Apollos tempel i Side – en resa tillbaka till 100-talet

Side är känt för sina ruiner från svunna tider. Det förstår jag för det var  verkligen imponerande att besöka till exempel Apollos palats från 100-talet.

Overkligt tidsperspektiv

Jag har allmänt svårt med tidsuppfattning och att besöka en plats eller byggnad med en historia som sträcker sig tillbaka till 100-talet är smått svindlande. Hur är det liksom möjligt att saker finns kvar så länge? De är av sten naturligtvis men ändå, det är så otrooooligt lång tid. Det hinner hända många krig, jordbävningar och byggherrar med grandiosa planer under de åren. Makalöst att det finns så mycket av det kvar helt enkelt.

Tempel med utsikt över medelhavet

Apollos tempel i Side ligger ute på en liten udde som går ut i medelhavet. Står man med näsan ut mot havet där står man på första parkett för alla se de solnedgångar naturen bjuder på varje kväll. Det måste betyda att utsikten från palatset måste ha varit något i hästväg. Nu vet jag inte om det var ett palats man bodde i men tanken på att bo vid havet med den utsikten gör att jag drömmer mig bort i drömmar om panoramafönster från golv till tak i solnedgångsriktning.

Otroligt hantverk

Det är svårt att föreställa sig hur de arbetad på den tiden då stenarna till tempel som detta formades och utsmyckades. Hur tusan skapades de väldigt detaljrika mönstrens som de på bilden nedan. De måste ju vara uthuggna i stenen av hantverkare med nästintill magiska krafter. Man blir så otroligt nyfiken på hur de gjorde, hur verktygen såg ut, hur lång tid det tog och vem som bestämde exakt hur det skulle se ut.

Panoramautsikt vid havet

Den som bestämde var Apollos palats skulle stå i Side gjorde ett bra jobb. Det var säkert en fantastisk och underbar plats att bo på back in the days på 100-talet. Men nu … nja. Turisterna är många, nyfikna och vill ta många foton på den fina platsen vid medelhavet. Att inte komma med på andras bilder och inte få med dem på sina egna var lite trixigt. Att ha tålamod, vänta ut och vara snabb är trixet för att lösa det.

Tackar gudarna

Side är ett otroligt populärt resmål för nordeuropéer som vill komma och bada, njuta av det solsäkra vädret och kolla på vackra ruiner. Turismen är den stora inkomstkällan så jag tackar bokstavligen gudarna för att alla de välbevarade och vackra ruiner har fått stå kvar trots allt. De är säkert skyddade enligt lag men det har ju historiskt inte stoppat folk från att förstöra saker om pengar finns att tjäna.

6 kommentarer

  1. Häftigt! Så svindlande att försöka tänka sig in i hur livet var då, för arkitekten, de som byggde och hur hade kvinnorna det där då? Hur var naturen runt omkring på den tiden? Men vackra byggnader o solnedgångarna lär ju ha varit lika fina då.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: