Gamla Linköpings julmarknad – snart är det dags!

I helgen slår portarna till julmarknaden på Friluftsmuseet Gamla Linköping upp och jag ska vara där och jobba, oj vad jag längtar! Det ska bli så härligt att möta alla besökare, frossa i glöggdoft, pepparkakor, halmslöjd, levande julmusik och andra genytligheter. Kan man ha ett bättre jobb under julen?

Upplev julen i den lilla staden från sekelskiftet

Hela Gamla Linköping är uppbyggt av hus som flyttats dit från de mer centrala delarna av Linköping, inget hus står på sin originalplats i museets stadskvarter. De flyttades dit under en rivningsperiod på mitten av 1900-talet då Linköpings skulle moderniseras och fler hus har kommit till sen dess.

Här har man alltså byggt upp en liten stad där allt som fanns i en vanlig liten småstad vid sekelskiftet finns. Handelsbod, hantverksbutiker, skola, polisstation, kullerstensgator, gränder, bostadshus (ja det bor vanliga familjer i många av husen), trädgårdar och mycket mer. Det är svårt att tro att den lilla staden inte funnits där ens 100 år.

Några av husen i Gamla Linköping är museihem och kommer under julmarknadshelgerna att vara öppna för dig som besökare. Jag tycker verkligen att du ska ta chansen att gå in i de hem där varenda liten toffel, tandborste och chokladask ligger som de gjorde då de sista familjerna flyttade ut.

Upplev de svenska jultraditionerna historia

Inför julmarknadshelgerna har det dukats upp och pyntats i museihemmen så du kan se hur svenska hem under olika tidsperioder dekorerades och hur julborden kunde se ut. Du kan även ställa frågor till alla de duktiga museivärdar som gärna berättar om de familjer som bodde i husen innan de blev museum. Har du tur kanske du även får smaka en nygräddad pepparkaka i Solliden som någon av mina kollegor bakar.

Jag längtar efter juldofterna!

Under julen fylls husen i Gamla Linköping till bredden med dofterna av pepparkaksbak, apelsiner med nejlikor, tomtegröt och annat som hör julen till. I några av husen bakar museivärdarna, de stoppar även korv och pysslar med enkla små hantverk, så som man gjorde förr.

Ute på gator och torg säljs slöjd- och mathantverk, brända mandlar, glögg och pepparkakor och mycket mycket mer, en klassisk och gammal hederlig julmarknads alltså. När du blir kall eller trött i fötterna kan du passa på att gå till Bryggaregården för att lämna din önskelista till Tomten. Jag kommer att finnas där nu på söndag om du känner att det är lite läskigt och behöver någon att hålla i handen.

Julkransar i långa banor

I Gamla Linköpings växthus kommer det under julmarknaderna vara full aktivitet och naturligtvis kommer juldofterna att finnas i överflöd även där. För finns det något som luktar mer jul än granris och apelsiner med nejlikor?

Ingen julmarknad utan knallar

Ungefär 100 knallar kommer att stå utspridda längs med gator, torg och gränder under julmarknadshelgerna i friluftsmuseet. Det är allt från närproducerad honung och sylt till keramik, träsniderier och ullprodukter som kommer få nya hem inför jul och jag älskar att bra gå och titta på det dignande borden. Tänk vad mycket arbete och kärlek det ligger i alla dessa mumsiga och vackra saker!

Julmarknadstider – årets myshögtid!

Det är så otroligt mysigt med julmarknader, jag älskar det. Det är som ett enda stort bad i julmys. Nejlikor, saffran, pepparkakor, glögg, fina saker, levande ljus och musik gör mitt hjärta julvarmt.

Har du någon julmarknad du alltid besöker eller brukar du åka runt till många olika? Tipsa gärna om din favorit! Den kan finnas både i Sverige eller någons annanstans i världen.

Alla bilder i det här inlägget är lånade från Friluftsmuseet Gamla Linköping.

6 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: