistnämnda besökte jag nyligen och kommer under de närmsta dagarna försöka lägga upp bilderna därifrån – mest gillade vi nog deras akvarier, de hade rätt häftiga saker där tyckte jag! 🙂 På Monkey Park får man annars gå in i vissa inhägnader och personligen mata aporna med frukt, det är en ljuvlig upplevelse…! <3

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: